La Repubblica, Liberation, Guardian, BBC και Hurriyet αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, κάνοντας λόγο για εκατόμβη νεκρών.
«Η αληθινή έκταση αυτής τραγωδίας δεν είναι ακόμη γνωστή. Όμως, είναι ξεκάθαρο πως είναι πάρα πολύ μεγάλη. Πάνω από 100 άνθρωποι διασώθηκαν, όμως διασωθέντες ισχυρίζονται πως πάνω από 700 άνθρωποι βρίσκονταν επάνω στο πλοίο όταν άρχισε να βουλιάζει».
To BBC τονίζει τον άγνωστο αριθμό αγνοουμένων, ενώ το Al Jazeera και άλλα Μέσα προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις.
«Πολλοί λένε πως η πολιτική έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην τραγωδία. Το Αιγαίο είναι επικίνδυνη περιοχή από τότε που η Τουρκία είπε τον Μάρτιο του 2020 πως δε θα αποτρέπει πια αυτούς που αναζητούν άσυλο από το να φτάνουν στις Ελληνικές ακτές. Η ελληνική ακτοφυλακή είναι σε επιφυλακή για να τους αποτρέψουν. Πολλοί διακινητές λοιπόν επιλέγουν τη μεγάλη διαδρομή από την Τουρκία ή τη Βόρεια Αφρική κατευθείαν στην Ιταλία».
Το μέγεθος της τραγωδίας ανοικτά της Πύλου είναι από τα πρώτα θέματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Από τις πρώτες ώρες μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις.
Η δημοσιογράφος του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού France 24 προβάλλοντας το πρωτοσέλιδο των εφημερίδων, αναρωτιέται:
«Η εφημερίδα προειδοποιεί στον τίτλο της ότι η πολιτισμένη Δύση πρέπει να αντιμετωπίσει τις ευθύνες της. Πόσους ακόμη θανάτους μεταναστών μπορούμε να αντέξουμε;».
Δεκάδες ξένοι ανταποκριτές
Δεκάδες δημοσιογράφοι από πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς και Μέσα έχουν φτάσει στο λιμάνι της Καλαμάτας.
«Νομίζω είναι μια τραγική κατάσταση. Μιλάμε για εκατοντάδες ανθρώπους και κανείς δεν μπορεί να μας πει ακριβώς πόσοι ήταν και από ό,τι καταλαβαίνω από αυτούς που ήρθαν σε επαφή μαζί τους, άνθρωποι ψάχνουν τους αγαπημένους τους, δεν έχουμε κανένα στοιχεία για γυναίκες και παιδιά», λέει το CNN.
Πολλοί επαινούν τους πολίτες που στέκονται δίπλα στο δράμα των μεταναστών και προσφέρουν ότι βοήθεια μπορούν.
«Είδα ντόπιους που ήρθαν με παπούτσια, ήρθαν με ρούχα. Η κοινωνία εδώ βοηθάει, κάτι που είναι πάρα πολύ καλό. Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι μια ανθρώπινη τραγωδία και μια μεγάλη αποτυχία της Ευρώπης», λένε γερμανικά ΜΜΕ.
Ανταποκριτής της ιταλικής TG2 βρίσκεται μπροστά σε εικόνες που του θυμίζουν το ναυάγιο του Φεβρουαρίου στην πατρίδα του.
«Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τραγωδία, πρέπει να δώσουμε τέλος. Είδα και τους ανθρώπους που πέθαναν τον Φεβρουάριο στην Ιταλία, στο Κούτρο στην Καλάβρια. Είναι παρόμοια περιστατικά, αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο».
Ο διεθνής Τύπος
Η Γαλλική «Liberation» κυκλοφόρησε σήμερα με πρωτοσέλιδο τη θάλασσα και τίτλο «το νεκροταφείο τους».
Στη διαδικτυακή της έκδοση φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Οι καταραμένοι της Θάλασσας».
«Ο τάφος τόσων ονείρων για μια καλύτερη ζωή, η Μεσόγειος, τα χλιαρά νερά της οποίας σύντομα θα υποδεχτούν εκατομμύρια ανέμελους τουρίστες, υπέστη άλλη μια ελληνική, ευρωπαϊκή και ανθρώπινη τραγωδία την Τετάρτη 14 Ιουνίου», γράφει η εφημερίδα.
O βρετανικός Guardian παραθέτει όλα τα στοιχεία γύρω από το ναυάγιο και αναφέρεται στο τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 72.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει φέτος σε Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρο.