Την ώρα που αναμένεται στα μέσα Ιουλίου η οριστική απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το αν τελικά η ασπαρτάμη προκαλεί ή όχι καρκίνο, οι πολίτες μιλούν στην κάμερα του LIVE NEWS.
«Έπινα γλυκό τον καφέ μου αλλά από τότε που άκουσα αυτά για τις γλυκαντικές ουσίες αποφάσισα να τον πίνω σκέτο».
Σκέτο τον πίνει από χτες τον πρωινό καφέ της η 20χρονη Βέφα μετά τη μελέτη σοκ που εμφανίζει την γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη πιθανώς καρκινογόνα.
«Με έβαλαν σε σκέψεις για να καταλήξω σε σκέτο καφέ».
Την ώρα που αναμένεται στα μέσα Ιουλίου η οριστική απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το αν τελικά η Ασπαρτάμη προκαλεί ή όχι καρκίνο οι πολίτες μιλούν στην κάμερα του LIVE NEWS.
«Πολλά συστατικά τείνουν να γίνουν καρκινογόνα και είναι άσχημο αυτό γιατί τα καταναλώνουμε».
«Δεν το χρησιμοποιώ και ούτε θα το χρησιμοποιούσα»
«Αφού το έχουμε φάει τόσα χρόνια από εδώ και πέρα τι;»
Τι λένε οι ειδικοί στο LIVE NEWS
Οι ειδικοί εξηγούν στο LIVE NEWS πως δεν χρειάζεται πανικός και συστήνουν ψυχραιμία μέχρι να αποδειχθεί επιστημονικά πως το πιο διαδεδομένο υποκατάστατο της ζάχαρης μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία.
Ο Κύρος Σιώμος , ειδικός παθολόγος εξειδικευμένος στον ζαχαρώδη διαβήτη δήλωσε: «Φαίνεται μετά την χρήση της ασπαρτάμης το 1985 να έχουμε αύξηση στον καρκίνο αλλά η συσχέτιση είναι αυθαίρετη».
Η ασπαρτάμη έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων εδώ και μήνες. Ο ΠΟΥ με πρόσφατες οδηγίες του συνιστούσε στους καταναλωτές να αποφεύγουν την μακροχρόνια κατανάλωση της καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
«Για διαβητικούς και παχύσαρκους η χρήση της ασπαρτάμης είναι προτιμότερη δεν πρέπει να την αποκλείσουμε και ο θόρυβος αυτός δεν θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί», είπε ο ειδικός παθολόγος εξειδικευμένος στον ζαχαρώδη διαβήτη.
Από την άλλη πάντως εύλογη δημιουργείται η αγωνία σε όλους εκείνους που κατανάλωναν καθημερινά γλυκαντικές ουσίες για την ρύθμιση του βάρους πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά.
Η Θεοφανία Τσαχαλίνα, πρόεδρος της ένωσης γονέων παιδιών και νέων με διαβήτη ανέφερε: «Ανησυχούμε και με παρακολουθούμε τις εξελίξεις».
Σε αναμμένα κάρβουνα οι ζαχαροπλάστες
Από το 1981 πάντως από τότε δηλαδή που είχε πάρει έγκριση από την ίδια επιτροπή που σήμερα τη χαρακτηρίζει πιθανώς καρκινογόνα, η ασπαρτάμη χρησιμοποιούταν κατά κόρον στην βιομηχανία τροφίμων.
Τη συναντάς στον καφέ, τα γλυκά, τα αναψυκτικά διαίτης, τα παιδικά σιρόπια, τις τσίχλες και τα δημητριακά.
Η Ακούλα Πολυξένη, ιδιοκτήτρια ζαχαροπλαστείου σχολίασε: «Ακούγεται χρόνια αυτό για την ασπαρτάμη και για αυτό δεν την χρησιμοποιούσαμε, οτιδήποτε σε light, sugar free, low cal».
Ο Μάριος Παπαδόπουλος , αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας σημέιωσε: «Γιατί να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ένα υλικό που βοηθάει στην παραγωγική διαδικασία;»
Η απάντηση πάντως από επίσημα χείλη του ΠΟΥ δεν αναμένεται πριν τα μέσα Ιουλίου και συγκεκριμένα στις 14 Ιουλίου.
«Όλα τα γλυκαντικά σε ποσότητα συσχετίζονται με προβλήματα υγείας»
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη, μίλησε στο LIVE NEWS για το ένα είναι τελικά επικίνδυνη ή όχι.
«Κακώς δόθηκε τόσο έκταση διότι εκκρεμούν ακόμα κάποιες εκθέσεις. Βγήκαν κάποιοι που συμμετείχαν στις επιτροπές, αν και δεν θα έπρεπε κι δημιουργήθηκε αυτή η αναστάτωση. Έγινε μία καινούρια αξιολόγηση από τον ΠΟΥ διότι πέρσι έγινε μια έρευνα στη Γαλλία, η οποία συσχέτισε τη χρήση ασπαρτάμης με κάποιους καρκίνους που σχετίζονται με ανθρώπους με παχυσαρκία ή διαταραχές. Είναι λίγο πρώιμο να κατηγορήσουμε την ασπαρτάμη διότι δεν ξέρουμε ακόμα τι ισχύει. Η συζήτηση θα έπρεπε να έχει να κάνει με τα τεχνητά γλυκαντικά ακόμη και η στέβια, όλες συσχετίζονται με προβλήματα υγεία αλλά πάνω από συγκεκριμένη δόση», είπε αρχικά.
«Η ασπαρτάμη μπορεί να ληφθεί σε μεγάλη συγκέντρωση οπότε εάν δεν προκύψουν νέα δεδομένα, δεν χρειάζεται να υπάρχει ανησυχία. Βέβαια, οι έγκυες, τα παιδιά αλλά και οι παχύσαρκοι θα πρέπει να προσέχουν πολύ περισσότερο», συμπλήρωσε.