Η Νανά Ηλιοπούλου, δημοσιογράφος, και ο Δημήτρης Σταράκης, ψυχολόγος, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη αναφορικά με τον φόβο της δέσμευσης.
Ο φόβος της δέσμευσης, αυτή η σύγχρονη μάστιγα των ανθρώπινων σχέσεων μπαίνει στο μικροσκόπιο.
Στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη φιλοξενείται η δημοσιογράφος Νανά Ηλιοπούλου, η οποία με αφοπλιστική ειλικρίνεια μιλά για το τυχαίο γεγονός στη ζωή της που την έκανε να συνειδητοποιήσει τον φόβο δέσμευσης που την ταλαιπωρεί και τα λάθη που έχει κάνει στο παρελθόν στις ερωτικές της σχέσεις εξαιτίας αυτού ακριβώς του φόβου.
H δημοσιογράφος αρχικά εξήγησε τον λόγο που δυσκολεύεται να συνάψει μακροχρόνιες σχέσεις: «Έχει να κάνει και με εμένα και πώς βλέπω τον εαυτό μου απέναντι σε μία σχέση. Περισσότερο με τρομάζει ο εαυτός μου και ο χρόνος. Δηλαδή πώς θα καταφέρω να ανταποκριθώ σε όλο αυτό».
Στην συνέχεια η Νανά Ηλιοπούλου ανέφερε ότι ένας άλλος λόγος που την εμποδίζει είναι η σκέψη ότι μπορεί η επιλογή του συντρόφου που θα κάνει να μην ανταποκρίνεται σε αυτό που έχει φανταστεί ως ιδανικό αναφέροντας χαρακτηριστικά «να το δοκιμάσω, αλλά αν δεν είναι το ιδανικό που θέλω εγώ γιατί να χάσω το χρόνο μου;».
«Μεγαλώνοντας βάζουμε λίγο κρασί στο νερό μας, αλλά ταυτόχρονα κι απαιτήσεις αυξάνονται. Δύσκολα συμβιβαζόμαστε όταν ξέρουμε τι θέλουμε», παραδέχθηκε με ειλικρίνεια. Ένας άλλος παράγοντας που τρομάζει την ίδια για να συνάψει σχέση είναι ο χρόνος και η σκέψη ότι θα είναι με έναν άλλον άνθρωπο πολύ καιρό.
Πότε αναγνώρισε το χαρακτηριστικό αυτό στον εαυτό της;
Μιλώντας με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι στο παρελθόν είχε ένα πρόβλημα υγείας που απαιτούσε να έχει μαζί της ένα αντικείμενο για πολλά και γυρνάω και λέω στον γιατρό μου «συγνώμη εγώ αυτό το μικρό πραγματάκι θα το ‘’παντρευτώ’’ και τότε μου λέει ο γιατρός έχετε κάποιο θέμα με την δέσμευση.
Ο Δημήτρης Σταράκης, ψυχολόγος, ήταν καλεσμένος για να αναλύσει τον φόβο της δέσμευσης.
«Ο φόβος της δέσμευσης είναι η πάλη με τον ιδανικό εαυτό μας» περιέγραψε ο ψυχολόγος κι εξήγησε ότι η εικόνα που έχει ο καθένας για τον εαυτό του είναι πολύ δυνατή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μετακινηθεί από αυτή, κι έτσι επιδιώκεται να είναι ιδανικά μέσα σε μία σχέση ή να είναι ιδανικά δίχως σχέση.
Οι άνθρωποι που φοβούνται την δέσμευση σε ενεστώτα χρόνο ζουν σε συντελεσμένο μέλλοντα, με άλλα λόγια ο άνθρωπος που φοβάται την δέσμευση αλλάζει ασυνείδητα την επαφή του με τον χρόνο του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ζήσει το τώρα.
«Τρέχει» το σενάριο για το πώς κινδυνεύει να είναι στο μέλλον.
Τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που φοβούνται την δέσμευση
Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει «παγιδευτεί» κυρίως από την ιδανική εικόνα του εαυτού του στην κάθε κατάσταση.
Όταν ένας άνθρωπος μπορεί να δεχθεί να μην σκεφτεί ότι «έτσι πρέπει να γίνουν τα πράγματα», τότε ανοίγει μία χαραμάδα και μπορεί να κάνει κάποιες κινήσεις που δεν μπορεί να προβλέψει, αλλά αντέχει κιόλας να μην προβλέπει.
Επίσης, οι εσωτερικευμένοι κανόνες που έχουμε λάβει από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο να πιστέψει ότι ο άλλος του «απειλεί» την ελευθερία.
«Ζούμε σε μία «θάλασσα» από πεποιθήσεις και στερεότυπα κι όποια κρατήσουμε και τα έχουμε ως ένα εσωτερικό κανόνα ζωής, τότε αυτά μας επηρεάζουν πολλές φορές ασυνείδητα», υπογράμμισε ο κ. Σταράκης.
Γιατί οι άνθρωποι βαριούνται σε μία σχέση;
Ένας από τους συχνούς λόγους που βαριούνται οι άνθρωποι μέσα σε μία σχέση είναι ότι βρίσκουν άλλοθι στην απραξία του άλλου και λένε «ο άλλος δεν με παρακινεί».
Αυτό όμως μπορεί να είναι το άλλοθι για να κρύψει κάποιος ότι έχει επαναπαυθεί ο ίδιος μέσα στην σχέση του, εκτίμησε ο ψυχολόγος.