Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και η Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την σημασία της μουσικής στην συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών.
Η μουσική επηρεάζει το παιδί από την εμβρυϊκή ηλικία μέσα από το άκουσμα του χτύπου της καρδιάς, τη φωνή της μητέρας, τους ήχους που παράγει το σώμα της, τους εξωτερικούς ήχους που ακούγονται μέχρι τον αμνιακό σάκο.
Γι΄αυτόν τον λόγο, ο άνθρωπος έχει μια έμφυτη εξοικείωση και αγάπη για τη μουσική που τον συνδέει μαζί της με ένα μαγικό τρόπο.
Η επαφή με τη μουσική μέσα από ποικίλα μουσικά ερεθίσματα από μικρή ηλικία έχει συνδεθεί με την καλή ακαδημαϊκή πορεία, και αυτό γιατί η μουσική επιδρά σε πάρα πολλούς και σημαντικούς τομείς για την ανάπτυξη του παιδιού.
Πολλές είναι οι ικανότητες που καλλιεργούνται και θέτονται σε λειτουργία κατά την επαφή με τη μουσική και πολλές φορές απαιτείται να λειτουργούν ταυτόχρονα.
Για τα οφέλη του παιδιού από την επαφή του με τη μουσική μίλησαν υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και η Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου.
«Τα μωρά ήρθαν σε επαφή με τη μουσική, πριν καν έρθουν στον κόσμο, και αυτό δεν το έκανα μόνο επειδή ο Μίνως είναι συνθέτης και αυτό είναι η καθημερινότητά του, το έκανα επειδή είχα διαβάσει από μελέτες ότι τα κυοφορούμενα μέσω της μουσικής αναπτύσσουν ήδη τον ψυχικό τους κόσμο. Οπότε το είχα βάλει ως μέρος της καθημερινότητάς μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου. Και προφανώς επειδή ο Μίνως έπαιζε και ο ίδιος μουσική στο πιάνο και πολλές φορές μέσα στη διάρκεια της μέρας έπρεπε να ηχογραφήσει κομμάτια της δικής του μουσικής τους έφερα σε επαφή με τη μουσική. Χρειάζεσαι μουσική που δημιουργεί χαλαρότητα και δημιουργεί μία άλλη ψυχική αίσθηση», ανέφερε αρχικά η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Η κ. Καππάτου από την πλευρά της έδωσε την επιστημονική διάσταση του θέματος.
«Η μουσική είναι η ζωή μας. Από την στιγμή της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει πολύ. καταρχάς μπορεί να βοηθήσει και στον χτύπο της καρδιάς του εμβρύου, γιατί αυτό που ακούει το έμβρυο είναι η φωνή της μητέρας του, τον ήχο της καρδιάς της, καθώς επίσης και τον ήχο των εντέρων. Σιγά σιγά ακούει και ήχους από το εξωτερικό περιβάλλον. Η μουσική είναι ένα βασικό στοιχείο επικοινωνίας μεταξύ εμβρύου και μητέρας και αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ. τα έμβρυα προτιμούν κυρίως ήχους του Μότσαρτ ή του Μπαχ, αλλά ό,τι μουσική ακούν οι γονείς μπορούν να ακούσουν και τα παιδιά, απλά να μην το βάζουν πολύ δυνατά. Ο στόχος είναι, γιατί έχει φανεί και μέσα από τη μουσική, ότι το παιδί μπορεί να ηρεμήσει. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν η μουσική είναι πολύ δυνατά, μπορεί το έμβρυο να παρουσιάσει μεγαλύτερη κινητικότητα και ένταση ακόμα και μέσα στην κοιλιά της μητέρας του», σημείωσε.
«Κατά τη διάρκεια της γέννας είχαμε μουσική από την ταινία «Καζαντζάκης» που έχει γράψει ο Μίνως Μάτσας, και είχε μέσα έντονο το κρητικό στοιχείο», επεσήμανε η κ. Κεφαλογιάννη.
Υπήρξε αντίδραση από την πλευρά των παιδιών στα ερεθίσματα της μουσικής;
Θεωρώ ότι πρέπει να καλλιεργούμε στα παιδιά μας ευαισθησίες και ένας τρόπος για να καλλιεργήσουμε την εν λόγω ευαισθησία, είναι μέσα από την μουσική. Επειδή όμως τα παιδιά παρακολουθούν εμάς και αντιγράφουν ό,τι κάνουμε. Όταν βλέπουν τον μπαμπά τους στο πιάνο, αυτό είναι μία πρώτη δική τους επαφή με έναν μαγικό κόσμο, που πατάς κάποια πλήκτρα και βγαίνουν κάποιοι “θόρυβοι” και όλοι μαζί φτιάχνουν ένα αρμονικό σύνολο. Είναι εντυπωσιακό ότι όταν τα παιδιά καθίσουν στο πιάνο, τα βλέπω ότι πατάνε τα πλήκτρα ένα ένα, δεν τα κοπανάνε, ακούν τον ήχο που βγάζει το κάθε πλήκτρο, και δεν αντιδρούν άσχημα. Θέλω στη ζωή τους τα παιδιά μου να έχουν τη μουσική», σχολίασε συμπληρωματικά η κ. Κεφαλογιάννη.
Η κ. Καππάτου πρόσθεσε πως, «τα παιδιά υποβοηθούνται πάρα πολύ από όλα αυτά, ηρεμούν, χαίρονται, μπορεί να αναπτυχθεί ο συντονισμός ματιού – χεριού και με την εκμάθηση ενός οργάνου. Επιπλέον να αποκτήσουν πειθαρχία, υπομονή, να μάθουν να συγκεντρώνονται, να αποκτήσουν στόχους, βελτιώνεται η αυτοεκτίμησή τους, ακόμα και το νοητικό τους δυναμικό, και έχουν μάθει να συνεργάζονται. Δεν είναι τυχαίο που στην εφηβεία πολλά παιδιά φτιάχνουν μπάντες. Άρα η έννοια της συνεργατικότητας είναι άλλο ένα κομμάτι που ενισχύεται».
«Μην ξεχνάμε ότι η μουσική έχει κανόνες και μαθαίνεις να λειτουργείς ένα σύστημα. Το μυαλό σου πρέπει να συγκεντρωθεί και να καταλάβει ότι για να βγει αυτή η αρμονία αυτό προκύπτει από κανόνες. Αυτό βοηθάει στην πνευματική συγκρότηση», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεφαλογιάννη.
Πώς θα ενθαρρυνθούν τα παιδιά;
Σύμφωνα με την κ. Καππάτου, «οι γονείς μπορούν να συμμετέχουν από πολύ νωρίς σε διάφορα προγράμματα που υπάρχουν για παιδιά ηλικίας από 2 ετών, και μαζί με τα παιδιά τους, προσπαθώντας να εντρυφήσουν τα παιδιά στους διάφορους ήχους. Υπάρχουν παιδαγωγικά προγράμματα που είναι με την συμμετοχή των γονέων, αυτά είναι από 2 έως 4 ετών. Και μετά υπάρχουν προγράμματα για παιδιά 4-7 ετών και στη συνέχεια μπαίνουμε και στα μουσικά όργανα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βελτιωθεί και το λεξιλόγιό τους. Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου βασίζεται ιδίως στο τι θέλει το παιδί, αφού έρθει σε επαφή με το όργανο και τους ήχους του οργάνου. Οι καθηγητές μουσικής μπορούν να κατευθύνουν τα παιδιά».