Το πράσινο φως ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έδωσε τελικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος, κάνοντας μία αιφνιδιαστική κίνηση, υποχώρησε για πρώτη φορά μετά την σθεναρή αντίστασή του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτμπεργκ, φανερά ικανοποιημένος, μίλησε για ιστορικό βήμα που η Σουηδία γίνεται το 32ο μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας.
«Η ολοκλήρωση της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα ιστορικό βήμα για την ασφάλεια των μελών του την πιο κρίσιμη στιγμή.Μας κάνει όλους πιο δυνατούς και ασφαλείς».
Μέχρι αυτήν την στιγμή δεν έχει δοθεί κάποιο λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για το πόσο σύντομη θα είναι η διαδικασία.
«Είμαι πολύ χαρούμενος. Και οι τρεις μας, ο πρόεδρος της Τουρκίας εγώ και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, σφίξαμε τα χέρια πάνω στην κοινή ανακοίνωση. Κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Είναι μια καλή μέρα για τη Σουηδία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας.
Τα ανταλλάγματα που πήρε ο Ερντογάν
Άγνωστο ποια είναι τα ανταλλάγματα που έλαβε ο Τούρκος πρόεδρος, ωστόσο φρόντισε να γνωστοποιήσει απαίτηση της τελευταίας στιγμής. Συνέδεσε τη ΝΑΤΟϊκή ένταξη της Σουηδίας με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δεσμεύθηκε να διερευνηθούν οι δυνατότητες για την αναθέρμανση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.
Άμεση ήταν και η αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Εξαιρετικά νέα ότι η Σουηδία θα ενταχθεί σύντομα μαζί μας ως το 32ο μέλος της Συμμαχίας μας. Αυτό μας κάνει όλους πιο ασφαλείς και πιο δυνατούς. Ανυπομονούμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία».
Οργισμένη η Ρωσία
Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου για τη συμφωνία ΝΑΤΟ – Ρωσίας.
«Οι ΗΠΑ έχουν βαλθεί να ωθήσουν το NATO σε σύγκρουση με τη Ρωσία, με δεδομένες τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν στη σύνοδο της συμμαχίας στη Λιθουανία».
Αμέσως μετά την απόφαση του Ερντογάν να δώσει το πράσινο φως στη Σουηδία, η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε στον Ερντογάν αυτό που τόσο καιρό ζητούσε, τα F-16.
Νωρίτερα πάντως ο γερουσιαστής Μενέντεζ δήλωνε πως τίποτα δεν έχει τελειώσει. Αμέσως μετά ανακοινώθηκε ότι Ερντογάν και Μπάιντεν θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση στη Λιθουανία.