Η παρατηρητικότητα μιας γιατρού, όταν έφτασε στα επείγοντα κλινικής στη Θεσσαλονίκη ένα 14χρονο κορίτσι με πόνους στο στομάχι, ήταν αυτή που έλυσε ένα μυστήριο πολλών ετών.
«Έκανε αυτήν την κίνηση να βάλει τα μαλλιά στο στόμα. Έπεσε το βλέμμα μου πάνω της και αυτή αμέσως μαζεύτηκε με ενοχές οπότε αυτό δημιούργησε την υποψία μου για κάτι τέτοιο», σημείωσε η παιδοχειρουργός, Κατερίνα Ραμματά.
Κι ενώ η παιδοχειρουργός από αυτήν τη φαινομενικά αθώα κίνηση διέγνωσε το σύνδρομο «Ραπουνζέλ» στην 14χρονη, την έβαλε κατευθείαν στο χειρουργείο και της αφαίρεσε 700 γραμμάρια τρίχες από το στομάχι της.
Είναι η δεύτερη περίπτωση
Μια αντίστοιχη περίπτωση είχαν αναλάβει πίσω στο 2017 οι γιατροί στο νοσοκομείο Πεντέλης, μόνο που εκείνη τη φορά είχαν βγάλει μέσα από το στομάχι μιας 8χρονης μια μάζα από τρίχες που ζύγιζε ένα κιλό και 200 γραμμάρια.
«Βγάλαμε λοιπόν μια κοτσίδα, σαν ολόκληρη χαίτη ήταν. Πρέπει να έφτανε τα 2 κιλά. Λογικά πρέπει να ήταν το μεγαλύτερο στην Ελλάδα», λέει γιατρός του νοσοκομείου
Όλα άρχισαν όταν η 14χρονη παραπονέθηκε στη μητέρα της για έντονους πόνους στην κοιλιά και ανορεξία.
«Ουσιαστικά αυτά τα παιδιά έρχονται σε εμάς λόγω ανορεξίας. Δεν μπορούν να φάνε γιατί το στομάχι είναι γεμάτο. Η 14χρονη είχε αρχίσει τον τελευταίο καιρό να παραπονιέται. Για ένα εξάμηνο δεν είχε διάθεση να φάει, είχε τάση προς εμετό. Μείωνε την τροφή και έτσι η μητέρα το έφερε στο νοσοκομείο».
Την ώρα που οι γιατροί εξέταζαν την 14χρονη, παρατήρησαν μια κακιά συνήθεια να βάζει τα μαλλιά της στο στόμα.
«Είχαμε υποψία ότι μπορεί να καταπίνει πράγματα. Δεν το είχε καταλάβει η μητέρα. Κάποια στιγμή που είδαμε το παιδί να στρίβει τα μαλλιά μηχανικά, θέσαμε κι αυτό στο τραπέζι. Ρωτήσαμε ‘Το κάνει συχνά;’, ‘βεβαίως’ λέει η μαμά».
Κι ενώ η παρατηρητικότητα των γιατρών ήταν εκείνη που έσωσε τότε το μικρό κορίτσι, σε πολλές περιπτώσεις αυτή η μάζα τριχών που συσσωρεύεται στο στομάχι, με την πάροδο των χρόνων μπορεί να θέσει άμεσα σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών.
«Κάνει μια χρόνια στάση και δημιουργεί φλεγμονή. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι διάτρηση. Το στομάχι προσπαθεί να το διαλύσει με τα οξέα αλλά δεν τα καταφέρνει γιατί είναι σαν μπούκλα. Μόλις ολοκληρώσαμε το χειρουργείο, κλείσαμε το στομαχάκι. Και το παιδί από την επόμενη ημέρα ήταν έτοιμο να φάει».
Τι μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο
«Γίνεται όταν κάποιος στρεσάρετε, χαλαρώνει ή λειτουργεί αυτοκαταστροφικά», λέει μιλώντας στο MEGA, η Ναταλί Βέλτση, ψυχολόγος.
Ανήκει στο φάσμα της αγχώδους διαταραχής και συγκεκριμένα είναι ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή».
Σύμφωνα με την κ. Βέλτση, η τριχοτιλλομανία «είναι ένα πιο σπάνιο είδος ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής».
Για να αλλάξει αυτή η συμπεριφορά, οι πάσχοντες «θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους».
Περιπτώσεις στο εξωτερικό
Και στο εξωτερικό όμως υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις του συνδρόμου.
Ένα κορίτσι στην προεφηβεία, άρχισε να αφαιρεί τρίχες από τα μαλλιά της. Το έκανε ασυναίσθητα την ώρα που έβλεπε τηλεόραση ή την ώρα που έγραφε κάποιο τεστ στο σχολείο.
«Νιώθεις ότι είσαι πιο ξέγνοιαστη όταν είσαι 5 ετών σε σύγκριση με το όταν είσαι 11. Όταν είσαι 5 ετών, είσαι χαρούμενη και τίποτα δε σε επηρεάζει».
Τα κορίτσια στην πέμπτη δημοτικού μπορεί να γίνουν πολύ σκληρά θα πει η μητέρα της, εξηγώντας πως η κόρη της δεν είναι η μοναδική που αντιμετωπίζει τέτοια διαταραχή.
«Περισσότερες από 11 εκατομμύρια Αμερικανοί, κυρίως γυναίκες, αντιμετωπίζουν αυτό το παράξενο βασανιστήριο».
Τριχοτιλλομανία αντιμετωπίζει και η Ρεμπέκκα από την ηλικία των 6.
«Τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει τη Ρεμπέκκα από το να τραβά τα μαλλιά της. Ούτε κι αν τα τυλίγει σε τιρμπάνι, ούτε αν βάζει στα φρύδια της βαζελίνη. Ακόμα και οι πιο ακραίες λύσεις πάνε στράφι».
Δεν σταμάτησε ακόμα και όταν πήρε την απόφαση να ξυρίσει τα μαλλιά της.
«Όταν ξύρισα τα μαλλιά μου είπα ‘αυτό ήταν. Τα μαλλιά έφυγαν. Δε θα τα ξανατραβήξω’. Και μετά άρχισα να τραβάω τα φρύδια μου. Τα κατακρεούργησα μέσα σε μια εβδομάδα. Νιώθω ότι θα τραβάω μέχρι την ημέρα που θα πεθάνω».
Οι γιατροί εξηγούν πως η τριχοτιλλομανία είναι μια ψυχική διαταραχή κατά την οποία οι ασθενείς τραβούν τα μαλλιά τους ή τις βλεφαρίδες τους, όπως παραδέχτηκε πως έκανε στο παρελθόν η ηθοποιός Ολίβια Μουν αλλά και το αγγελάκι της Victoria Secret Σάρα Σαμπάιο, που έκανε και σχετική ανάρτηση στο Instagram.
«Στα 15 μου ξεκίνησα να τραβάω τις βλεφαρίδες μου και σχεδόν αμέσως άρχισα να μαδάω και τα φρύδια μου. Τα επεισόδια χειροτέρευαν όταν είχα στρες ή όταν έβλεπα τηλεόραση ή διάβαζα κάποιο βιβλίο. Πάντα να είστε καλοί με τα άτομα που πάσχουν από τριχοτιλλομανία και να μην κρίνετε. Είναι μια ψυχική διαταραχή».
Το σύνδρομο «Ραπουνζέλ» είναι ένα βήμα παρακάτω, αφού οι ασθενείς εκτός του ότι αφαιρούν τις τρίχες τους, τις καταπίνουν, κάτι που μπορεί να τους στοιχίσει μέχρι και τη ζωή τους.