Μεγάλα ερωτήματα προκαλεί η κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα που είχε ως αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και άλλοι 14 να τραυματιστούν.
Η εταιρία ΑΒΑΞ που είχε αναλάβει την εκτέλεση των έργων αναστήλωσης της γέφυρας θα κληθεί να απαντήσει αρχικά γιατί εν μέσω καύσωνα που απαγορεύονται οι εργασίες, οι εργάτες δούλευαν στη γέφυρα και τι μέτρα προστασίας είχε λάβει τόσο για τους εργαζόμενους της όσο και για τους πολίτες.
Τέσσερις συλλήψεις
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 4 συλλήψεις ενώ από το πρωί της Δευτέρας ΕΜΑΚ και διασώστες αναζητούν στα συντρίμμια τυχόν αγνοούμενους.
Οι 4 συλληφθέντες είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για την τραγωδία που προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου.
Στην αστυνομική διεύθυνση Πατρών κρατούνται:
– Ο υπεύθυνος ασφαλείας του έργου,
– Οι δύο χειριστές των μηχανημάτων,
– Ο εργοδηγός, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται άλλο ένα άτομο.
«Γρίφος» τα αίτια
Τα αίτια του δυστυχήματος αναζητούνται όπως επίσης και οι ευθύνες, με τα αναπάντητα ερωτήματα που βαραίνουν την εταιρεία ΑΒΑΞ Α.Ε. που είχε αναλάβει την εκτέλεση των έργων, να είναι αρκετά:
– Είχαν άδεια για να δουλεύουν Κυριακή;
– Εάν ναι, ποιος είχε δώσει την σχετική άδεια;
– Αν δεν είχαν άδεια, γιατί εργάζονταν;
– Γιατί υπήρχε κόσμος κάτω από τη γέφυρα ενώ γίνονταν εργασίες;
«Η εταιρία πρέπει να πει τι έχει γίνει, πρέπει να λογοδοτήσει απέναντι στον πατραϊκό λαό. Δεν υπήρχε αστυνομία, δεν είχαν ειδοποιήσει κανέναν, οι εργασίες γίνονταν κανονικά. Το τρυπάνι 1 και 2 τρύπαγαν και από κάτω έκοβαν και μάζευαν σίδερα», λέει ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος εργατικού κέντρου Πάτρας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου Πάτρας, το έργο της ανακατασκευής της γέφυρας θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το περασμένο καλοκαίρι. Όχι όμως δεν είχε ολοκληρωθεί, αλλά έγινε τάφος για έναν άνθρωπο που καταπλακώθηκε από όγκους μπάζων, την ώρα μάλιστα που θεωρητικά ήταν προγραμματισμένη ελεγχόμενη έκρηξη, με το σκαπτικό μηχάνημα όμως να βρίσκεται πάνω στη γέφυρα.
«Το γεφύρι της Άρτας, έγινε το γεφύρι της Πάτρας. Εδώ και χρόνια βγάζουνε κώνους, βάζουνε κώνους, σταματάνε τα έργα, ξεκινάνε τα έργα, κάνουν παράκαμψη – κλείνουν την παράκαμψη», συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα, οι άνδρες της ΕΜΑΚ συνεχίζουν τις έρευνές τους για την ανεύρεση τυχόν εγκλωβισμένων στα χαλάσματα της γέφυρας, ενώ στο σημείο θα βρεθεί και ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Πάτρας προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας.