Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν μετά το «ναι» Μπάιντεν για τα F-16 και το «ναι» Ερντογάν στην εισδοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Σε καλό κλίμα διεξήχθει η συνάντηση Μπάϊντεν – Ερντογάν, με τον πάγο μεταξύ τους να έχει σπάσει μετά το «ναι» της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Χαίρομαι που σας ξαναβλέπω», είπε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάϊντεν στον πρόεδρο της Τουρκίας και σχολίασε την συνάντηση ως «ιστορική».
Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν απευθύνθηκε προς τον πρόεδρο της Αμερικής ως έναν καλό φίλο, ευχόμενος η συνάντηση αυτή να αποτελέσει το εφαλτήριο για μία συνεργασία σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.
Παράλληλα, οι εξελίξεις «τρέχουν» για τα F-16 με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας να δηλώνει ότι ο Τζο Μπάϊντεν θα προχωρήσει την μεταφορά των μαχητικών F-16 σε συνεννόηση με το Κογκρέσο.
Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το πώς εννοεί ο Λευκός Οίκος αυτή την συνεννόηση με το Κογκρέσο. Πράγμα που σημαίνει αν σκοπεύει να ικανοποιήσει ο Λευκός Οίκος τις προϋποθέσεις που τοποθετεί ο γερουσιαστή Μενέντεζ.
Οι προϋποθέσεις του Κογκρέσο έχουν να κάνουν με την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας και σε ένα δεύτερο επίπεδο να υπάρχει ένας μηχανισμός εποπτείας, ο οποίος θα διασφαλίσει μέσω κυρώσεων ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, αλλά και την κυριαρχία καμίας άλλης συμμαχικής νατοϊκής χώρας.
Το σημαντικό είναι ότι η νομοθεσία που θα θεσπιστεί θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και δεν θα είναι μία απλή δήλωση εντός της συμφωνίας που θα καταρτιστεί.
Η αντίδραση της Αθήνας στην συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν
Η Αθήνα αντιδρά θετικά, καθώς θεωρεί ότι η οποιαδήποτε προσέγγιση της Τουρκίας με την Δύση είναι στην σωστή πλευρά. Θεωρεί ότι μία απομονωμένη Τουρκία συμπεριφέρεται χειρότερα.
Ειδικά στο θέμα με τα όπλα, η Αθήνα επισημαίνει ότι οι σταθερές διπλωματικές επαφές με τις ΗΠΑ για τον αμυντικό της εξοπλισμό την έχουν οδηγήσει στην αγορά των F-35.