Ανθρωπιστική κρίση και οικολογική καταστροφή προκαλεί η ανατίναξη του φράγματος στη νότια Ουκρανία, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα πλημμυρισμένα σπίτια τους, ενώ εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης κατακλύζονται από τα νερά του Δνείπερου.
Η Χερσώνα πνίγεται μετά την ανατίναξη του φράγματος της Νόβα Καχόβκα. Οι εικόνες θυμίζουν φυσική καταστροφή, όμως αυτόν τον υδάτινο όλεθρο τον προκάλεσαν άνθρωποι.
«Δεν ξέρω τι θα γίνει. Όλα βυθίστηκαν κάτω από το νερό, έπιπλα, ψυγεία, φαγητά, λουλούδια. Όλα επιπλέουν. Δεν ξέρω τι να κάνω», δήλωσε μία κάτοικος.
Οργή από τους κατοίκους
Η οργή των ανθρώπων, που ίσως να μην επιστρέψουν ποτέ ξανά στα σπίτια τους, είναι μεγάλη.
«Ανατίναξαν το φράγμα για να μας πνίξουν. Δεν κατάφεραν να μας κατακτήσουν και αποφάσισαν να μας πνίξουν».
Οι δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής. Τα νερά κατακλύζουν πόλεις και χωριά κατά μήκος του μεγάλου ποταμού, στη δυτική όχθη που ελέγχουν οι Ουκρανοί και στην ανατολική που ελέγχουν οι Ρώσοι.
Πολλοί πέρασαν τη νύχτα στις στέγες των σπιτιών τους, ακόμη και πάνω σε δέντρα. Σε κάποιες περιοχές, το νερό φτάνει μέχρι το γόνατο, σε άλλες ξεπερνά τα 10 μέτρα.
Ουκρανοί στρατιώτες κατέγραψαν με drone ανθρώπους που ζητούν βοήθεια από τις στέγες των σπιτιών τους. Οι ουκρανικές Αρχές μεταφέρουν κατοίκους της Χερσώνα με βάρκες, αμφίβια οχήματα, ακόμα και στην πλάτη.
Σε υδάτινη πολιτεία έχει μετατραπεί και η πόλη Ολέσκι στην ανατολική όχθη του Δνείπερου.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής λένε ότι απομάκρυναν από τα σπίτια τους περισσότερους από 1.300 κατοίκους, όμως πολλοί φεύγουν μόνοι τους με βάρκες.
«Θα περιμένουμε να φύγει το νερό, μετά θα τα στεγνώσουμε όλα. Θα βγάλουμε το νερό με αντλίες. Ίσως να έρθουν να βοηθήσουν και οι τοπικές αρχές», ανέφερε ένας κάτοικος.
Υγειονομικός κίνδυνος
Το Κίεβο προειδοποιεί τον πληθυσμό να μην πίνει νερό από την βρύση, ούτε να τρώει τα ψάρια που ξεβράζονται καθώς φεύγει το νερό από τον ταμιευτήρα του φράγματος.
«Η σκόπιμη καταστροφή του φράγματος και άλλων υποδομών του υδροηλεκτρικού εργοστασίου από τους Ρώσους κατακτητές είναι μια περιβαλλοντική βόμβα μαζικής καταστροφή», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Ο Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο για βάρβαρη επίθεση.
«Οι αρχές του Κιέβου, με υπόδειξη των δυτικών πατρόνων τους, εξακολουθούν να στοιχηματίζουν στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών, να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, να χρησιμοποιούν ανοιχτά τρομοκρατικές μεθόδους και να οργανώνουν δολιοφθορές σε ρωσικό έδαφος».
Σε διαδοχικά τηλεφωνήματα με τους προέδρους Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να συσταθεί διεθνής επιτροπή έρευνας για την καταστροφή του φράγματος.