Ο oρθοπεδικός και συνεργάτης του ΥΓΕΙΑ, Κυριάκος Σταθάκης, μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για την ορθοπεδική ρομποτική.
Η εφαρμογή της ρομποτικής τεχνολογίας στην ορθοπεδική ρομποτική βρίσκεται και τη χώρα μας ενώ η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται ήδη με πολύ μεγάλη επιτυχία στα μεγαλύτερα νοσοκομεία παγκοσμίως.
Ο oρθοπεδικός και συνεργάτης του ΥΓΕΙΑ, Κυριάκος Σταθάκης, αναφέρει πως όλες οι μέθοδοι υπάρχουν για να βοηθάνε το χειρουργό και σε καμία περίπτωση για να τον υποκαταστήσουν και κατά συνέπεια, η επιλογή του χειρουργού είναι πολύ σημαντική.
«Καταρχάς θα πρέπει να ομολογήσω ότι με την τεχνολογία να προχωράει, οι μέθοδοι οι οποίοι υπάρχουν στην ορθοπεδική χειρουργική και η εξέλιξή τους είναι πάρα πολλές. Υπάρχουν αρθροσκοπικές, τεχνικές πλοήγησης εξελιγμένων μικροσκοπίων, διαχειριστικών απεικονιστικών μεθόδων αλλά ρομπότ και ρομποτική μπορούμε και χρησιμοποιούμε στις ολικές αρθροπλαστικές του ισχίου και του γόνατος».
Πότε ενδείκνυται αυτές οι επεμβάσεις
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, γίνονται όταν υπάρχει καταστροφή των αρθρώσεων είτε είναι εκφυλιστικής αιτιολογίας είτε είναι τραυματικής αιτιολογίας.
«Ο ασθενής συνήθως πονάει, κουτσαίνει, περιορίζει σημαντικά τις δραστηριότητες του και χαλάει η ποιότητα της ζωής του. Εφόσον λοιπόν, ο γιατρός του επιβεβαιώσει την πάθηση, τότε προχωράμε στην αντικατάσταση της άρθρωσης. Όταν προχωρήσουμε σε αυτή την αντικατάσταση, υπάρχουν πολλές μέθοδοι, οι παλαιότερες συμβατικές, οι πιο εξελιγμένες και καινούργιες οι ρομποτικές. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πάλι το πρωταρχικό ρόλο του χειρουργού. Το ρομπότ είναι απλώς ένα εργαλείο που βοηθάει στην επιλογή του υλικού, του μεγέθους και στη σωστή τοποθέτησή του. Έτσι καταφέρνουμε και έχουμε για κάθε ασθενή ξεχωριστά και για κάθε ανατομική ιδιαιτερότητα του οστού, το βέλτιστο μετεγχειρητικό λειτουργικό αποτέλεσμα και βέβαια τη μακροζωία των υλικών. Τα βασικά στάδια στη χειρουργική επέμβαση πρέπει να παραμένουν σταθερά τα ίδια αλλά υπάρχει μετεγχειρητικό στάδιο όπου γίνεται μία αξονική τομογραφία, η οποία επεξεργάζεται με ένα ειδικό λογισμικό καταφέρνουμε και βρίσκουμε το μέγεθος και την ακριβή θέση ανατομικά του που θα τοποθετήσουμε το υλικό και υπάρχει και μία φάση που συμμετέχει το ρομπότ στη διάρκεια της επέμβασης».