Η δημοσιογράφος, Τζώρτζια Γεωργίου, και η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Χριστίνα Γρηγορέα, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τη θεραπεία του τραύματος μέσα από μίας νέας ψυχοθεραπευτικής μεθόδου.
Η δημοσιογράφος, Τζώρτζια Γεωργίου, ανέφερε πως πιστεύει ότι το τραύμα μπορεί να καθορίσει την πορεία της ζωής μας.
«Πιστεύω πως μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τα πράγματα και εάν δεν είχε συμβεί μπορεί να ήταν εντελώς διαφορετική η πορεία του κάθε ανθρώπου».
Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Χριστίνα Γρηγορέα, είπε πως για να αντιληφθούμε το τραύμα θα πρέπει να καταλάβουμε πώς λειτουργούν οι αναμνήσεις.
«Όταν βιώνουμε μία ανάμνηση είτε θετική είτε αρνητική την βιώνουμε μέσα από πολλά ‘’κανάλια’’. Είναι οι ήχοι, οι εικόνες, οι μυρωδιές και οι σωματικές αισθήσεις. Όλα αυτά πάνε πακέτο. Έτσι, εάν πιώ έναν χυμό που μου θυμίσει κάτι ωραίο από την παιδική μου ηλικία, το ίδιο μπορεί να συμβεί και η αρνητική ανάμνηση. Μπορεί ένα βλέμμα ή μία μυρωδιά στο παρόν που θα με επαναφέρει σε κάτι παλιό, το οποίο ενεργοποιείται. Αυτό είναι τραύμα, κάτι που δεν μένει στο παρελθόν και μπερδεύεται στο παρόν».
Τι είναι τραύμα;
Σύμφωνα με την ειδικό, τραύμα δεν είναι μόνο αυτό που είναι τραυματικό για τους άλλους και μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα.
«Αυτό που επηρεάζει το τραύμα είναι η ψυχική αντοχή του καθενός. Πολύ σημαντικός είναι και ο ύπνος καθώς μέσα από την αφύπνιση επεξεργαζόμαστε τα τραύματα. Μέσα από τις οφθαλμικές κινήσεις και τον ύπνο REM βλέπουμε όνειρα και εφιάλτες και εκεί επεξεργαζόμαστε αυτά που μας έχουν συμβεί».
Το νέο μοντέλο ψυχοθεραπείας
Η μέθοδος του υποσυνείδητου είναι ένα συνδετικό μοντέλο θεραπείας που παίρνει στοιχεία από διάφορες μεθόδους.
«Το πιο σημαντικό είναι πως σε συνεδρίες λίγων μηνών μπορεί να κληθούν ζητήματα που με άλλες μεθόδους μπορεί να πάρουν χρόνια. Όταν έχουμε ένα τραύμα περιποιούμαστε τις μολύνσεις για παράδειγμα ενώ με αυτήν την μέθοδο ‘’ξύνεις’’ την πληγή μέχρι να μην έχει κάτι άλλο να βγάλει. Είναι ανακουφιστικό και δεν υπάρχει πια πρόβλημα».