Την ώρα που ο πατέρας Αλέξανδρος αναμένει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για το αν θα συνεχίσει να ιερουργεί ή όχι η διαφωνία καλά κρατεί μεταξύ αυτών που διαφωνούν την απόφαση του να ντύσει δύο 14χρονα κορίτσια «παπαδάκια».
Ο Γέροντας Αθανάσιος Ρόδος μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» δήλωσε: «Δεν επιτρέπεται χωρίς άδεια και ευχή του Αρχιεπισκόπου να ενδύονται γυναίκες με άμφια όπως ο μανδύας, το στιχάρι και να διακονούν τον ιερέα. Κι εκείνων που όχι μόνο επικροτούν την κίνηση αυτή, αλλά ζητούν και μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην εκκλησία».
Η Νεκταρία Καραντζή, ιδρύτρια συνδέσμου ψαλτριών ανέφερε: «Να πούμε ότι μια πανέμορφη εικόνα. Είναι μια πάναγνη εικόνα με δύο έφηβα κορίτσια στην ηλικία της κόρης μου. 14 ετών. Το πρωί της Κυριακής θα μπορούσαν αυτά τα παιδιά να κοιμούνται ή να κρατούν το κινητό τους και ν’ ασχολούνται με αυτό και αντί γι’ αυτό επιλέγουν να βρίσκονται στον ναό».
Στην αυτοκέφαλη Αρχιεπισκοπή της Κρήτης πάντως και συγκεκριμένα στα Χανιά ο πατέρας Ευτύχιος έχει τελέσει λειτουργία δίχως διακρίσεις στα φύλα. Έντυσε με στιχάρι μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου με στόχο τα νέα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στην εκκλησία. Εκεί ουδείς διαμαρτυρήθηκε.
«Δεν είχαμε αντιδράσεις και μάλιστα τα ίδια τα παιδιά που μετείχαν έμειναν εντυπωσιασμένα αλλά και οι ενορίτες ένιωσαν μια πρωτόγνωρη λειτουργική εμπειρία», είπε ο πατήρ Ευτύχιος.
Ο πατήρ Ευτύχιος υπενθυμίζει μάλιστα πως στην πρώτη χριστιανική εκκλησία, υπήρχαν διακόνισσες οι οποίες μάλιστα είχαν ιδιαίτερο ενεργό ρόλο στα εκκλησιαστικά δρώμενα.
«Είχαν την ευθύνη της κατηχήσεως των γυναικών, βοηθούσαν στο βάπτιση μέχρι και μετέδιδαν τη Θεία Κοινωνία στις γυναίκες. Απλώς ατόνησε ο θεσμός με την πάροδο του χρόνου», συμπλήρωσε ο πατήρ Ευτύχιος.
«Καθαριστείτε κι ελάτε»
Η εικόνα των δύο κοριτσιών με το στιχάρι φαίνεται πως άνοιξε τον ασκό του Αιόλου καθώς, η συζήτηση έχει πλέον μετατοπιστεί και στην έμμηνο ρύση, κατά την διάρκεια της οποίας μάλιστα απαγορεύεται να κοινωνήσουν οι γυναίκες σύμφωνα με τα όσα λέει ο Γέροντας Αθανάσιος.
Γέροντας Αθανάσιος Ρόδος: Δεν επιτρέπεται να κοινωνούν οι γυναίκες όταν έχουν έμμηνο ρύση ούτε και να μετέχουν σε λειτουργία. Η έμμηνος ρύση κρατάει κάποιες μέρες. Καθαριστείτε κι ελάτε.
Δημοσιογράφος: Μα τι σημαίνει «καθαριστείτε»; Δεν είμαστε βρώμικες Γέροντα.
Η Χριστίνα και η Μαρία είναι 14χρονες μαθήτριες οι οποίες με την αγγελική φωνή τους έχουν όνειρο να ψάλλουν σε εκκλησίες.
Η δασκάλα τους, Νεκταρία Καραντζή, μίλησε αποκλειστικά στο LIVE NEWS για τη γυναικεία ψαλτική αλλά και την βυζαντινή χορωδία κοριτσιών που έχουν δημιουργήσει και στην οποία συμμετέχουν μέχρι κορίτσια 6 ετών.
«Έχουμε παιδάκια από 6 ετών μέχρι 17 ετών. Η παιδική μας χορωδία, η νεανική μας χορωδία. Είναι παιδιά που μαθαίνουν βυζαντινή μουσική. Κάποια από αυτά ονειρεύονται να συνεχίσουν την ψαλτική».
Η ίδια δεν θα ξεχάσει ποτέ την ημέρα που ως παιδί 10 ετών ανέβηκε για πρώτη φορά στο ψαλτήρι με έναν ηλικιωμένο ενορίτη αντιδρά έντονα καθώς όπως της είπε- «σκανδάλιζε» το ποίμνιο.
«Με βία κατά την ώρα της ακολουθίας με κατέβασε κάτω γιατί άρχισε να φωνάζει εκείνη την ώρα ότι οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να βρίσκονται στο ψαλτήρι. Ερμηνεία των κανόνων κάνει μόνο η Ιερά Σύνοδος. Όταν λοιπόν κάποια πράγματα δεν τίθενται με σαφήνεια κάθε αυτόκλητος «θεματοφύλακας» της παράδοσης εμφανίζεται να ερμηνεύει τους κανόνες», περιέγραψε η Νεκταρία Καραντζή.
Η σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα ώστε με σαφήνεια να αποφανθεί εάν επιτρέπεται ή όχι νεαρά κορίτσια μπορούν να φορούν στιχάρι και να κρατούν λαμπάδες μέσα στην εκκλησία.
«Δίνω λαμπάδες κι εγώ σε κορίτσια στην εκκλησία μου»
Ο πρωτοπρεσβύτερος Ευτύχιος Πετράκης, προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων μίλησε για τον πατέρα Αλέξανδρο κι εξέφρασε την στήριξή του σε αυτόν.
Μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο ο προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων ανέφερε ότι και ο ίδιος δίνει λαμπάδες σε κορίτσια στην εκκλησία του, ωστόσο σημείωσε ότι είναι ασυνήθιστο να παίρνουν λαμπάδες τα κορίτσια στην εκκλησία και τόνισε ότι σκοπός δεν είναι να σκανδαλίσουν.