Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA», για την παραίτηση Τσίπρα αλλά και για την επόμενη μέρα για την χώρα μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Ο κ. Μαρκόπουλος μίλησε για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και τις πολιτικές επιλογές του.
Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε ξεκάθαρα, είπε μία αλήθεια, ήταν απανωτές οι ήττες σε ό,τι αφορά στον κ. Τσίπρα, δεν υπήρχε πολιτικά διέξοδος. Θεωρώ ότι είναι ένα τέλος εποχής. Θα είναι ένα ερώτημα εάν ο κ. Τσίπρας θα είναι ένα τέκνο της κρίσης ή ένα τέκνο εκ των δημιουργών της κρίσης. Είναι ένα ιστορικό πρόσωπο για τον χώρο του, δεν θέλω να τον μειώσω. Έχει όμως και τις γκρίζες γωνίες του. Δίχασε έναν λαό, είχε και τοξικό λόγο, τον «έπνιξαν» οι κακές πολιτικές συνήθειές του», είπε αρχικά.
«Κάποια στιγμή αποκόπηκε από τις πραγματικές ανάγκες και τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, στο τέλος αυτό πλήρωσε. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν αληθινός στις δηλώσεις του για τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δεχθεί προσωπικά και οικογενειακά επιθέσεις από τον κ. Τσίπρα, ωστόσο δεν θα είμαι ισοπεδωτικός. Είχε χαρίσματα τα οποία χρησιμοποίησε με αυτοκαταστροφικό τρόπο», συμπλήρωσε ο κ. Μαρκόπουλος.
Για την εσωκομματική «κρίση» στον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο κ. Γιαννούλης.
«Οφείλουμε και δεοντολογικά και πολιτικά να παραχωρήσουμε χρόνο σε έναν ιστορικό ηγέτη της Αριστεράς, ώστε να μην τον εμπλέξουμε στα ζητήματα της επικαιρότητας και της επόμενης μέρας, σε σχέση με εκείνο π[ου ο ίδιος οριοθέτησε. Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα δεν θα έχει το στοιχείο της εκλογικής αποτύπωσης, θα έχει πολιτικά επιτεύγματα που ωστόσο δεν τον απαλλάσσουν από την ευθύνη διαχειριστικών λαθών. Μπορώ να καταθέσω δύο: η συνέχεια της αναγνωρισμένης γενιάς της εθνικής αντίστασης το 1982 πήρε σάρκα και οστά το όνειρο να υπάρξει μία αριστερή κυβέρνηση στην ελληνική δημοκρατία. Το δεύτερο είναι ότι μέσα στη φουρτούνα κατάφερε να εξασφαλίσει την επιβίωση αρκετών Ελλήνων που μετά τη φτωχοποίηση του 2014 έφτασαν σε σημείο απόγνωσης», τόνισε με τη σειρά του.
Και πρόσθεσε: «οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα με την κούρσα διαδοχής να βρουν πιο διευρυμένες πολιτικές παρεμβάσεις. Μένει να ακούσουμε τα πρόσωπα, θα φανεί εάν υπάρχει κάποιος στην κούρσα διαδοχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ικανότατους ανθρώπους, αλλά στην πολιτική και στα κόμματα δεν είναι όλοι για όλα. Το συνέδριο πρέπει να γίνει άμεσα. Δεν περίμενα την παραίτηση του κ. Τσίπρα, δεν είχε συζητηθεί κάτι. Αναγνωρίζω το πολιτικό φορτίο, αλλά είναι και άνθρωπος».
Η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στην παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ.
«Στην πολιτική τα πράγματα είναι ρευστά. Δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο για το τι γίνεται στα εσωκομματικά ενός άλλου κόμματος. Όταν ένα κόμμα δέχεται απανωτές ήττες, τότε η παραίτηση του αρχηγού είναι μια αναμενόμενη, «αναγκαστική» κίνηση. Το τι θα σημάνει για τις πολιτικές εξελίξεις ή εσωτερικές διαδικασίες είναι κάτι που θα το δούμε. Για το ΠΑΣΟΚ ανοίγει ένας μεγάλος δρόμος όχι από την παραίτηση του κ. Τσίπρα, αλλά από το αποτέλεσμα των εκλογών. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι ο κόσμος φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και ήρθε στο ΠΑΣΟΚ και πρέπει να εκφράσουμε ξανά την κεντροαριστερά. Το ΠΑΣΟΚ έχει αυξήσει κατά 50% τις δυνάμεις του, εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει χάσει 40% της δύναμής του. Στη Βουλή πρέπει να επιτελέσουμε τον ρόλο της ουσιαστικής, ψύχραιμης αυστηρής αντιπολίτευσης, αυτό που κάναμε και το προηγούμενο διάστημα. Και αυτό επιβραβεύτηκε», υπογράμμισε.
Είναι πιο εύκολο τώρα μετά την παραίτηση του κ. Τσίπρα;
Σύμφωνα με την κ. Γιαννακοπούλου, αυτό θα φανεί στην πορεία. Για εμάς το διακύβευμα είναι το ίδιο. δεν νομίζω ότι το πρόβλημα ήταν το πρόσωπο του κ. Τσίπρα. Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητας προκειμένου να κάνουμε αυτό που θέλουμε, και να πρωταγωνιστήσουμε στην κεντροαριστερά. Το ζητούμενο είναι η πολιτική στόχευση και όχι η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ».