Ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη το δεύτερο κύμα καύσωνα που θα σαρώσει τη χώρα, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν κατά τόπους τους 45 βαθμούς.
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, από σήμερα Πέμπτη οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και ταυτόχρονα θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία.
Όπως φαίνεται στον χάρτη που εξέδωσε το εθνικό αστεροσκοπείο, 55 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, ενώ σε 6 από αυτούς η μέγιστη ξεπέρασε τους 42. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Λάρισα και ήταν 42.3 βαθμοί Κελσίου.
Ο χάρτης με τη θερμική επιβάρυνση ανά περιοχή
Σύμφωνα με τον χάρτη θερμικής επιβάρυνσης που εκδίδει η ΕΜΥ ανά περιοχή και με τον υδράργυρο να ξεπερνά πολλές φορές του 40°C, η επικινδυνότητα ενός θερμικού επεισοδίου αυξάνεται.
Ο χάρτης είναι χωρισμένος σε πέντε χρωματικές ζώνες, με τις οποίες δηλώνεται ο βαθμός επικινδυνότητας θερμικού επεισοδίου εξαιτίας του καύσωνα.
Ειδικότερα:
– Το λευκό ορίζεται ως «κανονική δραστηριότητα»,
– Το πράσινο ως «Διακριτική ευχέρεια για εκπόνηση βαριάς εργασίας από μη εγκλιματισμένο προσωπικό. Οριακή τιμή δείκτη. Συχνή κατανάλωση νερού (ανά 1 ώρα)»,
– Το κίτρινο ως «Περιορισμός στην έντονη εργασία για μη εγκλιματισμένο προσωπικό. Να αποφευχθεί η εργασία σε μέρη χωρίς σκίαση. Φροντίδα για διαστήματα ανάπαυσης. Κατανάλωση νερού (ανά 30 λεπτά)»,
– Το κόκκινο ως «Αποφυγή εργασίας στο άμεσο ηλιακό φως. Μεγάλα διαστήματα ανάπαυσης. Κατανάλωση νερού (ανά 15 λεπτά)»,
– Το μαύρο ως «Παύση κάθε εξωτερικής εργασίας σε χώρους χωρίς σκιά».
Σύμφωνα με την ανάρτηση της ΕΜΥ:
«Οι Δείκτες Δυσφορίας ή θερμικής καταπόνησης εκφράζουν την ικανοποίηση ή μη του ανθρώπου από το περιβάλλον και τις επικρατούσες συνθήκες. Δίνουν μια καλή εκτίμηση των συνθηκών που επικρατούν και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στις ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένα άτομα, παιδιά, στους ανθρώπους με πνευμονικές παθήσεις πχ. άσθμα, αθλητές, εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους και γενικά στις ομάδες ανθρώπων που επηρεάζονται άμεσα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες.
»Οι δείκτες αυτοί εξαρτώνται άμεσα από τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου, τη νέφωση, την ηλιακή ακτινοβολία (χωρικά και χρονικά). Ο βιοκλιματικός δείκτης WBGT (Wet Bulb Globe Temperature) έχει επιλεγεί ως χαρακτηριστικός δείκτης θερμικής καταπόνησης. H χρήση του συνιστάται στο πρότυπο ISO 7243 (Ergonomics of the thermal environment), και χρησιμοποιείται συμβουλευτικά στην Οδηγία για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία».
Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο» είναι:
– Λακωνία,
– Βοιωτία,
– Κοζάνη,
– Ημαθία,
– Χαλκιδική,
– Ζάκυνθος,
– Κεφαλλονιά,
– Ρόδος,
– Κύθηρα,
– Σκόπελος, ενώ στο μαύρο βρίσκονται οι:
– Καρδίτσα
– Τρίκαλα
– Σέρρες.