Ο Παναγιώτης και η Μαρία Μουρίκη, νομάδες μελισσοκόμοι, ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα για να δημιουργήσουν μοναδικές ποικιλίες μελιού.
Μιλώντας στην «Ελένη» εξήγησαν πως ασκούν νομαδική μελισσοκομία και ταξιδεύουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας για να παράξουν διαφορετικές ποικιλίες μελιού. Για παράδειγμα από τη Θάσο παράγουν μέλι πεύκου, από την Ευρυτανία μέλι βελανιδιάς, από την Χαλκιδική μέλι ρείκι και από την Κίμωλο μέλι αγριολεβαντας – θυμαριού.
«Γύρω στις 250 μέρες λείπουμε από το σπίτι μας. Κατασκηνώνουμε μαζί με τα μελίσσια μας δίπλα σε ποτάμια, στο βουνό ή κοιμόμαστε στο φορτηγό», είπε η Μαρία Μουρίκη.
Όπως εξήγησε ο Παναγιώτης Μουρίκης, από μικρή ηλικία ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του και νιώθει τυχερός που είναι κοντά στη φύση.
«Η μελισσοκομία για μένα είναι το Α και το Ω της ζωής μου», δήλωσε.
Το 2016 η Μαρία Μουρίκη αποφάσισε πως δεν θα ήθελε να κλειστεί σε ένα γραφείο και αποφάσισε να ασχοληθεί με την μελισσοκομία.
«Ο ρόλος μίας γυναίκας σε μία επιχείρηση είναι πολύ βασικός. Μπορεί ως αδέλφια να τσακωνόμαστε στη δουλειά, αλλά υπάρχει αγάπη», είπε ο Παναγιώτης, με την Μαρία να συμπληρώνει πως η μελισσοκομία θεωρείται ανδροκρατούμενο επάγγελμα «γιατί απαιτεί σωματική δύναμη, όμως με υπομονή και αγάπη τα καταφέρνεις».