Με 165 εκατ. «χτυπήματα» από 114 χώρες επιτέθηκαν χάκερς στην Τράπεζα Θεμάτων μέσα σε μία ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μπλοκάροντας τις ενδοσχολικές εξετάσεις στα Λύκεια, προκαλώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου.
«Είναι η πιο σημαντική, ιστορικά, επίθεση, που έχει δεχθεί δημόσιος κυβερνητικός οργανισμός. Έχουμε μετρήσει αυτή τη στιγμή 165 εκατ. ‘’χτυπήματα’’ από 114 χώρες ανά τον κόσμο, με στόχο την τράπεζα θεμάτων. Χθες η επίθεση απετράπη στις 9 το πρωί, σήμερα η δεύτερη, πολύ πιο έντονη επίθεση απετράπη στις 8 το πρωί», δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος.
«Όπως να ναι είναι το σύστημα. Τι είναι αυτά;», δήλωσε ένας μαθητής.
Μετά τη χθεσινή πρώτη κυβερνοεπίθεση, σήμερα υπήρξε και δεύτερη, αυτή τη φορά όχι μόνο κατά του συστήματος της Τράπεζας Θεμάτων αλλά και του συνόλου του δικτύου.
«Γράψαμε 1 και κάτι και υπήρχαν παιδιά που ήταν στο σχολείο από τις 8».
«Είμασταν τόση ώρα εκεί, μας έπιανε άγχος».
«Ουσιαστικά ζούμε μία από μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έχει ζήσει η χώρα. Και δεν αφορά μόνο τις εφαρμογές της τράπεζας, αφορά τη ψηφιακή ‘’καρδιά’’ του κράτους. Αυτό αντιμετωπίσαμε σήμερα το πρωί στις 6 η ώρα. Οι επιθέσεις κεντρικά αποτράπηκαν χθες κιόλας, εγκαταστήσαμε ένα σύστημα πολύ υψηλότερης προστασίας. Παρ’ όλ’ αυτά βρέθηκε τρόπος να τον παραβιάσουν», είπε ο Πρόεδρος Ινστιτούτου εκπαιδευτικής πολιτικής , Γιάννης Αντωνίου.
Αν και το πρόβλημα σε σχέση με χθες αποκαταστάθηκε γρήγορα, και πάλι σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόσβαση των σχολείων μετά την επαναφορά του συστήματος.
«Μπάχαλο. Δεν έπρεπε να είναι οργανωμένοι; Είναι δυνατόν να πέφτει το σύστημα».
Εντολή προς όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να ολοκληρώσουν οι μαθητές της Γ’ λυκείου τις εξετάσεις τους –παρά τις όποιες καθυστερήσεις– έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.
Το μυαλό όλων, ωστόσο, είναι στους μαθητές που δίνουν πανελλήνιες, αν και το σύστημα που χρησιμοποιείται είναι τελείως διαφορετικό από την τράπεζα θεμάτων.
Το ερώτημα ωστόσο, παραμένει, γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρχε ένα εναλλακτικό σχέδιο αντιμετώπισης, αλλά και γιατί οι δικλείδες ασφαλείας, δεν λειτούργησαν.
«Είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί αυτός που το έχει κάνει»
Ο Παναγιώτης Πιέρρος, γενικός διευθυντής εταιρείας κυβερνοασφάλειας, μίλησε στο LIVE NEWS και στον Νίκο Ευαγγελάτο για την υπόθεση.
«Είναι το πιο συχνό φαινόμενο για να χτυπήσει κάποιος έναν ιστότοπο. Είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί αυτός που το έχει κάνει. Δεν μπορούμε να το αποδείξουμε γιατί μιλάμε για πολλούς ιδιωτικούς υπολογιστές που χρησιμοποιούν. Συμφέρον έχει κάποιος όταν θέλει να πλήξει την χώρα ή την πολιτική σκηνή. Το να αποτρέψουμε μία τέτοια επίθεση που είναι τέτοιου μεγέθους, είναι δύσκολο. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μία διαδικασία recovery ώστε να ανακτήσουμε το υλικό. Η χώρα μας έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά αλλά είμαστε ακόμα πολύ πίσω, ειδικά στο ελληνικό Δημόσιο».