Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ των κομμάτων για τις πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα μας.
Θλιβερές και οδυνηρές χαρακτήρισε τις ημέρες που διανύουμε ο βουλευτής ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος, αναφερόμενος στις φωτιές που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους στη χώρα.
«Οι καταστροφές αυτές δεν έχουν επίπτωση μόνο στη ζωή των άμεσα εμπλεκόμενων, που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται, αλλά και σε ολόκληρη την Αττική. Έχω τρομάξει από το γεγονός ότι η Αττική κινδυνεύει με ερημοποίηση εάν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο», δήλωσε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενίσχυση των μέσων δασοπυρόσβεσης και την ύπαρξη του συντονισμού και σχεδιασμού από την Πολιτική Προστασία, τονίζοντας πως «το 112 λειτούργησε και με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και των αστυνομικών εκκενώθηκαν περιοχές και δεν είχαμε θύματα».
Προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή, δήλωσε και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το χειρότερο απ’ όλα είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος.
«Η κυβέρνηση από την αρχή έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος, γι’ αυτό κι έκανε αρμόδιο υπουργείο. Δεν υπάρχει χρονιά που να μην έχουμε πυρκαγιές. Πράγματι, για πρώτη φορά φέτος δίνονται πολλά χρήματα στους Δήμους για δραστηριότητες. Ποτέ δεν είχε τέτοια ενίσχυση η τοπική αυτοδιοίκηση», δήλωσε.
«Έμφαση στην πρόληψη»
Ο Νίκος Φαραντούρης από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να ευχαριστήσει τους πυροσβέστες για το υπεράνθρωπο έργο τους στις φωτιές και στη συνέχεια άσκησε κριτική κατά της κυβέρνησης.
«Η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από το να τρέχεις τελευταία στιγμή να μπαλώνεις τρύπες. Δεν είναι θέμα μόνο οικονομικών πόρων, αλλά οργάνωσης και αποτελεσματικότητας».
«Υπό αυτή την έννοια σε σχέση με άλλες φυσικές καταστροφές του παρελθόντος, εδώ υπάρχει μία κατάσταση που κλιμακώνεται και καμία ολιγωρία δεν επιτρέπεται», σχολίασε.
«Είναι προδιαγεγραμμένο και επαναλαμβανόμενο έγκλημα»
Και από την πλευρά της η Βιβή Δάγκα, βουλευτής ΚΚΕ, άσκησε κριτική κατά της ΝΔ, κάνοντας λόγο για ελλείψεις πυροσβεστών και άλλαζ ζητήματα που η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει.
«Μιλάμε για ένα προδιαγεγραμμένο και επαναλαμβανόμενο έγκλημα. Η κλιματική κρίση φταίει που δεν είχαν καθαριστεί τα δάση; Η κλιματική αλλαγή φταίει που ανοίγονταν οι δρόμοι από γκρέιντερ για να περάσουν τα πυροσβεστικά σώματα ή που οι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν είχαν νερό;», δήλωσε.
«Για να μπορέσει να υπάρξει διαχείριση και προστασία των δασών και ένα σύγχρονο αντιπυρικό σχέδιο με έμφαση στην πρόληψη χρειάζεται σύγκρουση με αυτή την πολιτική που λογαριάζει ως κόστος τα μέτρα πολιτικής προστασίας», κατέληξε.