Η ξεναγός, Ολυμπία Κρούπα, συνάντησε την Δανάη Μπάρκα και μίλησαν για την ιστορία του εμβληματικού κτηρίου της Βουλής.
Η Ολυμπία Κρούπα, ξεναγός, είπε πως η ιστορία του κτηρίου είναι συνυφασμένη με την ιστορία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
«Ο χώρος αυτός ονομάζεται περιστύλιο και είναι ο προθάλαμος της αίθουσας συνεδριάσεων. Η ιστορία του κτηρίου ξεκινάει όταν η Ελλάδα γίνεται ανεξάρτητο κράτος και εμφανίστηκε το πρόβλημα στέγασης του βασιλιά Όθωνα. Ο Λουδοβίκος Α’ αναθέτει στον Βαυαρό αρχιτέκτονα Γκέρνερ να σχεδιάσει το παλάτι και να επιλέξει την τοποθεσία που θα χτιστεί. Πρότειναν να χτιστεί το ανάκτορο στην Ακρόπολη, στην Ομόνοια και στο Θησείο. Τελικά επέλεξαν το σημείο αυτό επειδή υπήρχε ο λόφος της Μπουμπουνίστρας.
Όπως αναφέρει, η τοποθεσία επιλέχθηκε επειδή το ανάκτορο δέσποζε στον λόφο, ήταν ασφαλές και είχε πολύ καλό κλίμα. Μάλιστα, υπάρχει ένας αστικός μύθος για το πώς διαπίστωσαν το κλίμα της τοποθεσίας βάζοντας ωμό κρέας. Το 1836 χτίζεται το ανάκτορο. Οι επισκευές διήρκησαν 7 χρόνια και ο Όθωνας με την Αμαλία κατοικούν εκεί για 20 χρόνια.
«Ξέσπασαν δύο πυρκαγιές στο κτήριο, με τη δεύτερη να είναι πιο καταστροφική, καίγοντας την μεσαία πτέρυγα. Τα βιβλία είναι αυθεντικά αντίτυπα σωσμένα από τότε και ανήκουν στην βιβλιοθήκη της Βουλής. Διασώζονται περίπου 39 χάρτες στην Ελλάδα και 19 στο εξωτερικό. Η βιβλιοθήκη διαθέτει δύο αντίτυπα. Από τα μόνα στοιχεία που σώζονται από όταν ήταν παλάτι είναι η εντυπωσιακή σκάλα που οδηγεί στην αίθουσα Ελ. Βενιζέλου. Η πιο ιστορική αίθουσα του κτηρίου είναι η αίθουσα Ελ. Βενιζέλου».
Η ζωφόρος χρονολογείται από τότε που έγινε το κτήριο παλάτι. Το 1961 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε την συμφωνία ένταξης στην οικονομική ενότητα και το Σύνταγμα του 1975. Τα έργα τέχνης δημιουργήθηκαν μετά την ελληνική επανάσταση και τα φιλελληνικά αντικείμενα που διακοσμούσαν τα σπίτια των ευρωπαίων, πωλούνταν σε γκαλερί για την ενίσχυση του αγώνα.
«Η αίθουσα αυτή λεγόταν αίθουσα τρόπαιων όπου ήταν τα λάβαρα και τα τρόπαια της ελληνικής Επανάστασης. Εδώ ήταν οι πιο επίσημες αίθουσες του παλατιού όπως η αίθουσα του θρόνου και των υπασπιστών. Εδώ έχει σταθεί και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Υπάρχουν προθήκες με τις Ελληνίδες αγωνίστριες, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και Μαντώ Μαυρογένους και ένα έργο τέχνης που αποτυπώνει μια γυναίκα να πολεμάει. Υπάρχει ένας χώρος που είναι αποκλειστικά για βουλευτές όπου στα διαλλείματα τους περνούν τον χρόνο τους εδώ. Θυμίζει μια πινακοθήκη με τα πορτρέτα όλων των αποθανόντων προέδρων των Εθνοσυνελεύσεων, της Γερουσίας και της Βουλής».