Πεντακόσιες ημέρες συμπληρώθηκαν σήμερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι μάχες μαίνονται στα ανατολικά μέτωπα ενώ η Ουάσιγκτον ενισχύει τον ουκρανικό στρατό με βόμβες διασποράς που έχουν απαγορευτεί από πολλές χώρες, όχι όμως από τους πρωταγωνιστές της σύγκρουσης.
Είναι από τα πιο φονικά όπλα στο πεδίο της μάχης, για στρατιώτες και αμάχους. Οι βόμβες διασποράς που ρίχνονται από αεροσκάφη αλλά και από κανόνια, ανοίγουν στον αέρα και διασπείρουν εκατοντάδες μικρότερα βλήματα σε μεγάλη έκταση.
Πάνω από 100 χώρες έχουν υπογράψει τη διεθνή συνθήκη για την απαγόρευσή τους, όχι όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε η Ρωσία, ούτε η Ουκρανία.
Τώρα η Ουάσιγκτον αποφάσισε να ενισχύσει τον ουκρανικό στρατό και με αυτό το όπλο, το οποίο έχουν ήδη χρησιμοποιήσει οι Ρώσοι στην Ουκρανία.
Σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία έχουν υπογράψει τη συνθήκη κατά των πυρομαχικών διασποράς, ενώ στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος υπήρχαν έντονες αντιδράσεις για τη χρήση αυτών των βλημάτων στις εισβολές στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Στρατιωτικός αναλυτής σχολίασε: «Ένα επιχείρημα είναι πως οι Ουκρανοί αμύνονται. Δεν υπάρχει λοιπόν ηθική ισοδυναμία αυτού που κάνουν οι Ρώσοι και αυτού που κάνουν οι Ουκρανοί για να αμυνθούν».
Καθώς συμπληρώνονταν 500 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία δόθηκε στη δημοσιότητα το βίντεο από πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Ζελένσκι στο Φιδονήσι της Μαύρης Θάλασσας, το μικρό νησί σύμβολο της αντίστασης, που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι στην αρχή της εισβολής και ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί πριν από ένα χρόνο.
«Θα νικήσουμε, οπωσδήποτε. Δόξα στην Ουκρανία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας.
Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, μετά από τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο Ζελένσκι επισκέφθηκε το Φανάρι και προσευχήθηκε μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα θύματα του πολέμου.
«Με το θέλημα του Θεού, αυτή η τραγωδία να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Επιστρέφοντας στην Ουκρανία ο Ζελένσκι πήρε μαζί του διοικητές του τάγματος Αζόφ που μετά από σθεναρή αντίσταση στη Μαριούπολη, είχαν παραδοθεί στους Ρώσους και μεταφερθεί στην Τουρκία βάσει συμφωνίας.