Η στέγαση των γιατρών στα νησιά ισοδυναμεί με εξίσωση για δυνατούς λύτες.
Τιμές που «ζαλίζουν»
Η νησιωτική Ελλάδα και το πολύπαθο σύστημα υγείας της καλεί σε βοήθεια. Οι γιατροί που δηλώνουν ενδιαφέρον για να μεταφερθούν σε κάποιο νησί, όταν φτάνουν εκεί δεν έχουν πού να μείνουν.
Καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και τιμές στα ύψη.
«Όσα οικονομικά κίνητρα και να δώσουμε, είναι αδύνατο να καλύψουμε τα ενοίκια που υπάρχουν. Πάντα υπάρχει το ερώτημα στο τέλος ‘ενδιαφέρομαι να έρθω με την οικογένειά μου, έχω δύο παιδιά. Πού θα μείνω;’», λέει ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός.
Ενδιαφέρονται αλλά… φεύγουν
Η Φολέγανδρος απέκτησε πρόσφατα ένα νέο ασθενοφόρο. Προσλήφθηκε ένας επικουρικός οδηγός, ο οποίος δεν μπορεί εδώ και καιρό να βρει κατάλυμα. Παρόλο που θέλει τη θέση, είναι αναγκασμένος να παραιτηθεί.
Στη Μήλο επιθυμούν να μεταφερθούν γιατροί και προτίθενται να πληρώσουν τα τσουχτερά ενοίκια, όμως ούτε εκεί δεν βρίσκουν σπίτι.
Στην Πάρο και τη Σαντορίνη υπάρχει μεγάλη δυσκολία, αφού μέχρι και η διοικήτρια του νοσοκομείου αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Σε άλλα νησιά όπως η Μύκονος, το πολύ υψηλό κόστος ζωής, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποθαρρύνει το ιατρικό προσωπικό να μεταφερθεί εκεί, ενώ στην Τήνο υπάρχουν ελάχιστα έως και καθόλου διαθέσιμα σπίτια.
«Ενώ το υπουργείο προκηρύσσει τις θέσεις και υπάρχει ένα σχετικό ενδιαφέρον από γιατρούς, αυτοί το πρώτο που θα ρωτήσουν και θα κάνουν την έρευνα αγοράς είναι εάν υπάρχουν σπίτια και αν βρεθεί, το πόσο θα μπορούσε να ενοικιαστεί», λέει ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Τήνου, Γιώργος Βασιλάκης.
Βραχυχρόνια μίσθωση & τιμές high season
Το καλοκαίρι, οι ιδιοκτήτες ενοικιάζουν τα καταλύματα τους μέσω πλατφορμών με την ημέρα και σε τιμές high season.
Τους δίνεται η δυνατότητα, όπως λένε, να εισπράττουν τα χρήματα ενός ολόκληρου χρόνου μέσα σε 1 με 2 μήνες.
«Δε διαθέτει την οικία του για όλο τον χρόνο, άρα οι δημόσιοι υπάλληλοι όλων των κλαδών, δεν μπορούν να βρουν σπίτι ή όταν το μισθώνει, λέει ότι κύριοι μέχρι τον Μάιο θα σας έχω τη δυνατότητα να μείνετε στο σπίτι μου», αναφέρει ο δήμαρχος Σέριφου.
Ανάμεσα στα κίνητρα που δίνονται φέτος στο ιατρικό προσωπικό για να μεταφερθούν στα νησιά, είναι ένα επιπλέον χρηματικό βοήθημα ύψους 1.800 ευρώ για γιατρό και 1.200 ευρώ για νοσηλευτή, ενώ υπάρχουν 60 θέσεις προσωπικού σε μονάδες υγείας που πρέπει να καλυφθούν τη φετινή τουριστική σεζόν.