Ο δημοσιογράφος και διευθυντής σύνταξης του in.gr, Βασίλης Κανέλλης, ο Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης και ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την επόμενη μέρα των εκλογών και για τα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση.
Για τις εκλογές και το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με την επόμενη κυβέρνηση και τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, μίλησε ο δημοσιογράφος και διευθυντής σύνταξης του in.gr, Βασίλης Κανέλλης.
«Στην προεκλογική περίοδο δεν συζητήθηκαν μείζονα προβλήματα της οικονομίας. Το μοναδικό που συζητήθηκε ήταν αυτό που έγινε με τον κ. Κατρούγκαλο και για το εάν θα αυξηθούν οι εισφορές. Δεν συζητηθήκαν βασικά προβλήματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα κόκκινα δάνεια που σε καθυστέρηση 90 ημερών και πάνω έχουν αυξηθεί δραματικά. Υπάρχουν προειδοποιήσεις από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι δεν πρέπει τα κόμματα να θέσουν σε κίνδυνο την επενδυτική βαθμίδα. Έχουν πει ότι, τα κόμματα είτε προεκλογικά και βεβαίως μετεκλογικά όποιο και αν γίνει κυβέρνηση, δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο ποια πρόοδο έχει κάνει η ελληνική οικονομία», είπε αρχικά.
Από το καλοκαίρι και μετά ενδεχομένως να έχουμε ένα σύμφωνο σταθερότητας, να έχουμε δημοσιονομικούς όρους. Τι θα γίνει λοιπόν; Θα έχουμε αυτές τις εκλογικές υποσχέσεις που πιθανότατα να μην εφαρμοστούν ποτέ, ή θα έχουμε μία σταθερή δημοσιονομική πολιτική;», πρόσθεσε ο κ. Κανέλλης.
Ο κ. Καββαθάς με τη σειρά του αναφέρθηκε στην αγορά και στο τι προσδοκάται την επομένη των εκλογών.
«Συμφωνώ με τον κ. Κανέλλη ότι κατά την προεκλογική περίοδο δεν συζητήθηκαν μείζονα προβλήματα της χώρας αλλά υπήρχε «χάιδεμα αυτιών» από όλες τις πλευρές. Τα προβλήματα των βιοτεχνών, των επαγγελματιών και των εμπόρων της χώρας έχουν να κάνουν με 3 θέματα: το πρώτο θέμα είναι η έλλειψη ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ταμείο ανάκαμψης για εμάς είναι αποκλεισμένο, το ΕΣΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία και των ερευνών του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, το 6,5% των επιχειρήσεων μπορούν να περάσουν στο ΕΣΠΑ. Βλέπουμε προδημοσιεύσεις που έχουν τον κόφτη των 3 ετήσιων μονάδων εργασίας, άρα αποκλείουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι. Καταρχάς αποκλείουν τον αυτοαπασχολούμενο», υπογράμμισε.
«Από την άλλη πλευρά, το τραπεζικό σύστημα για εμάς είναι κλειστό, 49.500 επιχειρήσεις δεν μπορούν να ενταχθούν. Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα κάτω των 9 εργαζομένων είναι το 55% της απασχόλησης. Αυτές όμως οι επιχειρήσεις έχουν βρεθεί εκτός. Τα κόστη των επιχειρήσεων τα τελευταία 2 χρόνια είναι αυξημένα και δημιουργούνται προβλήματα επιβίωσης των επιχειρήσεων και βέβαια οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καββαθάς.
Ο κ. Πετράκης, τοποθετήθηκε σχετικά με το τι πρέπει και τι δύναται να γίνει για να καταπολεμηθεί η ακρίβεια, που είναι το βασικότερο πρόβλημα που βιώνουν οι πολίτες.
«Θα έκανα μία γενική παρατήρηση για την προεκλογική περίοδο. Θα έλεγα ότι διαπιστώνω έναν πολιτικό πολιτισμό λίγο καλύτερο από ότι υπήρχε στο παρελθόν. Αυτό όσο και αν ακούγεται ως κοινωνική παρατήρηση, κατά τη γνώμη μου είναι μία παρατήρηση που σχετίζεται με το οικονομικό κλίμα που μπορεί να επικρατήσει στη συνέχεια. Οι παρατηρήσεις των συνομιλητών, ναι μεν ήταν ακριβείς, καθώς οι συζητήσεις δεν ήταν αναβαθμισμένες τεχνικά και ουσιαστικά αναφορικά με τα κρίσιμα ζητήματα όπως ετέθησαν, και ήταν σημαντικά. Από την άλλη μεριά, ο φόβος ο οποίος υπήρχε σε όλη αυτή την περίοδο ήταν να υπερακοντιστούν οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις και πραγματικά να έχουμε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση στη συνέχεια», σημείωσε.
Και πρόσθεσε ο κ. Πετράκης: «Βεβαίως αρκετά πράγματα θα εξαρτηθούν και απ΄ τα σημερινά αποτελέσματα, αλλά γενικά θα έλεγα ότι το πλαίσιο που γνωρίζαμε ότι ίσχυε μέχρι και την προεκλογική περίοδο, λίγο πολύ παρέμεινε το ίδιο».
Για την ακρίβεια δήλωσε κλείνοντας: «Η ακρίβεια δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως το φανταζόμαστε· με ένα μέτρο ουσιαστικά είναι αδύνατον και εκτός πραγματικότητας. Η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί με βεβαιότητα: με το να αυξηθούν θα εισοδήματα. Ήδη έχει προηγηθεί το κύμα της ακρίβεια όσον αφορά στη διαχείριση των επιχειρήσεων και τα αποθέματα των επιχειρήσεων αισθάνθηκαν αυτή την θετική εξέλιξη. Και επειδή βλέπω την αγορά εργασίας ότι όσο πάει και σφίγγει, δηλαδή οι τουριστικές επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να βρουν ανθρώπους να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις τους, θα έλεγα ότι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρέπει να δίνουμε κίνητρα στους ανθρώπους για να βγουν από τα σπίτια τους και να βγουν στην αφορά εργασίας»