Η Τζώρτζια Γεωργίου, δημοσιογράφος, και η Άννα Χατζηδημητρίου, Ψυχολόγος Υγείας, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη αναφορικά με τα ψυχοσωματικά συμπτώματα.
H εκπομπή σήμερα ανοίγει τον φάκελο των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα η επιστήμη τα αναγνωρίζει.
Όπως λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί, «όταν δεν μιλάει το στόμα, μιλάει το σώμα».
Με τα ψυχοσωματικά συμπτώματα και τις λύσεις που υπάρχουν πλέον για την αντιμετώπισή τους ασχολείται η εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.
Τζώρτζια Γεωργίου: «Δεν μπορούσα να ισιώσω από τον πόνο»
Η δημοσιογράφος Τζώρτζια Γεωργίου μιλά για τη δική της εμπειρία με τα ψυχοσωματικά, τη νοσηλεία της εξαιτίας αυτών, αλλά κι όσα έχει αλλάξει στη ζωή της για να τα αντιμετωπίσει.
«H αλήθεια είναι ότι συνέβαινε σε διάφορες φάσεις της ζωής μου, αλλά δεν του έδινα σημασία μέχρι που έφτασε στο πικ του κι εκεί κινητοποιήθηκα να δω τι συμβαίνει. Είχα διάφορους πόνους στο στομάχι σαν συσπάσεις, αλλά δεν έδινα σημασία.
»Αποκορύφωμα αυτού ήταν μία μέρα που πήγαινα γωνία, δεν μπορούσα να ισιώσω από τον πόνο. Έτυχε να είμαι στην Κύπρο και με πήγαν οι γονείς μου στο νοσοκομείο. Αναγκάστηκα να νοσηλευτώ περίπου τρεις ημέρες, αλλά οργανικά δεν είχα τίποτα. Εκεί συνειδητοποίησα ότι όλο αυτό συμβαίνει από το στρες».
Η κατάσταση με τους πόνους στο στομάχι της δημοσιογράφου την οδήγησαν μάλιστα και εν μέρη σε κοινωνική απομόνωση, καθώς είχε ένα φόβο μήπως την πιάσει ο πόνος στο στομάχι της σε κάποια έξοδό της.
Η Άννα Χατζηδημητρίου, Ψυχολόγος Υγείας εξήγησε αρχικά τι σημαίνει ένα ψυχοσωματικό σύμπτωμα.
«Το ψυχοσωματικό σημαίνει οργανικό σύμπτωμα που δεν έχει βιολογικό υπόβαθρο, αλλά ψυχογενείς παράγοντες».
Πώς αντιμετωπίζει πλέον η επιστήμη τα ψυχοσωματικά συμπτώματα;
Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει πια η διχοτομία, δηλαδή δεν είναι ιατρικό, άρα είναι στο μυαλό.
Ως ψυχοσωματικά θεωρούνται πολυπαραγοντικά πράγματα, μπορεί, δηλαδή να είναι κάτι βιολογικό που το «πυροδοτεί» ψυχολογικά μία κατάσταση.
Τι «πυροδοτεί» τα ψυχοσωματικά συμπτώματα;
Ψυχολογία, σκέψεις και τρόπος ζωής μπορεί να είναι γενεσιουργά αίτια της εμφάνισης της των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι μύθος ότι το άγχος μόνο δημιουργεί τα ψυχοσωματικά. Στην πραγματικότητα, οποιοδήποτε συναίσθημα, όπως θυμός ή άγχος ή θλίψη, δεν λεκτικοποιείται μπορεί να οδηγήσει σε σωματοποιήση του συναισθήματος.
Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα μπορεί να ξεσπάσουν και σε μία περίοδο θλίψης ή και σε μία περίοδο που ένας άνθρωπος είναι υπερδραστήριος.
Η… θετική πλευρά των ψυχοσωματικών
Παρόλο που τα ψυχοσωματικά είναι αρνητικά συμπτώματα και επιδιώκεται η απομάκρυνση τους είναι «σύμμαχοι», είναι τα «καμπανάκια» ότι ένας άνθρωπος περνάει τα όριά του.
Ποιοι εμφανίζουν συχνότερα ψυχοσωματικά;
Υπάρχει από παλιά στην Ψυχολογία μία προσωπικότητα, η type A, που έχει την τάση προς ψυχοσωματικά και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η προσωπικότητα αυτή έχει το προφίλ ενός πολύ φιλόδοξου, τελειομανή και υπερδραστήριου ανθρώπου.
Τα ψυχοσωματικά μπορούν να αντιμετωπιστούν
Η επικοινωνία σε οποιαδήποτε μορφή της είναι πολύ σημαντική στα ψυχοσωματικά.
Βασικό είναι επίσης οι άνθρωποι να βάζουν όρια, αλλά και να φροντίζουν τον εαυτό τους.