Με περισσότερα από 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, η Ελλάδα διατηρεί το θλιβερό ρεκόρ των θανάτων λουόμενων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με 340 πνιγμούς κάθε χρόνο.
Ήδη, το φετινό καλοκαίρι δεν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς.
Σε όλη τη χώρα τον Ιούνιο καταγράφηκαν 38 πνιγμοί, ενώ τις 2 πρώτες ημέρες του Ιουλίου έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 5 άνθρωποι.
Έλληνες τα περισσότερα θύματα
Αν και εξοικειωμένοι με το υγρό στοιχείο, τα περισσότερα θύματα πνιγμού μεταξύ των λουόμενων του καλοκαιριού, είναι Έλληνες πολίτες.
Μεταξύ των θυμάτων πνιγμού στις ελληνικές θάλασσες φέτος, τον Ιούνιο περιλαμβάνονταν 20 Έλληνες και 18 αλλοδαποί και τις 2 πρώτες μέρες του Ιουλίου, 5 ξένοι τουρίστες.
«Οι περισσότεροι που πνίγονται είναι Έλληνες. Οι ηλικίες είναι οι μεγάλοι άνθρωποι αλλά και τα μικρά παιδιά που έχουν ελλιπή παρατήρηση και επιτήρηση από τους γονείς τους», λέει ο Νίκος Γιοβανίδης, διευθυντής Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως το 2023 έχασαν τη ζωή τους στις ελληνικές ακτές:
– 28 λουόμενοι άνω των 70 ετών,
– 13 μεταξύ 40 και 70 ετών,
– Ένας νεαρός μόλις 22 ετών.
Τα περιστατικά που αφορούν σε ηλικιωμένους καταγράφονται τις ώρες που δεν υπάρχει βάρδια ναυαγοσώστη, ενώ τα μικρά παιδιά μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ξεφύγουν της προσοχής των γονέων τους.
«Τις μικρές ηλικίες καλό είναι να μην τις αφήνουμε από την επίβλεψή μας. Να χρησιμοποιούν οπωσδήποτε σωσίβιο ή μπρατσάκι και πάντα να υπάρχει ένας ενήλικας δίπλα στα παιδιά γιατί ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα βρεθούν σε δύσκολη θέση», λένε οι ναυαγοσώστες.
Σύμφωνα με την ελληνική ναυαγοσωστική εταιρεία, ήδη έχει καλυφθεί με επαγγελματίες ναυαγοσώστες το 85% των αναγκών των ακτών.
Διευκρινίζουν πως, σύμφωνα με τον νόμο, όλες οι οργανωμένες πλαζ αλλά και κάθε παραλία που συγκεντρώνει περισσότερους από 300 λουόμενους έστω και μία ημέρα του καλοκαιριού, πρέπει να διαθέτουν ναυαγοσώστη.