Η δημοσιογράφος, Νάνσυ Παραδεισανού, και ο μαιευτήρας – γυναικολόγος, Αλέξανδρος Δέρπαπας, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την ουρολοίμωξη και τους τρόπους αντιμετώπισής της.
Ίσως παλαιότερα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα της ουρολοίμωξης ως ένα πρόβλημα που θα περάσει. Η αλήθεια είναι πως τα αντιβιοτικά δεν είναι πάντα η λύση και δεν μπορεί κάποιος να παίρνει αντιβιοτικά για όλη του τι ζωή.
Η ουρολοίμωξη είναι ένα πρόβλημα που επιμένει και καταστρέφει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων για πολλά χρόνια. Δεν κάνει διακρίσεις καθώς αφορά από πολύ νέους έως μεγαλύτερους ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, ενώ η ουρολοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί από πολύ νωρίς και να είναι επιτυχημένη.
Η δημοσιογράφος, Νάνσυ Παραδεισανού, ταλαιπωρείται χρόνια με την ουρολοίμωξη. Συγκεκριμένα, από έξι ετών.
«Εγώ σε ηλικία έξι ετών ήταν η πρώτη φορά που είχε προκύψει ουρολοίμωξη. Το έφτιαξα πάρα πολύ στην πορεία. Θυμάμαι μόνο τον πόνο. Μία φορά μου είχε συμβεί να έχω πάρα πολύ υψηλό πυρετό και ήμουν σε μία αγωγή πάνω από βδομάδα. Είναι πρόβλημα και για την κοινωνική σου ζωή γιατί η οδηγία του γιατρού είναι ότι πρέπει να πηγαίνεις συνέχεια στην τουαλέτα».
Μάλιστα, η δημοσιογράφος αποκάλυψε ένα περιστατικό όπου χρειαζόταν να πηγαίνει συνέχεια στην τουαλέτα αλλά έπρεπε να πάρει συνέντευξη από τον Σάκη Ρουβά.
«Εργάζομαι ως δημοσιογράφος χρόνια. Στα 25, είχα να πάρω συνέντευξη από τον Σάκη Ρουβά και κάθε 10 λεπτά, έπρεπε να πηγαίνω τουαλέτα γιατί πονούσα, υπέφερα. Αλλά ήταν απίστευτος ο πόνος».
Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος, Αλέξανδρος Δέρπαπας, ανέφερε πως τουλάχιστον 7 στις 10 γυναίκες θα έχουνε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους ουρολοίμωξη αλλά περίπου ένα 40% θα έχει επαναλαμβανόμενες υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.
«Είναι πολύ λιγότερο συχνό στους άντρες γιατί είναι διαφορετική η ανατομία μας. Πολλές φορές υπάρχει και πρόβλημα με τον προστάτη και έτσι είναι πολύ διαφορετική η αιτία που γεννιούνται οι ουρολοιμώξεις σε άντρες».
Τι είναι ουρολοίμωξη
Σύμφωνα με τον ειδικό, ουρολοίμωξη δεν είναι τίποτα άλλο παρά την ανάπτυξη ενός μικροβίου στα ούρα και ανάλογα με το αν προσβάλλει μόνο την ουροδόχο κύστη λέγεται κυστίτιδα ή αν ανεβαίνει αυτό το μικρόβιο προς τα επάνω και επηρεάζει και τα νεφρά, λέγεται πυελονεφρίτιδα.
«Μία κατάκτηση που εμάς τους ειδικούς μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ μέσα από ενδελεχείς μελέτες, είναι πως γνωρίζουμε πλέον ότι όπως έχει ο κόλπος χλωρίδα, έτσι έχει και η ουροδόχος κύστη. Και πώς το καταφέραμε αυτό; Κάναμε ανάλυση του μικροβιώματος, πήραμε δηλαδή ούρα από υγιείς γυναίκες και το αναλύσαμε και είδαμε ότι υπάρχουν μικρόβια τα οποία διαβιούν. Αυτό μας βοηθάει πάρα πολύ στο να σταματήσουν πλέον οι γυναίκες να πηγαίνουν να κάνουν αλόγιστα εξετάσεις ούρων είτε είναι γενική ούρων είτε ουροκαλλιέργεια. Δεν σημαίνει ουρολοίμωξη κάθε μικρόβιο σε εξέταση ούρων».
Η πρωτογενής πρόληψη
Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Δέρπαπα, η πρωτογενής πρόληψη για την ουρολοίμωξη είναι σχεδόν αδύνατη αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν ώστε να προλάβουμε τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια.
«Πρέπει να πιούμε πρώτα νερό, να βελτιώσουμε λίγο το pH του κόλπου με προβιοτικά, να πάρουμε, όπως είναι και στις παγκόσμιες οδηγίες, αν είναι το πρώτο εικοσιτετράωρο ένα απλό παυσίπονο να δούμε αν θα μας αφήσουν τα συμπτώματα, και μετά από 48 ώρες να καταφύγουμε στα αντιβιοτικά, αν τα συμπτώματα το επιβάλλουν. Σύμπτωμα δεν μόνο ο πόνος, αλλά ξεκινάει με ένα τσούξιμο, μία συχνοουρία, ένα κάψιμο, ένα γαργαλητό στον Κόλπο».
Η ουρολοίμωξη και το καλοκαίρι
Ο κ. Αλέξανδρος Δέρπαπας αναφέρει πως ειδικά οι γυναίκες, το καλοκαίρι μπορεί να εκδηλώσουν ουρολοίμωξη και αυτό οφείλεται στην αυξημένη θερμοκρασία, στα πιο στενά εσώρουχα που φοράνε οι γυναίκες και το μαγιό στη θάλασσα είτε στην πισίνα, καθώς μένει πολλές ώρες πάνω.
Ουρολοίμωξη χωρίς συμπτώματα
Ο κ. Αλέξανδρος Δέρπαπας αναφέρει πως αυτές αυτόθεραπεύονται.
«Ονομάζεται ασυμπτωματική βακτηριουρία, όπου υπάρχει ένα βακτήριο στην ουροδόχο κύστη αλλά δεν προκαλεί προβλήματα και η μόνη περίπτωση όπου πρέπει οπωσδήποτε να το θεραπεύσουμε, ακόμη και αν δεν προκαλεί συμπτώματα, είναι στην εγκυμοσύνη γιατί μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό αλλά και σε ασθενείς που έχουν ανοσοκαταστολή».
Η Νάνσυ Παραδεισανού είπε πως τηρεί το μεγαλύτερο βαθμό υγιεινής και δεν είχε κάποιο κληρονομικό γονίδιο.
Ο κ. Αλέξανδρος Δέρπαπας είπε πως αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό πολλές φορές, καθώς οι γυναίκες κάνουν ντους πολλές φορές αλλά χρησιμοποιούν πολλά αφρόλουτρα στην ευαίσθητη περιοχή και αυτό κάνει κακό καθώς αλλάζει τη χλωρίδα του κόλπου. Η χρήση του πράσινου σαπουνιού και χλιαρό νεράκι στην ευαίσθητη περιοχή».
Ουρολοίμωξη και σεξουαλική επαφή
Σύμφωνα με τον ειδικό, επειδή πολλές φορές τα συμπτώματα ξεκινούν αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή και στη συντριπτική πλειοψηφία στις γυναίκες κατά την αναπαραγωγική ηλικία, η σύσταση είναι αμέσως μετά την επέλευση της επαφής να πάνε να ουρήσουν, να κάνουν ντους και στις γυναίκες που έχουν υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις μία ταμπλέτα αντιβιοτικού αμέσως μετά την επαφή.
Ουρολοίμωξη και δημόσιες τουαλέτες
Ο κ. Αλέξανδρος Δέρπαπας αναφέρει πως είναι μύθος ότι μπορεί να κολλήσουμε ουρολοίμωξη από μία τουαλέτα που δεν τηρεί όλες τις συνθήκες υγιεινής καθώς τα μικρόβια τα οποία αναπτύσσονται σε μία ουρολοίμωξη, δεν κολλάνε.
«Είναι πολύ σημαντικό να αδειάζετε την κύστη γιατί ακριβώς όταν μένουν ούρα μέσα στην κύστη είναι ‘’βούτυρο στο ψωμί’’ του μικροβίου και τότε θα πολλαπλασιαστεί και θα αναπτυχθεί. Σε κάποιες γυναίκες που έχουν δυσκολία στην ούρηση, συστήνουμε να ουρήσουν με ένα ελαφρύ κάθισμα, απλά να λυγίσουν λίγο τους γοφούς και τα γόνατα χωρίς να ακουμπάνε στην τουαλέτα».
Η Νάνσυ Παραδεισανού αναφέρει πως έχει πάθει ουρολοίμωξη σε μία πολύ στρεσαρισμένη περίοδο κατά την οποία είχε περάσει μία έντονη στεναχώρια εντελώς απροειδοποίητη.
«Οποτεδήποτε πέφτει το ανοσοποιητικό μας για οποιοδήποτε λόγο βρίσκονται προσφορές συνθήκες για να αναπτυχθεί μία λοίμωξη οπουδήποτε στο σώμα μας. Μάλιστα, μία από τις μεθόδους για τη δευτερογενή πρόληψη είναι το πόσιμο εμβόλιο για την ουρολοίμωξη. Υπάρχει πόσιμο εμβόλιο για την ουρολοίμωξη, αλλά όχι την Ελλάδα. Το παίρνουν γυναίκες που πάσχουν από ένα συγκεκριμένο στέλεχος, το κολοβακτηρίδιο. Παίρνεις ένα χάπι την ημέρα για για τρεις μήνες και μετά αραιώνεις τη συχνότητα».
Ο ειδικός αναφέρει πως στις παγκόσμιες οδηγίες για την πρόληψη είναι η αποφυγή του προφυλακτικού που έχει σπερμοτοκτόνο, αν και δεν υπάρχουν πολλά στην αγορά.
Τρόποι αντιμετώπισης
Κράνμπερι: Σύμφωνα με τον ειδικό, η σύσταση αφορά συγκεκριμένα τις γυναίκες που κάνουν υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και βοηθάει στην πρόληψη.
Προβιοτικά: Η χλωρίδα του εντέρου με τη χλωρίδα του κόλπου και της ουροδόχου κύστης με κάποιο τρόπο διασυνδέονται.
Ζάχαρη: Η ζάχαρη προδιαθέτει κυρίως την ανάπτυξη μυκήτων που αυτοί μπορούν να προκαλέσουν μετά ουρολοίμωξη
Σεξουαλική ζωή: Η ουρολοίμωξη μεταδίδεται μόνο όταν πρόκειται για μύκητες. Ο λόγος είναι ότι κατά την επαφή μπορεί η μικροβιακή χλωρίδα του κόλπου να συρθεί λόγω της ανατομίας και να φτάσει μέχρι την ουρήθρα.
«Ό,τι και οδηγίες και να δώσουμε στις γυναίκες, οι οποίες πλέον στον 21ο αιώνα και προσέχουν πολύ την υγιεινή τους, φαίνεται ότι δεν μπορούμε να βγούμε από αυτό το φαύλο κύκλο αλλά μπορούμε να δώσουμε κάποιες χρήσιμες οδηγίες.
Μαλακτικό: Ο κ. Δέρπαπας αναφέρει πως πολλές ασθενείς του σταμάτησα να βάζουν μαλακτικό στα εσώρουχά τους και είδαν κάθετη μείωση στα επεισόδια ουρολοιμώξεων
Στέγνωμα: Είναι πολύ σημαντικό μετά το ντους και πριν βάλουμε το εσώρουχο. Καλό είναι να στεγνώσει η περιοχή με πιστολάκι.
Αντιβίωση: Δεν είναι καλό να την παίρνουμε παρά μόνο εάν υπάρχουν συμπτώματα και αποδεδειγμένα μικρόβιο.
Το υαλουρονικό οξύ και η εμμηνόπαυση
Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Δέρπαπας, αυτό που πρέπει να κάνουμε εάν μας η ουρολοίμωξη είναι να πάρουμε ένα ήπιο αναλγητικό, να πιούμε 6 – 7 ποτήρια νερό και στη συνέχεια θα δούμε πώς εξελίσσονται τα συμπτώματα το επόμενο 48ωρο. Εάν τα συμπτώματα συνεχιστούν τότε θα πρέπει να καταφύγουμε σε στοχευμένο αντιβιοτικό.
«Τώρα θα σας δώσω δύο λύσεις. Το πρώτο είναι ότι το υαλουρονικό οξύ που έχει φέρει αρκετά καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων. Αυτό γίνεται με εγχύσεις μέσα στην κύστη, δεν το πίνουμε, δεν είναι ενέσιμο. Σε ό,τι αφορά τις ουρολοιμώξεις στις γυναίκες που έχουν την ξηρότητα του κόλπου, δηλαδή εμμηνόπαυση, εκεί πρέπει ταυτόχρονα να θεραπεύσουμε την ξηρότητα του κόλπου είτε με ορμονική θεραπεία είτε με laser. Αυτές οι δύο μέθοδοι μειώνουν αποδεδειγμένα το ποσοστό των ουρολοιμώξεων».