Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, την τελευταία κρίσιμη εβδομάδα αλλά και τη νύχτα των εκλογών με το exit poll, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων απέτυχαν σε όλες τις περιπτώσεις να πιάσουν τον σφυγμό και να πλησιάσουν το τελικό αποτέλεσμα, με τις εξηγήσεις των τελευταίων ημερών να προκαλούν αντιδράσεις με φόντο τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
«Δεχόμαστε απειλές»
Δημοσκόποι μιλούν για απειλές που δέχονταν τις τελευταίες εβδομάδες πίσω από τις κάμερες αλλά και για ορισμένες μετρήσεις που δε δημοσιοποίησαν επειδή φοβήθηκαν τις αντιδράσεις.
Όπως λέει ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB, σε μια από τις τελευταίες μετρήσεις της εταιρείας του, η ΝΔ συγκέντρωνε 42% και ο ΣΥΡΙΖΑ 19%, μία μέτρηση που δε δημοσιοποιήθηκε ποτέ.
«Αν βγαίναμε έτσι, θα μας έλεγαν ότι αυτά τα δείγματα είναι για πέταμα, πετάξτε τα. Η αλήθεια είναι ότι όταν υφίστασαι μία πίεση από το 2015 μέχρι σήμερα σε ηθικό, μεθοδολογικό, επιστημονικό και επικοινωνιακό επίπεδο από συγκεκριμένο χώρο».
Το σχόλιο Πολάκη
Ένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολήθηκαν με τις δημοσκοπήσεις, ήταν ο Παύλος Πολάκης
Ήδη, από τις 31 Μαρτίου έγραφε ότι το κόμμα του προηγείται και καλούσε τον κόσμο να αγνοεί τις μετρήσεις που έβλεπαν το φως.
«Έχει καταντήσει πρόκληση πλέον! Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μπροστά αυτή τη στιγμή και θα διευρύνει τη διαφορά όσο πλησιάζουμε στις 21/5!»
Οι εταιρείες προσανατολίζονται τώρα σε αύξηση του δείγματος της κάθε δημοσκόπησης για να ανακτήσουν τη χαμένη τους αξιοπιστία.
Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα είναι, όπως φαίνεται, ένα μεγάλο στοίχημα και για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων που έμειναν μετεξεταστέες στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.
Δημοσκόποι: Γιατί πέσαμε έξω
Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) αναφορικά με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αλλά και του exit poll.
Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: Οι έρευνες κοινής γνώμης, και ιδιαιτέρως οι δημοσκοπήσεις, είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, αφού αποτυπώνουν τις τάσεις της κοινωνίας σε συγκεκριμένο χρόνο. Οι δημοσκοπήσεις δε δίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών.
Αποτυπώνουν την στιγμή και κάθε στιγμή είναι διαφορετική, αφού επηρεάζεται από πληθώρα γεγονότων που συμβαίνουν καθημερινά, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και την περίοδο που προηγείται αυτής, όπως οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να διαπιστώσουν ανατρέχοντας στα αποτελέσματα των τελευταίων μηνών.
(…) Η μόνη απόκλιση στο 100% του exit poll από τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών αφορούσε στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Σχετικά με τις αποκλίσεις των προεκλογικών δημοσκοπήσεων αλλά και του exit poll η πρώτη μας εκτίμηση είναι ότι αυτές οφείλονται:
1. Στα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων ημερών της προεκλογικής περιόδου
2. Στο ότι, όπως αποδείχθηκε και από τα στοιχεία του exit poll, μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων (19%) επέλεξε κόμμα την ημέρα των εκλογών και
3. Στην υπόθεση ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της εκτεταμένης από το κόμμα τους αμφισβήτησης των δημοσκοπήσεων, δεν συμμετείχαν σε αυτές και για το λόγο αυτό υποαντιπροσωπεύονταν στις έρευνες κοινής γνώμης, όπως και στο exit poll. Με αυτή την παραδοχή, η στάθμιση των στοιχείων έδινε υψηλότερο ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ από αυτό που τελικά πήρε στις εκλογές.
Ευχή μας είναι να αφεθεί εφεξής ο κλάδος απερίσπαστος να κάνει την δουλειά του με την ευσυνειδησία και την ανεξαρτησία που διακρίνει τα μέλη του ΣΕΔΕΑ και με γνώμονα ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά η καταγραφή των τάσεων της κοινωνίας στο δρόμο προς τις εκλογές.