Κι όμως, ο κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ και οι σκληροί δείκτες επιμένουν.
Μπορεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να ήρε το ύψιστο επίπεδο συναγερμού για τον Covid, σε καμία περίπτωση όμως δεν υπονόησε ότι ο ιός έπαψε να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία.
Την επίμονη κυκλοφορία του πανδημικού ιού χαρτογραφούν άλλωστε και στη χώρα μας τα πρόσφατα δεδομένα του ΕΟΔΥ. Περισσότεροι από 200 οι νεκροί μέσα σ’ έναν μήνα.
Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα επιδημιολογικής επιτήρησης από 15 έως 23 Μαΐου, 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό ιό, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να ξεπερνά σταθερά τους 50 και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας να φτάνουν τις 636.
«Ο κορονοϊός δεν γνωρίζει εποχικότητα, όπως συμβαίνει με τους λοιπούς αναπνευστικούς ιούς, και δεν φαίνεται να εισέρχεται σε μία φάση οριστικής ύφεσης αντιθέτως, τριγυρίζει στην κοινότητα και προκαλεί συρροές σε χώρους με συγχρωτισμό όπου δεν λαμβάνονται μέτρα», ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
Σύμφωνα μάλιστα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο κορωνοϊός είναι η βασική αιτία για 418 θανάτους σε διάστημα μόλις 7 ημερών σε 23 χώρες.
«Ο κορωνοϊός έχει καταστεί πιο ήπιος σε σχέση με το παρελθόν, αλλά ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο παραμένει ακόμα σημαντικός και υψηλότερος σε σχέση με τη γρίπη…Παρότι έχουμε μεταβεί σε μια περίοδο που τα μέτρα δεν είναι υποχρεωτικά αυτό δεν θα πρέπει να μεταφραστεί ότι τα μέτρα δεν είναι αναγκαία!», δήλωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής.
Συναγερμός για τη «Νόσο Χ»
Τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση νέας θανατηφόρας πανδημίας κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Πρόκειται για τη «Νόσο Χ», έναν ιό ο οποίος θα είναι πιο απειλητικός και κατά 70% θανατηφόρος από τον Covid, εκτιμούν οι ειδικοί.
Την ίδια ώρα, ερευνητές προειδοποιούν ακόμη και για επανεμφάνιση αρχαίων ασθενειών «ζόμπι».. οι οποίοι επί δεκαετίας ή ακόμη και αιώνες είναι παγιδευμένοι σε παγετώνες που σταδιακά λιώνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής και υψηλών θερμοκρασιών στην Αρκτική.