Ανέκαθεν οι γονείς ήθελαν να μάθουν τα πάντα από τα παιδιά τους, καθώς όπως υποστηρίζουν πρόκειται για θέμα εμπιστοσύνης. Τι μπορούμε να κάνουμε για να μας εμπιστευτούν τα παιδιά μας;
«Η σχέση με τα παιδιά χτίζεται από τη στιγμή που το παιδί δένει στην κοιλιά της μάνας. Η εμπιστοσύνη αρχίζει όταν βάζεις τα χέρια στην κοιλιά σου και το παιδί καταλαβαίνει ότι κάποιος το φροντίζει», είπε στο «Όλα για τη Ζωή μας» η δημοσιογράφος Σταυρούλα Χριστοφιλέα.
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, η εμπιστοσύνη μεταξύ γονιών και παιδιών χτίζεται από την παιδική ηλικία. Σημαντικό είναι ο γονιός να δείχνει στο παιδί ότι λέει αλήθεια, καθώς και να συμβαδίζουν όσα λέει και κάνει, ώστε να δημιουργήσει ένα κλίμα πίστης.
Τι είναι η εμπιστοσύνη;
Η ψυχολόγος Ξένια Παρασκευοπούλου όρισε την εμπιστοσύνη ως ένα αίσθημα ασφάλειας που νιώθει ο άνθρωπος, το οποίο του επιτρέπει να μοιραστεί με τους άλλους σκέψεις, συναισθήματα χαράς, δυσκολίες και προβληματισμούς, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για την ευεξία της καθημερινότητας.
Ιδιαίτερα, η εμπιστοσύνη στη σχέση γονέα και παιδιού είναι κομβικής σημασίας, καθώς αποτελεί βασικό κομμάτι της ομαλής ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού.
«Είναι ευεργετικό να ξέρει ότι έχει στο σπίτι ανθρώπους να εμπιστευτεί και να στρέψει τον προβληματισμό του για να βρει μία λύση», σημείωσε η ψυχολόγος.
Οι γονείς θα πρέπει να χτίσουν την εμπιστοσύνη και την αίσθηση ασφάλειας ήδη από τη μικρή ηλικία του παιδιού. «Από την ώρα μηδέν μέχρι και να φύγουμε από τον κόσμο. Είναι μία συνεχής και διαχρονική διαδικασία που δοκιμάζεται καθημερινά», εξήγησε, τονίζοντας πως θα πρέπει και οι γονείς να δείξουν εμπιστοσύνη στο παιδί.
Σύμφωνα με τη ψυχολόγο, ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεται το παιδί και το αντικείμενο του προβληματισμού, το παιδί μπορεί να επιλέξει διαφορετικό γονέα για να μοιραστεί τις σκέψεις του.
Πρέπει τα παιδιά να τα λένε όλα;
Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μην τα λένε όλα στους γονείς τους, ωστόσο όταν πρόκειται για σοβαρά ζητήματα, όπως η ασφάλεια, η υγεία και η σωματική ακεραιότητα, θα πρέπει οι γονείς να πείσουν τα παιδιά τους ότι είναι αξιόπιστοι και συνεπείς, ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να μοιραστούν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους χωρίς να εκτεθούν.
Εμπιστοσύνη και εφηβεία
Με την εφηβεία να αποτελεί την περίοδο της αμφισβήτησης της αυθεντίας, η ανησυχία των γονέων είναι εάν θα έχουν έγκαιρα γνώση της κατάστασης.
Εάν η σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί έχει χτιστεί από νωρίς, είναι δύσκολο να γκρεμιστεί αυτός ο δεσμός. Ωστόσο, εάν δεν έχει χτιστεί από την παιδική ηλικία, τότε η σχέση αυτή κρέμεται από μία κλωστή.
Οι γονείς θα πρέπει να κρατήσουν ψύχραιμη στάση και να είναι ανοιχτοί να ακούσουν αυτά που έχει να τους πει το παιδί τους.
Οι έφηβοι πολλές φορές απομακρύνονται από τη σχέση με τους γονείς και προτιμούν τη συναναστροφή με τους συνομήλικούς του. Αυτό δεν αποτελεί δείγμα ότι κλονίζεται η εμπιστοσύνη του παιδιού προς το παιδί.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Ξένια Παρασκευοπούλου, η διαθεσιμότητα, ο σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού, αλλά και στο χώρο, το χρόνο και την προσωπική του ζωή, η κατανόηση και η αποδοχή αποτελούν χαρακτηριστικά που μπορούν να χτίσουν μία καλή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γονέα και παιδιού.