Συγκεντρώνοντας ποσοστό 3,17%, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, μπαίνει στη Βουλή καταλαμβάνοντας 8 έδρες.
Οι 3 προέρχονται από την Α’ Αθηνών, τον Βόρειο Τομέα Αθηνών και τη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου είχε βάλει υποψηφιότητα η Ζωή Κωνσταντοπούλου και έδρα την οποία θα κρατήσει.
«Δεχτήκαμε πρωτοφανή επίθεση»
«Η Πλεύση Ελευθερίας δέχτηκε πρωτοφανή επίθεση επί 2 εβδομάδες πριν τις εκλογές. Δεν είχε προηγούμενο, πολιτικό και εκλογικό κόμμα να δέχεται τέτοιου είδους επίθεση εφ’ όλης της ύλης, επικεντρωμένη σε αρνητική δημοσιότητα, 2 εβδομάδες πριν από τις εκλογές», είπε, μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, η πρόεδρος του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Αναφερόμενη στις αλλαγές στα ψηφοδέλτια και στα στελέχη του κόμματος που αποχώρησαν, είπε:
«Δεν ήταν στελέχη μας, ήταν κάποιοι άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με την Πλεύση. Μπήκαν στα ψηφοδέλτια τις τελευταίες 20 μέρες πριν τις εκλογές του Μαΐου και ξαφνικά βρέθηκαν να φιλοξενούνται πρώτο τραπέζι παντού, να υποδαυλίζουν τις υποτιθέμενες καταγγελίες τους ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την Πλεύση.
»Τα επίχειρα αυτής της στάσης, δηλαδή ότι εμείς την ώρα που δυναμώναμε χτυπηθήκαμε με αυτόν τον τρόπο, ήταν ένας κόσμος να στραφεί στην αποχή και άλλος να πάει σε κόμματα που ήταν θολά, μπορεί να είχαν ένα όνομα που παρέπεμπε σε κάτι ενδεχομένως ενδιαφέρον ή επαναστατικό ή οτιδήποτε άλλο. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει τεράστια ευθύνη, επειδή κάποιοι είδαν την Πλεύση Ελευθερίας να δυναμώνει και δε θέλανε να μπει στη Βουλή, τους στείλαν στους ‘Σπαρτιάτες’ και την ακροδεξιά.
»Περάσαμε μία μεγάλη δοκιμασία, ήταν μια ανέντιμη επίθεση και χαίρομαι που αντέξαμε».
«Έχω όρεξη για δουλειά»
Η ίδια, για τη δήλωσή της ότι κάνει για 100 βουλευτές μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές, είπε:
«Εγώ τη δήλωση την έκανα με μεγάλο ενθουσιασμό και θέλοντας να αποδώσω την όρεξη που έχουμε για δουλειά. Έχω όρεξη να δουλέψω για 100 και τους βουλευτές μου θα τους βάλω να δουλέψουν για 20. Θα κριθούμε από τη δουλειά μας. Θέλουμε να χτίσουμε ένα υπόδειγμα της αντιπολίτευσης που αξίζει ο τόπος, αντιπολίτευσης του 21ου αιώνα, έξω από τις καρικατούρες των άλλων εποχών».
«Έτσι θα κάνουμε αντιπολίτευση»
Σχετικά με τον ρόλο της Πλεύσης στη Βουλή, η πρόεδρος του κόμματος τόνισε ότι αυτός θα είναι γόνιμος και με επίκεντρο την κοινωνία.
«Αντιπολίτευση σημαίνει υπεράσπιση της κοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είσαι διαβασμένος και έτοιμος να ξέρεις τι σημαίνουν τα νομοσχέδια, να έχεις αντιπροτάσεις, να εντοπίζεις και να απομονώνεις τα θετικά. Η συλλήβδην απόρριψη δεν είναι υπεράσπιση. Θα πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα διαρκούς αναπροσαρμογής της θέσης σου. Θα πρέπει να τράβας την κυβέρνηση προς το καλύτερο και να την οδηγείς προς τα πίσω όταν εκτροχιάζεται».
Η ίδια υπογράμμισε ότι παίρνει την «απόλυτη ευθύνη των βουλευτών που επελέγησαν γιατί είμαι σίγουρη ότι θα συγκροτήσουν υποδειγματική εκπροσώπηση των πολιτών. Δεν είναι δική μου διάθεση να εφαρμόζω κομματικές γραμμές, αλλά στάσεις θέσης και αρχής. Ο βουλευτής ψηφίζει κατά συνείδηση, αν προκύψουν ισχυρές αντιθέσεις αυτές θα πρέπει να επιλυθούν».
«Ευθύνη του πολιτικού συστήματος οι ‘Σπαρτιάτες’»
Για τους «Σπαρτιάτες», το κόμμα με τις ευλογίες του Ηλία Κασιδιάρη που μπήκε πέμπτο στη Βουλή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε:
«Αποκαλύπτει την τεράστια ευθύνη του πολιτικού συστήματος και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, διότι 2 εβδομάδες ακούατε αυτά τα κόμματα να χτυπούν την Πλεύση Ελευθερίας. Έφτασε ο κ. Τσίπρας να πει ότι η Πλεύση δεν έπρεπε να συμμετέχει στις εκλογές, ο άνθρωπος που προσκάλεσε στους Χρυσαυγίτες να τον ψηφίσουν. (…) Με επινοήσεις τέτοιου είδους πετάχτηκε λάσπη και από τον κ. Κουτσούμπα και η ευθύνη τους για αυτό το αποτέλεσμα είναι ακέραιη και δε θα τους τη χαρίσω.
»Το ΚΚΕ να εξηγήσει γιατί επιτέθηκε στην Πλεύση Ελευθερίας και κάποια στελέχη με χονδροειδέστατα ψέματα και με λάσπη. Η κα Κανέλλη σχεδόν εργολαβία ανέλαβε να μας λασπώνει ότι μας έστειλαν ψήφους οι ακροδεξιοί ενώ ξέρει ότι είναι ψέμα και ξέρει επίσης πολύ καλά ότι αυτό που την πονάει είναι ότι είναι από τους βουλευτές που είναι συνηθέστατα απόντες στη Βουλή και άρα αυτό το οποίο εγώ λέω, οι βουλευτές δηλαδή παρόντες στη Βουλή, είναι κάτι που θα ξεβολέψει πολλούς».