Συγκλονισμένη και σε τριήμερο εθνικό πένθος παραμένει η χώρα μετά το πολύνεκρο ναυάγιο, με δεκάδες επιβεβαιωμένους νεκρούς, στα ανοιχτά της Πύλου.
Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο, συνεχίζεται απρόσκοπτα, με την ελπίδα να βρεθούν άνθρωποι που υπήρχαν στο αλιευτικό και να διασωθούν.
Το χρονικό της τραγωδίας
«11 παρά προσέγγισε το αλιευτικό σκάφος του Λιμενικού (σ.σ. το αλιευτικό). Έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες να επικοινωνήσει μαζί τους, έγιναν πολλές προσεγγίσεις. Ήμασταν κοντά έτσι ώστε αν χρειαστεί, να δώσουμε βοήθεια», λέει στο MEGA και στον Νίκο Ευαγγελάτο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «περίπου 01.40 το αλιευτικό έχασε τη μηχανή του και λίγη ώρα αργότερα υπήρξε μετατόπιση του κόσμου και είχαμε το αποτέλεσμα της ανατροπής. (σ.σ. το σκάφος του Λιμενικού) Άρχισε να το προσεγγίζει μόλις χάλασε η μηχανή. Υπήρξε η επικοινωνία, γνωστοποιήθηκε ότι χάθηκε η μηχανή και άρχισε να το προσεγγίζει».
Μεγάλη απόκλιση στα νούμερα
Όπως λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσα άτομα επέβαιναν στο πλοίο του θανάτου, καθώς οι αριθμοί που δίνουν οι διασωθέντες «έχουν μεγάλες αποκλίσεις».
«Στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας, όταν λαμβάνομαι οι μαρτυρικές καταθέσεις, αξιολογούνται και στο τέλος της διαδικασίας θα υπάρξει αξιολόγηση».
Γιατί δεν επενέβη νωρίτερα το Λιμενικό
Ο κ. Αλεξίου αναφέρθηκε στον λόγο για τον οποίο το Λιμενικό Σώμα δεν επενέβη νωρίτερα προκειμένου να σταματήσει το αλιευτικό.
«Όταν έχεις ένα αλιευτικό πλοίο 30 μέτρα, στην κατάσταση που το βλέπεις στη φωτογραφία φορτωμένο με ανθρώπους με μέλημά τους να πάνε στην Ιταλία και καθόλη τη διάρκεια των επικοινωνών, όλη μέρα, διατυπώνουν ότι θέλουν να πάνε στην Ιταλία, δεν μπορείς να πας δια της βίας να το εκτρέψεις της πορείας του.
»Μιλάμε για διεθνή ύδατα, μπορείς να κάνεις ενέργειες αναλόγως της πράξης, είναι θέματα δικαίου που επιδέχονται ανάλυσης. Είναι ένα σκάφος που πλέει υπό ειδικές συνθήκες. Υπάρχει κίνδυνος οι ενέργειες που θα κάνεις να φέρουν δυσχερέστερες συνέπειες από αυτές που μπορείς να αποφύγεις».
Ο κ. Αλεξίου τόνισε ότι η πρώτη επιχείρηση του Λιμενικού για προσέγγιση του αλιευτικού, όταν πλέον αυτό βούλιαζε, δεν έχει καταγραφεί σε βίντεο.
«Κατά τη διάρκεια που έγινε η προσέγγιση την τελευταία φορά, όταν έχουμε περιστατικό προσπαθούμε να έχουμε τη δυνατότητα να επιχειρήσουμε απρόσκοπτα. Το να θέσεις μέλη του πληρώματος ανενεργά για να τραβήξουν βίντεο, δεν είναι δόκιμο».