Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, και η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας, Λένα Καραμαλή, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την αξία της φιλίας και το πώς μπορούμε να κάνουμε πραγματικούς φίλους.
Πολλοί άνθρωποι εκεί που βάζουν τους φίλους τους, δεν βάζουν κανέναν. Η αλήθεια είναι πως η φιλία είναι από τις πιο σημαντικές σχέσεις όμως, υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που έχουν προδοθεί από τους φίλους τους, με αποτέλεσμα η απογοήτευση να είναι πολύ μεγάλη.
Η φιλία μεταξύ των ανθρώπων είναι δύσκολη και χτίζεται αργά και με δυσκολία αλλά μπορεί να καταστραφεί μέσα σε μία στιγμή.
Πώς μπορούμε λοιπόν, να κάνουμε πραγματικές φιλίες;
Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, είπε πως η φιλία είναι πολύ σημαντική και όπως είπε εάν δεν δοκιμαστεί η φιλία μεταξύ δύο ανθρώπων τότε δεν μπορούμε να ξέρουμε κατά πόσο είναι ουσιαστική.
«Υπάρχουν και φιλίες που νομίζουμε πως είναι ουσιαστικές, και για τον άλλον άνθρωπο δεν είναι το ίδιο. Επίσης, υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι οι οποίοι είναι τοξικοί και δεν μας κάνουν καλό., Μπορεί μία περίοδο της ζωής μας να περάσαμε όμορφες στιγμές αλλά όταν δεν μπορεί να μας δώσει αυτά που θέλουμε, τότε παύει».
Η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη δηλώνει πως έχει φίλους από τα παιδικά της χρόνια και τους θεωρεί κάτι σαν οικογένεια.
«Σε αυτό έχει σημασία πως στην πολιτική αναγκαστικά κινούμαστε μέσα σε ένα πλαίσιο και πρέπει να προσέχουμε εάν αυτά που θα πούμε σε ένα φιλικό περιβάλλον, θα μεταφερθούν ή όχι. Πρέπει να είσαι χαλαρός και άνετος με τους ανθρώπους εκείνους που έχεις μία φιλική σχέση και είναι πολύ ωραία να εκφράζεσαι όπως θες χωρίς αυτό να μεταφερθεί. Πιστεύω πως μία από τις βασικές αρχές της φιλίας είναι η εμπιστοσύνη. Και αυτή η εμπιστοσύνη όταν προδοθεί είναι η μεγαλύτερη προδοσία από έναν άνθρωπο που έχεις επενδύσει».
Ο δεσμός της φιλίας
Η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας, Λένα Καραμαλή, εξηγεί πως με η φιλία, όπως εξελίσσεται με το συναίσθημα μέσα στα χρόνια, αποκτά έναν πολύ δυνατό ψυχικό δεσμό, ο οποίος πολλές φορές ξεπερνά τον δεσμό που έχουμε με την οικογένειά μας.
«Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και δεν μπορεί να ζήσει μόνος του γιατί δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του. Η φιλία ξεκίνησε όταν ξεκίνησε και ο πολιτισμός. Λένε πως ξεκίνησε όταν ένα τραυματίας χρειάστηκε μεταφορά και κάποιος τον μετέφερε και τον φρόντισε. Εκεί ξεκινά η φιλία, στη βοήθεια για την επιβίωση και με τα χρόνια έγινε ένας ψυχικός δεσμός».
Η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρει πως όσο μεγαλώνουμε γίνεσαι πιο επιφυλακτικός και για εκείνη είναι πολύ σημαντικό πως έχει σταθερούς φίλους χρόνια.
«Δεν σημαίνει ως επειδή είμαστε φίλοι μπορούμε να πληγώσουμε τον άλλον. Με τον σύντροφό μου αισθάνομαι φίλη και να κάνεις παρέα».
Υπάρχει «γνήσια» φιλία;
Σύμφωνα με την ειδικό, η φιλία μας ενώνει και ηρεμεί το νευρικό μας σύστημα.
«Κόκκινη γραμμή για τη φιλία είναι αποκλίνουν οι αξίες και οι αρχές μας. Υπάρχει γνήσια φιλία, και τα χαρακτηριστικά της είναι η αμοιβαιότητα και εντιμότητα, ειλικρίνεια και ενσυναίσθηση».
Η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρει πως οι πραγματικοί της φίλοι δεν την έχουν προδώσει.
Η κ. Λένα Καραμαλή λέει πως για να ξεκινήσει μια φιλία υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράμετροι.
«Υπάρχουν φιλίες από το πανεπιστήμιο, υπάρχουν φιλίες στη δουλειά αλλά δεν είναι οι γνήσιες φιλίες αλλά οι φιλικές σχέσεις. Μπορεί να ξεκινήσει έτσι και στη συνέχει να γίνει κάτι πιο ουσιαστικό».
Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι
Σύμφωνα με την ειδικό, οι φιλίες μας δείχνουν ποιο είμαστε.
«Οι φίλοι μας μας διαμορφώνουν και μας επηρεάζουν. Όταν έχουμε έναν καλό φίλο, με καλές συνήθειες, μας επηρεάζει θετικά, το ίδιο ισχύει και με ένα φίλο με αρνητικές συνήθειες. Πολλές φορές δεν κάνουμε φιλίες λόγω φόβου. Ο φόβος μας κάνει να φοβόμαστε μην πληγωθούμε και να κλεινόμαστε, ειδικά άμα έχουμε πληγωθεί. Υπάρχει ένα συναίσθημα πολύ παρεξηγημένο, η συγχώρεση. Αυτό δεν έχει να κάνει με την πράξη που έκανε ο άλλος αλλά το να θυμόμαστε χωρίς να πονάμε. Συγχωρώ για εμένα, δεν σημαίνει πως μπορούμε να τον ξαναπιστέψουμε».
Η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη είπε πως πιστεύει πως εάν ένας φίλος σε προδώσει μία φορά, τότε θα το ξανακάνει.
«Όταν μιλάω για φιλική σχέση, δεν υπάρχει κάποιο όφελος αλλά μόνο η αγάπη».
Η φιλία και το διαδίκτυο
Η κ. Λένα Καραμαλή αναφέρει πως σε κάθε φιλία υπάρχει ένα όφελος καθώς μας κάνει καλό, αλλά το θέμα είναι να μην γίνεται χειριστική η σχέση.
«Σημασία έχουν οι πράξεις. Ακόμα και εάν ζηλέψω κάποιον, το θέμα είναι πώς θα τα διαχειριστούμε. Το διαδίκτυο μα βοηθάει να επικοινωνούμε με τους φίλους μας, ειδικά όταν είναι μακριά. Υπάρχουν όμως και πολλοί φίλοι που δεν είναι πραγματικοί. Δεν μπορεί να είναι ίδια η φιλία από την οθόνη και από κοντά. Θα μπορούσε να είναι η έναρξη μιας φιλίας αλλά πολλές φορές μας στερεί το δικαίωμα της προσωπικής επαφής, που είναι θεραπευτική».
Η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρει με τη σειρά της πως οι νέοι πλέον δίνουν τόση σημασία στην επικοινωνία που αναπτύσσουν μέσα από το διαδίκτυο που δεν δίνουν τόση έμφαση στην ανθρώπινη επαφή.
Η κ. Λένα Καραμαλή αναφέρει πως δεν πρέπει να χάνουμε την προσωπική επαφή και να μην είμαστε φίλοι μόνο με 2-3 άτομα αλλά πρέπει να γίνουμε συνολικά πιο φιλικοί.