Η ηθοποιός Άριελ Κωνσταντινίδη και η Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Φρόσω Φωτεινάκη, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το διαζύγιο, τα «εργαλεία» που κρατούν δύο ανθρώπους μαζί και πώς θα πρέπει να υποστηρίζονται τα παιδιά σε μία τέτοια συνθήκη.
Παλιά το διαζύγιο δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση. Σήμερα το διαζύγιο έχει φτάσει να είναι μία πολύ εύκολη απόφαση.
Τα ερωτήματα χθες και σήμερα, παραμένουν τα ίδια, ιδίως όταν υπάρχουν παιδιά τα οποία εργαλειοποιούνται, αλλά και οι σχέσεις των δύο συντρόφων, οι οποίες για αρκετά χρόνια μετά το διαζύγιο, συνήθως δεν είναι και οι καλύτερες.
Για το διαζύγιο μίλησε η Άριελ Κωνσταντινίδη.
«Για την δική μου την περίπτωση, το θέμα γάμος, ήταν και για τους δύο κάτι που μας φόβιζε. Το τολμήσαμε όμως. Κανείς δεν ξεκινάει με το ότι θα χωρίσει ή ότι κάτι δεν θα πάει καλά. Σπάει όταν αισθάνεσαι ότι ο άλλος δεν είναι κοντά σου. Νομίζω υπάρχουν σημάδια για την κατάληξη μίας σχέσης. Εάν δεν είσαι δεμένος με τον άλλον κάπου θα υπάρχουν ρίξεις. Τα παιδιά δεν είναι ικανά να κρατήσουν μία σχέση. Το να κάνεις οικογένεια δεν είναι όπως παλιά που σου έλεγαν να κάνεις παιδί για να «δέσει το γλυκό». Θα πρέπει να είσαι πολύ δεμένος με τον άνδρα σου ώστε αυτό που έρχεται να προχωρήσετε μαζί. Αλλάζουν τα πράγματα στην πορεία», είπε αρχικά.
«Όταν κάποιος χωρίσει εύκολα αυτό είναι ανωριμότητα, αλλά όχι και το τέλος του κόσμου. Ίσα ίσα μπορεί να είναι πολύ σωστό να γίνει. Στην περίπτωσή μου έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Και επειδή υπήρχαν τα παιδιά δεν μπορούσα να λέω ότι «δεν με πειράζει κάτι». Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι θ με κοιτάζουν τα παιδιά μου στα μάτια και δεν θα βλέπουν χαρά. Το να βλέπουν τα παιδιά την ψυχρότητα μεταξύ του ζευγαριού αυτό είναι το τραγικό», συμπλήρωσε η ηθοποιός.
Με τη σειρά της η Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Φρόσω Φωτεινάκη έδωσε την επιστημονική διάσταση του ζητήματος.
«Το διαζύγιο είναι μία απαιτητική και περίπλοκη διαδικασία. Είναι αλήθεια ότι έχουμε πολλά διαζύγια, και σύμφωνα με τις προβλέψεις θα έχουμε ακόμη περισσότερα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι πράγματι δεν έχουμε πια αυτή την υπομονή. Πλέον δεν θέλουμε να υπομένουμε», τόνισε αρχικά.
Ποια είναι τα εργαλεία των σχέσεων;
«Το πλαίσιο της οικογένειας δεν αλλάζει, αλλά αναπλαισιώνεται, άρα μπορούμε να το εξελίξουμε. Το πιο βασικό εργαλείο είναι η επικοινωνία. Έχουμε μάθει να μιλάμε για να νικήσουμε σε μία συζήτηση και όχι για να συστηθούμε και να συνεννοηθούμε. Επίσης η συμπόνοια, η συγχώρεση. Δεν «ξεφορτώνουν» τα ζευγάρια και οδηγούνται στο διαζύγιο. Η διαπραγμάτευση είναι επίσης ένα εργαλείο συμπόρευσης», είπε η κ. Φωτεινάκη.
«Πήρα διαζύγιο γιατί θεώρησα ότι το οφείλω στα παιδιά μου. Όταν άρχισα να νιώθω μόνη. Η συμβουλή που είχα πάρει ήταν όσο πιο μικρά τόσο καλύτερα. Κάναμε πολλές προσπάθειες για να μην χαθεί η μεταξύ μας σχέση», εξομολογήθηκε η Άριελ Κωνσταντινίδη.
«Δεν βλέπαμε ότι δεν ταιριάζουμε πριν κάνουμε παιδιά. συγκατοικούσαμε 5 χρόνια με τον πρώην σύζυγό μου», υπογράμμισε.
Πότε είναι η σωστή στιγμή να πάρει κάποιος διαζύγιο;
Σύμφωνα με την ειδικό, «η κατάλληλη στιγμή είναι όταν και οι δύο έχουν δώσει αυτό που έπρεπε να δώσουν μέσα στη σχέση. Το σώμα μας μας λέει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να φύγουμε από μία σχέση. Άλλο να έχουμε μια στιγμή και άλλο μία καθημερινότητα».
Το «μένουμε για τα παιδιά», σημαίνει ουσιαστικά, «υπομένουμε για τα παιδιά». Αν μείνουμε για τα παιδιά, τα γονεοποιούμε, μας παρηγορούν στον νεκρό γάμο μας, μας κάνουν παρέα. Βλάπτουμε τα παιδιά μας αν μείνουμε και υπομείνουμε»,
«Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος, η ποιότητα χρόνου παίζει ρόλο. Το πρόβλημα του γάμου είναι ότι μετά την απόκτηση παιδιών δεν περνάμε χρόνο με τον σύντροφό μας. Ένα διαζύγιο χωρίς παιδιά έχει ένα προνόμιο: Χωρίζεις και δεν χρειάζεται να ξανασυναντήσεις τον άνδρα ή την γυναίκα που χωρίζεις. Όταν χωρίζεις και έχεις παιδιά, ουσιαστικά δεν χωρίζεις ποτέ. Με έναν τρόπο, αυτό που δεν κατάφερες με τον άλλον να συνεννοηθείς, το βρίσκεις πάλι μπροστά σου. Είναι πολύ πιο απαιτητικό να χωρίζω και να έχω παιδιά», επεσήμανε η κ. Φωτεινάκη.
Ο ρόλος των παιδιών στο διαζύγιο
Η κ. Φωτεινάκη επέμεινε αναφορικά με το διαζύγιο πως, «Χωρίζουμε όταν η σχέση αυτή δεν έχει να μας δώσει κάτι άλλο και τα παιδιά, σε όποια ηλικία και αν είναι και ως γονείς θα φροντίσουμε γι΄αυτό. Τα παιδιά σωματοποιούν την κατάσταση που συμβαίνει στο σπίτι. Ό,τι λέμε το λέμε για την περίοδο που είμαστε σε μία σχέση που δυσλειτουργεί».