Τίποτα δεν είναι ακόμα βέβαιο μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και την επικράτηση του Ερντογάν, όμως ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του Τούρκου προέδρου είναι η οικονομία και το πρόσωπο που θα καταφέρει να κάνει τη χώρα να ανακάμψει.
«Δεν είναι δύσκολο για εμάς να βρούμε μια λύση σε αυτά τα ζητήματα. Η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα είναι τα πιο σημαντικά πράγματα και θα συνεχίσουμε με αυτές τις αρχές. Θα οικοδομήσουμε μια ισχυρή οικονομία γύρω από αυτούς τους κανόνες».
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη συναντηθεί με τον Μεχμέτ Σιμσέκ. Πρόκειται για τον «τσάρο» της τουρκικής οικονομίας έως και το 2015. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που ακολουθεί πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές από τον Ερντογάν και έναν άνθρωπο που οι αγορές έχουν δείξει ότι τον εμπιστεύονται.
Άλλο σημαντικό υπουργείο είναι αυτό του Εξωτερικών για το οποίο το επικρατέστερο όνομα είναι αυτό του Ιμπραχίμ Καλίν, αν και ο Μελβούτ Τσαβούσογλου πιέζει για την παραμονή του.
Ο Ερντογάν φαίνεται πως είναι ευχαριστημένος από τον Χουλουσί Ακάρ ο οποίος αναμένεται να παραμείνει στη θέση του υπουργού Αμύνης.
Υπάρχουν ωστόσο πληροφορίες που θέλουν στη θέση του υπουργείου Αμύνης ή τον Χακάν Φιντάν, τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ή τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Σεϊφουλάχ Χατζιμουφτούογλου.
Στη θέση του θα παραμείνει, με τις έως τώρα πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμαν Σοϊλού.
Τα σενάρια δεν αφήνουν απέξω την υπουργοποίηση των γαμπρών αλλά και του γιου του Ερντογάν.
Διεργασίες στην αντιπολίτευση
Την ίδια στιγμή, αέρα διαδόχου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει αποκτήσει ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.
«Η ανημποριά δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου».
Επέστρεψε με… απαιτήσεις
Την ίδια στιγμή, με απαιτήσεις από τη Δύση φαίνεται πως επιστρέφει στην καθημερινότητά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, αν και με καθυστέρηση κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο για να τον συγχαρεί, ο Ερντογάν έσπευσε να του θέσει το θέμα των F-16 όπως αποκάλυψε με δήλωσή του ο Τζο Μπάιντεν.
«Θέλει κάτι ακόμα σε σχέση με τα F-16 και του είπα ότι θα θέλαμε να λυθεί το ζήτημα με τη Σουηδία. Αν τακτοποιηθεί αυτό, θα επικοινωνήσουμε ξανά. Κυρίως όμως ήταν ένα τηλεφώνημα για τα συγχαρητήρια».
Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, είχε ήδη στείλει μήνυμα μέσω συνέντευξής του ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές εκτός των F-16.
«Αν το πρόγραμμα των F-16 δεν προχωρήσει, δεν είναι και το τέλος του κόσμου για την Τουρκία. Δε θα τους αφήσουμε να μας κρατήσουν ομήρους σε αυτό το ζήτημα. Αναπτύσσουμε και άλλες εναλλακτικές».
Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι η σκόπελος του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί.
Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν ενισχύει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Αίγυπτο, ενώ δέχθηκε πρόσκληση και από τον Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.