Τη βάζεις στον καφέ, τα γλυκά, τα ποτά, τα αναψυκτικά. Την βρίσκεις στα φάρμακα, κυρίως στα σιρόπια για παιδιά, τις τσίχλες μέχρι και στο εμφιαλωμένο νερό. Ο λόγος για την ασπαρτάμη, το πιο διαδεδομένο υποκατάστατο της ζάχαρης που, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι πιθανή καρκινογόνα ουσία.
«Θα ανακοινωθεί ότι δεν πρέπει καθόλου να χορηγείται ασπαρτάμη. Δε θα υπάρξει ένα ελάχιστο όριο», λέει ο παθολόγος και διαβητολόγος, Δημήτρης Ριγόπουλος.
Την αποκάλυψη έκανε το πρακτορείο Reuters, φέρνοντας τα πάνω κάτω στη βιομηχανία τροφίμων αλλά και στους ίδιους τους καταναλωτές που την χρησιμοποιούν καθημερινά για σχεδόν 4 δεκαετίες.
«Μου κάνει εντύπωση πως μετά από 40 χρόνια ξαναβγήκε στην επιφάνεια η επικινδυνότητα των γλυκαντικών ουσιών. Φοβάμαι ότι χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες για να μπορέσουμε να αποδώσουμε τη σωστή θέση που έχουν οι γλυκαντικές ουσίες στη ζωή των ανθρώπων», αναφέρει ο παθολόγος διαβητολόγος, Χρήστος Ζούπας.
Σε ποιους απαγόρεψε την κατανάλωση ο ΠΟΥ
Πριν έναν μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε κατευθυντήριες οδηγίες που συνιστούσαν στους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν γλυκαντικά για την απώλεια βάρους, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα και θνησιμότητα στους ενήλικες.
«Βρέθηκε και μία συσχέτιση με άλλες ασθένειες πλην του καρκίνου, όπως άνθρωποι που δεν έχουν διαβήτη ενδέχεται να πάθουν διαβήτη και υπάρχουν κάποιες σχέσεις των γλυκαντικών αυτών και των καρδιαγγειακών νοσημάτων», λέει ο κ. Ριγόπουλος.
Σήμερα, το πάει ένα βήμα παρακάτω, σκοπεύοντας στα μέσα Ιουλίου να ανακοινώσει ότι η ασπαρτάμη είναι πιθανή καρκινογόνα ουσία.
«Η ίδια επιτροπή που θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα, είχε πει το 1981 ότι η ασπαρτάμη και όλα τα γλυκαντικά είναι ασφαλή».
Αποτελεί πιθανόν την πιο εκτενώς μελετημένη ουσία, με τους επιστήμονες να εξετάζουν και να επανεξετάζουν την επικινδυνότητα της. Από το 1981 έχει πάρει έγκριση από την ειδική επιτροπή του ΠΟΥ και μετά από μία πενταετή μελέτη κρίθηκε αθώα και ακίνδυνη η χρήση της, ακόμα και σε παιδιά και εγκύους.
«Τώρα μου κάνει εντύπωση πώς ξαφνικά ξεκίνησε αυτή η, θα έλεγε κανείς, περίεργη ιστορία. Γιατί όλα αυτά τα πράγματα ξεκίνησαν και με τη ζαχαρίνη και με την ασπαρτάμη από ό,τι ψιθυριζόταν ότι το φοβερό και ισχυρότατο ‘τραστ’ της ζάχαρης είχε πάθει μεγάλη ανησυχία από την ανακάλυψη των γλυκαντικών ουσιών και πιθανόν να έλεγαν ότι κινητοποίησαν όλη αυτήν τη διαδικασία», αναφέρει ο κ. Ζούπας.
«Η επιτροπή αξιολόγησε μεγάλο αριθμό μελετών που έδειξαν ότι υπάρχει ένα μικρό αλλά στατιστικά σημαντικό ρίσκο αυξημένο για καρκίνο, με την απσαρτάμη δυνητικώς καρκινογόνα. Σημαίνει ότι θέλει προσοχή και οι εταιρείας που την χρησιμοποιούν να βρουν άλλες λύσεις να την αντικαταστήσουν», είπε από την πλευρά του ο καθηγητής φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
Η συνεδρίασή στον ΠΟΥ άρχισε στα τέλη Ιουνίου και αναμένεται να ανακοινώσει τα πορίσματά της την ίδια ημέρα που η ειδική επιτροπή θα δημοσιοποιήσει την απόφασή της, στις 14 Ιουλίου.