Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την υποψηφιότητά του, και για τις θέσεις του κόμματος αναφορικά με την οικονομική πολιτική που έχει εξαγγείλλει.
Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε αρχικά για τις αγορές μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου στις τουρκικές εκλογές.
«Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει πιθανότατα ένα διαφορετικό εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία και γι΄αυτό είχαν μεταβάλει κάποια οικονομικά δεδομένα προ της διεξαγωγής των εκλογών. Και επανέρχονται στην πρότερη κατάσταση μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου. Είναι δύσκολο να υπάρχει εμπιστοσύνη όταν ο πληθωρισμός είναι σε τρελά υψηλά επίπεδα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ζητήματά εσωτερικά της Τουρκίας αυτά και θα τα δούμε την επόμενη μέρα», επεσήμανε αρχικά.
«Οι δύο προκλήσεις είναι το “χτύπημα” της ακρίβειας και η συγκράτηση της αύξησης των τιμών στα ράφια»
Στη συνέχεια μίλησε για την ελληνική οικονομία και για το γεγονός ότι η ακρίβεια «καλπάζει» στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
«Για το εάν πηγαίνει καλά η οικονομία ή όχι, ας βάλουμε έναν ουδέτερο παρατηρητή. Ας αφήσουμε στην άκρη τον υπουργό Οικονομικών, την αντιπολίτευση, και ας δούμε τις χθεσινές αξιολογήσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής για όλες της χώρες της Ευρώπης. Εκεί αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα τρέχει με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ έτρεχε με ¼ του μέσου ευρωπαϊκού όρου, η ανεργία συρρικνώνεται σημαντικά. Η έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής υποστηρίζει ότι υπάρχει συνεχώς ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών στην Ελλάδα κάθε έτος. Ότι οι μισθοί θα αυξηθούν σημαντικά, εξαιτίας των παρεμβάσεων της κυβέρνησης, τα δημόσια οικονομικά είναι σταθεροποιημένα και το χρέος έχει την μεγαλύτερη που είχε ποτέ στην ιστορία της Ευρωζώνης», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Για τον κατώτατο μισθό: «Έχουμε πει ότι θα υπάρχει περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού. Ήδη έχει γίνει αύξηση 20%, πολλαπλάσια του μέσου ρυθμού αύξησης της ελληνικής οικονομίας, την προηγουμένη 4ετία. Θα υπάρχει αύξηση του κατώτατου μισθού μέχρι τα 950 ευρώ στο τέλος της 4ετίας και αύξηση των μισθών κατά 25% αφού εκτός των άλλων η ανεργία πέφτοντας, ξεπαγώνει τριετίες».
«Αυτή είναι αντικειμενικά η εικόνα της οικονομίας. Όμως υπάρχουν δύο προκλήσεις· η μία είναι η ακρίβεια. μπορεί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα να είναι από τους κατώτατους στην Ευρώπη αλλά ειδικά στα τρόφιμα είναι επίμονο όπως και στην Ευρώπη, και η δεύτερη πρόκληση είναι η νομισματική πολιτική, δηλαδή η διαρκής αύξησης των επιτοκίων από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα. Πληθωρισμός σημαίνει αύξηση των τιμών, πέφτει ο ρυθμός αύξησης των τιμών. Το να πέσουν οι τιμές δεν είναι κατ’ ανάγκη θετικό, πολλές φορές συνδέεται και με ύφεση. Αυτό που χρειάζεται είναι να μειωθεί ο πληθωρισμός. Πληθωρισμός είναι να κινείται σταθερά κάτω από το 2%. Αυτός είναι ο στόχος της νομισματικής πολιτικής. Όταν έχεις ανάπτυξη έχεις χαμηλό πληθωρισμό, έχεις αυξήσεις τιμών αλλά έχεις χαμηλό πληθωρισμό, γιατί έχεις ανάπτυξη άρα έχεις κατανάλωση. Αυτό συμπαρασύρει τις τιμές», δήλωσε σχετικά με την ακρίβεια ο υπουργός Οικονομικών.
«Οι μικρομεσαίοι έχουν βοηθηθεί από την κυβέρνηση μέσω της άσκησης της φορολογικής πολιτικής. Ό,τι είχαμε πει το 2019 το κάναμε. Δεν ξέραμε τις κρίσεις που θα έρθουν και δώσαμε μέτρα ύψους 57 δις. ευρώ. Δύο παρεμβάσεις στους μισθούς. Για τους φόρους, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σταδιακή μέσα στην 4ετία, περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών στους μικρομεσαίους. Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο, έχουμε και την στεγαστική πολιτική», πρόσθεσε.
Για την επιδοματική πολιτική τόνισε ο κ. Σταϊκούρας: «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Προφανώς και θα υπάρχουν παρεμβάσεις για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Με βάση την εικόνα που έχουμε, σε 8 μήνες ο ρυθμός αύξησης των τιμών, δηλαδή ο πληθωρισμός πέφτει. Και έχει πέσει σημαντικά πολύ περισσότερο στην Ελλάδα από ότι σε χώρες που πιθανόν να ακολουθήσαν πολιτικές τις οποίες εισηγείται ή επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση, και όπου και αυξήθηκαν οι τιμές στα προϊόντα. Δεν παίζουμε με πειράματα με την οικονομικά, είναι χρήματα των φορολογουμένων. Πειράματα κάναμε το 2015 και είδαμε πού πήγαμε».
«Τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα όχι οριζόντια. Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι 1,5 δις ευρώ. Και εγώ θα ήμουν ευτυχής να μοιράζουμε δισεκατομμύρια πριν τις εκλογές. Που θα βρίσκουμε κάθε χρόνο 9 δις ευρώ μόνο για την υγεία και την παιδεία; Έχουν φορολογηθεί τα υπερκέρδη των εταιρειών για να γίνει το market pass και τα 650 εκ. ευρώ. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την κοινωνία για όσο χρειαστεί με μη μόνιμα μέτρα και ταυτόχρονα θα έχουμε μόνιμες παρεμβάσεις στους μισθούς και στις μειώσεις φόρων αι ασφαλιστικών εισφορών. Σε ό, τι αφορά στα τρόφιμα, τα μέτρα θα είναι στοχευμένα, δεύτερον υπάρχει ένα δημοσιονομικό κόστος 1,5 δις ευρώ. Τρίτον πάρα πολλές φορές είδαμε ότι η μείωση του ΦΠΑ, για παράδειγμα στην Ισπανία, χάνει στην εφοδιαστική αλυσίδα. Έχει δημοσιονομικό κόστος αυτό το μέτρο και δεν έχει κοινωνική ανταποδοτικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Για την επενδυτική βαθμίδα σημείωσε: «Είναι πρόδηλο ότι κανένας επενδυτικός οίκος, όταν υπάρχει η όποια πιθανότητα των εκλογών δεν θα προχωρούσε σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια περίοδο δε, υποβαθμίστηκε η γαλλική οικονομία, και υποβαθμίστηκε το πρότερο σχήμα οικονομικής σταθερότητας. Στη Μεγάλη Βρετανία έπεσε η κυβέρνηση ακριβώς επειδή πήγαν να υλοποιήσουν τμήμα αυτών που εισηγείται ο κ. Τσίπρας προεκλογικά».
Και συμπλήρωσε: «Η επενδυτική βαθμίδα εδώ και δύο χρόνια που το λέμε και επιμένουμε, θα έρθει μέσα στο 2023. Εκτιμούμε ότι μετά και την έκθεση την χθεσινή, της ευρωπαϊκής επιτροπής, και όσο ακολουθούμε αυτή τη συνετή δημοσιονομική πολιτική και τη διορατική στρατηγική πολιτική, ότι αυτό θα έρθει πολύ λίγο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές. όταν οι οίκοι αξιολόγησης, έρθουν στην Ελλάδα για να κάνουν αξιολόγηση. Εγώ λέω για τις 21 Μαΐου, και εξαρτάται από τη βούληση του ελληνικού λαού που είναι σεβαστή. Η επενδυτική βαθμίδα θα έχει θετική ωφέλεια για τους πολίτες γιατί θα έρθει ως αντιστάθμισμα της αύξησης των επιτοκίων, που δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικών κυβερνήσεων αλλά της ευρωπαϊκής νομισματικής τράπεζας που θα βοηθήσουν να πέσουν τα επιτόκια και του δανεισμού του κράτους όσο και του δανεισμού των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Θα γίνει πιο εύκολη η προσέλκυση επενδύσεων».
Τέλος για τους πλειστηριασμούς και τα funds ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας: «Την τελευταία 4ετία, το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος των πολιτών, δηλαδή αυτό που δεν μπορεί να πληρωθεί, σε σχέση με το ιδιωτικό χρέος έχει μειωθεί 8 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί πολίτες μπόρεσαν και ρύθμισαν οφειλές. 300.000 νοικοκυριά δεν χρωστούν πια στην εφορία που χρωστούσαν το 2018. Υπάρχουν όμως συμπατριώτες μας που δυσκολεύονται γιατί εκεί που πήγαν και έκαναν ρυθμίσεις με τους διαχειριστές δανείων, δηλαδή τους servicers και όχι τα funds, τώρα λόγω της ακρίβειας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και ζητούν πιο βιώσιμες ρυθμίσεις. Έχουν γίνει πολλές ρυθμίσεις που οι διαχειριστές δανείων πρέπει να σκύψουν πάνω από το κάθε νοικοκυριό και να του προτείνουν βιώσιμες λύσεις. Να λειτουργήσει καλύτερα ο εξωδικαστικός μηχανισμός».