Η σύμβουλος Kλινικής Eμβρυολογίας Αλεξία Χατζηπαρασίδου, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την γονιμότητα και πώς αντιμετωπίζεται η προσπάθεια που κάνουν τα ζευγάρια προκειμένου να αποκτήσουν παιδί.
Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής, με αφορμή την Hμέρα Γονιμότητας στις 15 Ιουνίου και στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πρόγραμμα «2023 Έτος Πρόληψης – Πρόλαβε & Κέρδισε Ζωή» παρέχει 20 δωρεάν πακέτα εξετάσεων γονιμότητας σε ζευγάρια ή γυναίκες έως 37 ετών, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και στα Προγράμματα Υποστήριξης του Δικτύου.
Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, με πρωτοβουλία της Assisted Conception Taskforce (ACT) και αποτελεί μέρα ενημέρωσης για την υπογονιμότητα των ζευγαριών.
Η κ. Χατζηπαρασίδου μίλησε στο MEGA για την γονιμότητα και την υπογονιμότητα.
«Η συχνότητα των διαταραχών γονιμότητας, ξέρουμε ότι έχει να αφορά 1 στα 6 ζευγάρια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά είναι παγκόσμια νούμερα αυτά. Αυτό σημαίνει ότι ένας άνδρας ή μία γυναίκα μπορεί να φέρει κάποια διαταραχή στη γονιμότητά του, και μετά από την έλευση κάποιου διαστήματος, να διαπιστώνουμε ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν κάποιο παιδάκι. Τότε μπαίνει η διαδικασία της διερεύνησης και στη συνέχεια, εφόσον θεωρηθεί ότι είναι χρήσιμο, η διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και σήμερα συμπληρώνει 45 χρόνια ζωής», είπε αρχικά.
«Άνθρωποι μέχρι πριν από κάποια χρόνια θεωρούνταν στείροι, τώρα θεωρούνται υπογόνιμοι. Η στειρότητα έχει αλλάξει σε υπογονιμότητα ή διαταραχή γονιμότητας. Από τον χώρο μας μιλάμε κυρίως με στατιστικά προσδόκιμα. Το ζευγάρι έχει να έρθει αντιμέτωπο με νούμερα και την αβεβαιότητα. Αυτό παράγει ένα τεράστιο άγχος και επηρεάζει και την ψυχολογία αλλά και τις σωματικές λειτουργίες. Μία αρνητική προσπάθεια πάντα υπάρχει ως ενδεχόμενο, και το ζευγάρι όταν έρθει αντιμέτωπο με το αρνητικό αποτέλεσμα, αντιλαμβάνεται ότι, ό,τι έχει κάνει έως τώρα δεν ευόδωσε. Δεύτερον θα πρέπει να βρει δυνάμεις που δεν ήξερε ότι τις έχει για να συνεχίσει τον αγώνα του», συμπλήρωσε η κ. Χατζηπαρασίδου.
Πόσες φορές μπορεί κάποιος να συνεχίσει τον αγώνα του για την απόκτηση παιδιού;
Σύμφωνα με την ειδικό, «Όταν προσπαθώ και δεν έρχεται το παιδί, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά δεν υπάρχει αναγνωρίσιμο από την επιστήμη πρόβλημα. Για μένα ο αριθμός των επαναλήψεων δεν είναι το ιδανικό όσο το να οργανώσουμε σωστά την κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να ξέουμε ότι δεν έχουμε αφήσει τίποτα για να σκεφτούμε να κάνουμε την επόμενη φορά. Οι προσπάθειες που έχουμε κάνει μας δείχνουν τον βιολογικό μας δρόμο».