Ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε ο 76χρονος αμαξηλάτης, του οποίου το άλογο κατέρρευσε στη μέση του δρόμου και «κατέληξε» την περασμένη εβδομάδα στην Κέρκυρα.
Μετά τη δίωρη απολογία του στον εισαγγελέα, ο 76χρονος αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ανεστάλη και το διοικητικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ που του επεβλήθη, έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση.
Μάλιστα, ο δικηγόρος του 76χρονου, αναμένεται να κινηθεί νομικά κατά όσων, ΜΜΕ και μεμονωμένων ατόμων, δημοσιοποίησαν πληροφορίες, που κατά την κρίση του, δεν ευσταθούν, ενώ αναμένεται να ζητήσει και την αρχειοθέτηση της υπόθεσης καθώς η εγκύκλιος που απαγορεύει την κυκλοφορία των αμαξών ισχύει μόνο εφόσον η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Το χρονικό
Το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, 07/07, το άλογο κατέρρευσε ξαφνικά στη μέση του δρόμου ενώ επέστρεφε στη βάση του.
Αυτόπτες μάρτυρες άρχισαν να τραβούν εικόνες με τα κινητά τους τηλέφωνα και αυτό ενόχλησε έντονα έναν από τους αμαξηλάτες, που κάποια στιγμή τα έβαλε με έναν ποδηλάτη που βρισκόταν στο σημείο.
«Πήγε για να συνδράμει, όχι με απειλητική διάθεση, και δέχτηκε τη συμπεριφορά που είδαμε στο βίντεο», είπε ο δικηγόρος του, Πάνος Μουχτερός, μιλώντας στο MEGA.
«Να σας τονίσω ότι ο πελάτης μου κατατρομοκρατήθηκε», συμπλήρωσε.
Από τη διενέργεια της νεκροψίας, δε διαπιστώθηκαν ίχνη κακοποίησης, ωστόσο φάνηκε ότι το άλογο έπασχε από πνευμονικό εμφύσημα.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο 76χρονος αμαξηλάτης συνελήφθη και σε βάρος του βεβαιώθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ, ενώ κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Μετά την απολογία του στον εισαγγελέα, αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Με πανό και συνθήματα, φιλόζωοι του νησιού και κάτοικοι της περιοχής που ξεψύχησε το ζώο διαμαρτύρονται στο σημείο. Ζητούν τη λήψη μέτρων για να μην επαναληφθεί ανάλογη τραγωδία.
Συνάδελφοι του 76χρονου στέκονται στο γεγονός πως ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στο σημείο, δεν τον βοήθησε, ενώ ο ίδιος ήταν αιμόφυρτος στο έδαφος.
«Ο αμαξάς χτύπησε, ήταν αιμόφυρτος αλλά κανείς δεν τον βοήθησε. Ο κόσμος αντί να τον βοηθήσει, του επιτέθηκε, γιατί είναι ‘δολοφόνος, φονιάς, εγκληματίας και κτήνος’. Αυτοί ήταν οι χαρακτηρισμοί σε έναν άνθρωπο 76 ετών που βρισκόταν σε πανικό», είπε, μιλώντας στο MEGA, η Έλενα Μωραΐτη, οδηγός άμαξας.
Η ίδια συμπλήρωσε ότι συμπάσχουν με τον ηλικιωμένο και με την απώλειά του.
«Συμπάσχουμε με τον άνθρωπο αυτόν γιατί γνωρίζουμε ότι δεν είναι ένα άλογο, είναι ο Γιώργης, είναι συνεργάτης μας, είναι χρόνια μαζί μας, κάθε καλοκαίρι ήταν εκεί κοντά μας, δούλευε όπως δουλεύουμε και εμείς. Δεν ξέραμε αν είχε πρόβλημα. Αν γνωρίζαμε ότι έχει πρόβλημα, δε θα δούλευε, γιατί ένα άρρωστο άλογο δεν το βγάζεις να δουλέψει. Αν ήταν άρρωστο, λογικά θα το γνωρίζαμε γιατί θα είχε συμπτώματα. Το άλογο δεν έδειξε ποτέ συμπτώματα, δεν έδειξε κάτι».
Η κα Μωραΐτη τόνισε πως στο νησί δεν υπάρχουν ιππίατροι, έλλειψη που έχει ζητήσει ήδη από το 2014 να καλυφθεί.
«Κατέθεσα έγγραφα το 2014 για ιππίατρο, ειδικό παθολόγο για τους αμαξάδες και τεχνικό για να δει τις άμαξες και αν είναι ασφαλείς για να κυκλοφορούν. Δεν υπάρχουν».
Εισαγγελική παρέμβαση
Σημειώνεται ότι για το συμβάν είχε παρέμβει και ο Άρειος Πάγος.
Η αντεισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου, Αναστασία Μασούρα, μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, έδειξε άμεσα αντανακλαστικά και, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινώνησε με την Εισαγγελία της Κέρκυρας, και σχηματίστηκε δικογραφία.