Ο ειδικός σε δασικές πυρκαγιές Δρ. Μίλτος Αθανασίου και ο μετεωρολόγος-φυσικός και συνεργάτης του Αστεροσκοπείου Αθηνών , Στρατής Βουγιούκας, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα πύρινα μέτωπα.
Συνεχίζεται ο εφιάλτης με τα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Κέρκυρα, Αίγιο και Κάρυστο όπου συνεχίζουν σε αρκετές περιπτώσεις να καίνε ανεξέλεγκτα ενώ τις βραδινές ώρες εκκενώθηκαν οικισμοί καθώς οι φλόγες πλησίαζαν προς κατοικημένες περιοχές.
Η νύχτα ήταν δύσκολη σε Κέρκυρα και Κάρυστο όπου αρκετοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς δόθηκε εντολή εκκένωσης οικισμών.
Ο κ. Βουγιούκας, μίλησε για τις καιρικές συνθήκες που αναμένονται για σήμερα αλλά και για τις υπόλοιπες μέρες.
«Έχουμε μία υποχώρηση σήμερα των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, βέβαια πάλι ψηλά θα βρισκόμαστε έχουμε μέγιστες της τάξεως των 38 βαθμών και τοπικά 40-41. Αύριο η θερμοκρασία θα ανέβει, θα φτάσουμε στους 40-42 και τοπικά στους 43-44 βαθμούς και η κορύφωση αναμένεται την Τετάρτη που φαίνεται πως θα είναι μεγαλύτερη η θερμοκρασία από τη χθεσινή μέρα ως προς τις απόλυτες μέγιστες τιμές. Αυτό αφορά την ανατολική χώρα που πιθανώς να ξεπεράσει τους 46 βαθμούς», ανέφερε αρχικά.
Αναφορικά με τους ανέμους είπε ο κ. Βουγιούκας: «Υπάρχει η μέγιστη κατηγορία της επικινδυνότητας και λόγω των ανέμων και λόγω των θερμών και ξηρών συνθηκών που επικρατούν. Στην Κέρκυρα είναι πολύ εξασθενημένοι οι άνεμοι αυτή τη στιγμή, θα ενισχυθούν λίγο προς τις μεσημεριανές έως και δεν περιμένουμε ακραίες εντάσεις ανέμων. Στη ρόδο έχουμε ανέμους 3-4 και τοπικά 5 μποφόρ, και αυτό θα διατηρηθεί, είναι μια περιοχή που είχε και έχει ανέμους. Ισχυρότεροι είναι οι άνεμοι στη νότια Εύβοια. Στο Αίγιο έχουμε το δυτικό ρεύμα του Κορινθιακού που τοπικά δημιουργεί έντονες ριπές πάντα. Η δυσκολία με τους ανέμους φαίνεται πως είναι η Τετάρτη που θα έχουμε ενίσχυση των ανέμων με δυτικούς πολύ ξηρούς ανέμους στα ηπειρωτικά. Θα είναι η πιο θερμή μέρα η Τετάρτη, και είναι η κορύφωση του κύματος. Την Πέμπτη η θερμοκρασία πέσει μέχρι και 10 βαθμούς».
Ο κ. Αθανασίου, τοποθετήθηκε σχετικά με το τι οφείλουμε να κάνουμε για να προστατευσουμε το περιβάλλον από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
«Μας προβληματίζει και εμάς αυτό το ερώτημα. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και είναι σημαντικό να ξέρουμε την άποψη των στελεχών των υπηρεσιών και αναφέρομαι στην πυροσβεστική και στη δασική υπηρεσία. Δεν αναφέρομαι στην ΕΛ.ΑΣ και στον Στρατό, γιατί δεν τίθεται θέμα άποψης των στελεχών επειδή είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι αυτών των υπηρεσιών που χρειάζονται εκπαίδευση για να είναι πιο ασφάλεια όταν βοηθούν και να μπορούν να βοηθούν πιο αποτελεσματικά, για να μην «βλέπουν» σε όποιον συναντούν, έναν δυνητικό εμπρηστή από πρόθεση», υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου.
«Μεσούσης της αντιπυρικής, δεν τίθεται ζήτημα αξιολόγησης ούτε αρνητικής κριτικής. Απ΄ τις 17 Ιουλίου και μετά που μας απασχόλησαν οι πυρκαγιές, οι συνθήκες δεν ήταν ακραίες, η κατάσταση της βλάστησης είναι καλή ακόμα. Αν λέμε τώρα ότι είναι ακραία η κατάσταση, όταν ξεραθεί η βλάστηση πού θα κατατάξουμε αυτή την κατάσταση;», συμπλήρωσε ο κ. Αθανασίου.
Κι πρόσθεσε: «συνδέουμε την διαχείριση του δασικού οικοσυστήματος και του αγροδασικού χώρου με τα εισοδήματα των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων, των υλοτόμων και των ρητινοκαλλιεργητών έτσι ώστε η διαχείριση να είναι βιώσιμη, αειφορική και να μην χρειάζεται συνεχώς εξωτερική χρηματοδότηση και να υιοθετηθεί από τις τοπικές κοινωνίες γνώση και εμπειρία από τους παλαιότερους».