Μετά από διακοπή μιάμισης ώρας για να προσέλθει ο Αλέξης Κούγιας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, συνεχίστηκε και σήμερα η δίκη Πισπιρίγκου.
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο Γιώργος Κουρέλης, ο παιδίατρος με εξειδίκευση στην εντατικολογία που έζησε τη μικρή Τζωρτζίνα κατά τη νοσηλεία της στο Ωνάσειο.
«Εκείνη την περίοδο μας είχε γίνει μια παραπομπή από την Πάτρα για την Τζωρτζίνα. Ήταν ένα παιδί που είχε υποστεί αιφνιδίως ανακοπή. Η παραπομπή προς τον κ. Παπαγιάννη είχε γίνει με το σκεπτικό να γίνει αξιολόγηση του συμβάντος και του ιστορικού της οικογένειας ώστε να τοποθετηθεί απινιδωτής στο παιδί».
Ο παιδίατρος σημείωσε πως όσο ήταν στη μονάδα η Τζωρτζίνα, ήταν σταθερή. Δεν καταγράφηκε καμία αρρυθμία και πως αν υπήρχε καρδιολογικό πρόβλημα θα το είχε καταγράψει ο απινιδωτής που τον είχε για έναν ολόκληρο μήνα.
Κουρέλης: Στο Ωνάσειο είχε μια νοσηλεία 25 μέρες. Όσο ήταν σε μας ήταν σταθερό το παιδί. Δεν καταγράφηκε κάποια αρρυθμία. Είχε ένα επεισόδιο λοίμωξης από βακτηρίδιο και γι’ αυτό χρειάστηκε να παραταθεί η νοσηλεία της. Αρχές Ιουνίου βγήκε το μηχάνημα, ελέγχθηκε, ήταν όλα οκ και επέστρεψε στην Πάτρα. Στα μόνιτορ που ήταν σχεδόν ένα μήνα, δεν καταγράψαμε βραδυκαρδία.
Πρόεδρος: Αν υπήρχε καρδιολογικό πρόβλημα αυτό θα φαινόταν στο μόνιτορ;
Κουρέλης: Αν ήταν στα ζωτικά σημεία, ναι θα αποτυπώνονταν.
Πρόεδρος: Αποτυπώθηκε κάτι τέτοιο;
Κουρέλης: Όχι δεν είχαμε εμείς κάτι.
«Έκανα ανάνηψη επί μιάμιση ώρα»
Στη συνέχεια, αφού μεσολάβησε αναμονής, προκειμένου να έρθει ο Αλέξης Κούγιας, ο συνήγορος υπεράσπισης πήρε τον λόγο με ερωτήσεις για την επίμαχη ανάνηψη 55 λεπτών στο Καραμανδάνειο την οποία έχει στηλιτεύσει ουκ ολίγες φορές.
Κούγιας: Είστε εντατικολόγος. Τι κάνετε σε τέτοια περίπτωση ανακοπής;
Κουρέλης: Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Ό,τι λέει το πρωτόκολλο.
Κούγιας: Ο χρόνος παίζει ρόλο;
Κουρέλης: Από τη στιγμή που συμβαίνει η ανακοπή όσο περνούν τα λεπτά μειώνονται οι πιθανότητες ανάνηψης. Όμως, η αναζωογόνηση συνεχίζεται μέχρι να αποφασίσουν οι γιατροί. Προσωπικά έχω κάνει αναζωογόνηση σε μωρό επί μιάμιση ώρα και τώρα χοροπηδάει σε παιδικές χαρές! Είμαι εκπαιδευτής στον Οργανισμό Καρδιαναπνευστικής Αναζωογόνησης. Έχω μεταπτυχιακό πάνω σ’ αυτό, είμαι ο καθ’ ύλην αρμόδιος και σας λέω ότι δεν υπάρχει ορισμένος χρόνος για ανάνηψη.
Η στιχομυθία για το εάν έπρεπε ή όχι οι γιατροί του Καραμανδάνειου να συνεχίσουν την ανάνηψη στην τότε 8χρονη Τζωρτζίνα, συνεχίστηκε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.
Κούγιας: Υπάρχει και η ηθική δεοντολογία της ΚΑΡΠΑ. Μη έναρξη και μη συνέχιση της ΚΑΡΠΑ. Ομόφωνα κριτήρια: θανάσιμος τραυματισμός και πολύ φτωχή ποιότητα ζωής σε σχέση με πριν την ανακοπή. Τι σημαίνει η έννοια της συνοσηρότητας για κάποιον που έχει ανακοπή;
Κουρέλης: Συνοσηρότητα έχει ένας 90χρονος καρκινοπαθής τελευταίου σταδίου που παθαίνει και ανακοπή.
Κούγιας: Έχει ξανατύχει ποτέ σε οποιαδήποτε παιδιατρική κλινική σε όλο τον κόσμο που να έχουν περάσει 15 λεπτά και το παιδί να έχει εγκεφαλικό πρόβλημα;
Κουρέλης: Μπορώ να σας πω πολλές περιπτώσεις από προσωπική εμπειρία. Έχω δουλέψει στο εξωτερικό στη μεγαλύτερη κλινική ΜΕΘ παίδων.
Κούγιας: Θα μας φέρετε φακέλους και ονόματα.
Πρόεδρος: Κύριε συνήγορε. Τι είναι αυτά; Κανένα έγγραφο δε θα φέρει. Και να μιλάτε πιο ευγενικά.
Κουρέλης: Ο γενικός κανόνας είναι: Εφόσον δεν έχει επανέλθει η κυκλοφορία, στο 20λεπτο μαζεύεται η ομάδα και λέει «έχει νόημα να συνεχίσουμε;» Κανένας δεν μας λέει ότι «πρέπει» να συνεχίσουμε ή «πρέπει» να σταματήσουμε.
Κούγιας: Αιφνίδια και απρόβλεπτη διακοπή καρδιακής και αναπνευστικής λειτουργίας. Αν δεν αντιμετωπιστεί στα τέσσερα λεπτά επέρχεται μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Συμφωνείτε εσείς με αυτό;
Κουρέλης: Αν ο εγκέφαλος μείνει 2-4 λεπτά αρχίζει να έχει εγκεφαλικές βλάβες. Ο γενικός κανόνας λέει αν δεν αντιμετωπιστεί στα 4 πρώτα λεπτά, άρα αν δεν έχουν ξεκινήσει στα 4 πρώτα λεπτά οι γιατροί την αναζωογόνηση. Απ’ ό,τι λέτε οι συνάδελφοι ξεκίνησαν άμεσα.
Ο παιδίατρος επέμεινε στην άποψη πως δεν υπάρχει μάξιμουμ χρόνος ανάνηψης και πως ο σκοπός είναι να σωθεί μια ζωή που βρίσκεται σε κίνδυνο.