Η Ελένη Καραφώκα - Μαύρου, χειρουργός και διευθύντρια Β’ κλινικής ρομποτικής χειρουργικής & χειρουργικής ογκολογίας Metropolitan General, μίλησε στο LIVE NEWS και στον Νίκο Ευαγγελάτο για τις κήλες κοιλιακού τοιχώματος και σύγχρονες τεχνικές αποκατάστασης.
Η χειρουργός και διευθύντρια Β’ κλινικής ρομποτικής χειρουργικής & χειρουργικής ογκολογίας Metropolitan General, Ελένη Καραφώκα – Μαύρου, αναφέρθηκε στις κήλες λέγοντας πως πάντα μεγαλώνουν και ουσιαστικά δεν απειλούν άμεσα τον ασθενή αλλά χαλάνε την ποιότητα της ζωής του.
«Έτσι, στοχεύουμε στο να επανορθώσουμε ένα έλλειμα στον κοιλιακό τοίχωμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες τις νέες τεχνικές, όπως τη λαμπαροσκοπική, η οποία είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για εμάς τους χειρουργούς», είπε αρχικά.
«Το ρομπότ είναι ένα εργαλείο, δεν είναι ο χειρουργός και δεν αυτονομείται ποτέ. Τα εργαλεία του ρομπότ μιμούνται πολύ τις κινήσεις του καρπού κα μας δίνει τη δυνατότητα μέσα από πολύ μικρές τρύπες να βάλουμε τα εργαλεία και να κάνουμε επανορθωτικές επεμβάσεις. Στις κήλες κινητοποιούμε τους ιστούς και τους επανορθώνουμε με ραφές και σε αυτό μας βοηθάει το ρομπότ».
Σύμφωνα με την κ. Καραφώκα – Μαύρου, οι πιθανότητες ιατρικού λάθους είναι πολύ λιγότερες με τη χρήση του ρομπότ καθώς δίνει τρισδιάστατη όραση και βλέπουμε τον στόχο ενώ η τιμή του έχει λίγο περισσότερο κόστος το οποίο όμως καλύπτεται από το αποτέλεσμα.