Την Αττική αλλά και ολόκληρη την Στερεα Ελλάδα αναστάτωσε η χθεσινή σεισμική δόνηση μεγέθους 4, 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την Αταλάντη.
Το πλούσιο σεισμικό ιστορικό είναι αυτό που τρομάζει τόσο τους κατοίκους όσο και τους ειδικούς.
Πάνω από 30 μετασεισμοί μικρού μεγέθους που δεν ξεπέρασαν τα 2,8 Ρίχτερ έχουν καταγραφεί μετά τον ισχυρό σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες λίγα λεπτά μετά τις 15:30 το μεσημέρι με επίκεντρο 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αταλάντης και εστιακό βάθος 13 χιλιόμετρα, ενώ έγινε αισθητός και σε μεγάλο μέρος της Αττικής.
Ειδικοί βλέπουν να εξασθενεί η σεισμική δραστηριότητα, αλλά δεν μπορούν προς το παρόν να αποκλείσουν έναν μεγάλο σεισμό.
Υποχώρησε παραλία στην Εύβοια
Εντυπωσιακή ειναι η εικονα που δημοσίευσε στο κοινωνικά δίκτυα ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς, όπου δείχνει να έχει βυθιστεί η μύτη που σχηματιζόταν μπροστά στο Μύλο Γιάλτρων.
«Ένα περίεργο φαινόμενο εμφανίστηκεστην Αιδηψό στην Εύβοια, όπου υποχώρησε ένα τμήμα της ακτογραμμής με τον σεισμό. Βέβαια είναι ένα δευτερογενές φαινόμενο, όπου με την αστάθεια που υπήρχε και με τη δόνηση είχαμε απόσπαση ενός τμήματος της ακτής, αλλά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο», σχολίασε στο MEGA ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.
Ο χθεσινός σεισμός δεν έχει σχέση με το γνωστό ρήγμα της Αταλάντης, ωστόσο στην ερώτηση γιατί προκαλεί τρόμο το ρήγμα της Αταλάντης οι επιστήμονες εξηγούν ότι τον Απρίλιο του 1894 είχε δώσει δυο ισχυρότατους σεισμούς 6,7 και 7 Ρίχτερ αντίστοιχα, με διαφορά μερικών ημερών, προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων κατοίκων, βυθίζοντας στη θάλασσα περιοχές και καταστρέφοντας χιλιάδες σπίτια.