Εκατόν εξήντα χιλιάδες ηθοποιοί του Χόλιγουντ άρχισαν χθες απεργία συμμαχώντας με το σωματείο των σεναριογράφων που απεργεί από τις 2 Μαΐου. Η αναταραχή στην κινηματογραφική βιομηχανία είναι μεγάλη, καθώς πολυδάπανες και φιλόδοξες παραγωγές, που είναι έτοιμες να βγουν στις αίθουσες, αν συνεχιστεί η απεργία, δεν θα προωθηθούν από τους σταρ της μεγάλης οθόνης.
Ιστορική είναι η απεργία των περίπου 160 χιλιάδων ηθοποιών του Χόλιγουντ που ξεκίνησε χθες.
Οι ηθοποιοί ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους σεναριογράφους που σταμάτησαν να γράφουν από τις 2 Μαΐου. Η ταυτόχρονη απεργία των δύο συνδικάτων είναι η πρώτη από το 1960, όταν το σωματείο των ηθοποιών με επικεφαλής τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, πολύ πριν γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεκίνησε απεργία που κράτησε 10 εβδομάδες.
Στην απεργία συμμετέχουν και κορυφαία ονόματα της Μέκκας του Κινηματογράφου, που ζητούν δίκαιες αμοιβές για τους λιγότερο γνωστούς συναδέλφους τους.
«Είμαι εδώ γιατί είμαι στο σωματείο. Επίσης είμαι εδώ λόγω του συνδικάτου των συγγραφέων και επειδή η εταιρική απληστία που έχουν δείξει τα στούντιος, έχει κάνει πολύ δύσκολη τη ζωή των ανθρώπων. Και το streaming των ταινιών όπως και αυτό της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα», δήλωσε η γνωστή ηθοποιός, Σούζαν Σάραντον.
Σε γενικότερο πλαίσιο, οι διεκδικήσεις των ηθοποιών περιλαμβάνουν καλύτερο καταμερισμό των κερδών, καλύτερες εργασιακές συνθήκες, φρένο στο streaming των ταινιών χωρίς να αμείβονται οι ηθοποιοί, αλλά και εγγυήσεις ότι στο μέλλον δεν θα αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη
«Είναι επικίνδυνο σε μια γεμάτη κινδύνους εποχή και μια πραγματική δυστοπία αν οι μεγάλες επιχειρήσεις πιστεύουν ότι μπορούν να απολύσουν ανθρώπους και να τους αντικαταστήσουν με την τεχνητή νοημοσύνη. Είναι επικίνδυνο και χωρίς σκέψη ή συνείδηση», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ένωσης Αμερικανών Ηθοποιών και ηθοποιός, Φραν Ντρέσερ.
Η απεργία των ηθοποιών παγώνει ακόμη και τις παραγωγές που είναι έτοιμες να προβληθούν στις αίθουσες αφού οι πρωταγωνιστές δεν θα προωθήσουν τις ταινίες.
Η Φραν Ντρέσερ, η πρόεδρος της Ένωσης Ηθοποιών και γνωστή από τον ρόλο της στην αμερικανική σειρά Νταντά, ήταν καταπέλτης στις δηλώσεις της.
«Οι εταιρείες μιλούν για φτώχεια, λένε ότι χάνουν χρήματα από παντού και την ίδια ώρα δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους διευθυντές τους. Είναι αηδιαστικό. Ντροπή τους. Στέκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας αυτή τη στιγμή», συνέχισε η Ντρέσερ.
Φιλόδοξες και πολυαναμενόμενες παραγωγές όπως το Άβαταρ, Οπενχάιμερ, Επικίνδυνη Αποστολή και άλλες βρίσκονται στον αέρα.