Τα πρώτα του ταξίδια στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του στις εκλογές 28ης Μαΐου πραγματοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρέθηκε σήμερα, Δευτέρα, στα Κατεχόμενα και αύριο, Τρίτη, θα μεταβεί στο Αζερμπαϊτζάν.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσγειώθηκε με το προεδρικό αεροσκάφος στη Λευκωσία και στο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζάν λίγο μετά τη 13:00 το μεσημέρι της Δευτέρας.
Στο αεροδρόμιο, τα μέτρα ασφάλειας ήταν εκτεταμένα και δρακόντεια, ενώ είχε στηθεί και μία μεγαλοπρεπής τελετή για τον Τούρκο πρόεδρο, τον οποίο υποδέχθηκαν ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, με τη σύζυγό του, Σιμπέλ, ο λεγόμενος πρόεδρος τουρκοκυπριακού κοινοβούλιο, Ζορλού Τόρε και ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ουνάλ Ουστέλ, καθώς και άλλα μέλη του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου καθώς και αξιωματούχοι του ψευδοκράτους, αλλά και ο πρέσβης της Τουρκίας στα Κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου.
Όπως μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν χαιρέτισε και συνομίλησε με κόσμο που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς εκεί για να τον υποδεχθεί, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Τρία κράτη, ένα έθνος», «Αγάπη μας η Γαλάζια Πατρίδα», καθώς και σημαίες της Τουρκίας, του ψευδοκράτους και του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα μεταβεί αύριο ο Τούρκος πρόεδρος.
Μαζί με τον Ερντογάν ταξίδεψε η σύζυγός του Εμινέ, καθώς και κάποια από τα κορυφαία στελέχη του νέου υπουργικού συμβολίσου, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, καθώς και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Αμπντουλκαντίρ Ουράογλου.
Μετά την τελετή υποδοχής, ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε το μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Λευκωσία, όπου άφησε ένα στεφάνι και έγραψε στο βιβλίο μνήμης.
Νέες απειλές προς την Ελλάδα
Ο επανεκλεγείς Τούρκος πρόεδρος, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ, με τον οποίο παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία, κατά την προσφιλή του τακτική, ο Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον της Ελλάδας.
«Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, από την ειρήνη στις θάλασσές μας. Αν δε θέλουν ειρήνη, θα εφαρμόσουμε διαφορετικές πολιτικές. Δε θέλουμε εμπόδια στον δρόμο μας. Ας δώσει το Αιγαίο σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της παγκόσμιας θάλασσας», είπε αρχικά.
«Όσοι επιδίδονται σε ανούσιες εξοπλιστικές δραστηριότητες, που επηρεάζουν τις ισορροπίες στο νησί και στην περιοχή, θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους το ρίσκο που παίρνουν», ανέφερε «φωτογραφίζοντας» την Ελλάδα.
«Συζητήσαμε επίσης για το Κυπριακό. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Το αίτημά μου για μια διάσκεψη για ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο δεν ικανοποιήθηκε. Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο. Μιλήσαμε επίσης για την ανάγκη ισότιμης κατανομής των πόρων στην Κύπρο και στα περίχωρά της».
Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε νέο τελεσίγραφο ότι ο μόνος τρόπος να λυθεί το Κυπριακό είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους.
«Οι δίκαιες απαιτήσεις των Τουρκοκυπρίων είναι σαφείς. Οι Τουρκοκύπριοι δεν ήταν ποτέ μειονότητα και δε θα γίνουν ποτέ», είπε, υπογραμμίζοντας ότι 50 χρόνια χάθηκαν λόγω των μαξιμαλιστικών προσεγγίσεων των Ελληνοκυπρίων.
«Δε θα ανεχτούμε να χάσουμε άλλα 50 χρόνια».