Η σημερινή τραγωδία με τη συντριβή του αεροσκάφους στην Κάρυστο δεν είναι δυστυχώς η πρώτη.
Η μαύρη λίστα με πιλότους και πληρώματα που έχουν θυσιαστεί για να σώσουν ζωές και περιουσίες από τις φωτιές, είναι μακρά.
Τραγικό παιχνίδι της μοίρας, μόλις 30 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της σημερινής τραγωδίας, το 2007, με 24 ώρες διαφορά, είχε συντριβεί ακόμη ένα Canadair παίρνοντας μαζί του στον θάνατο το πλήρωμά του, το οποίο επιχειρούσε στη μεγάλη πυρκαγιά στα Στύρα Ευβοίας.
Την Κυριακή μάλιστα είναι προγραμματισμένο να τελεστεί ετήσιο μνημόσυνο από τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων.
«Είναι μία πραγματικά πολύ δύσκολη κατάσταση, την οποία οι πιλότοι των πυροσβεστικών αεροσκαφών συναντούν πολύ συχνά. Είναι μία πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία που απαιτεί εγρήγορση, απαιτεί γνώση, απαιτεί εμπειρία, απαιτεί ψυχραιμία. Έχουμε χάσει αρκετά πυροσβεστικά αεροσκάφη γιατί το λειτούργημα αυτό δυστυχώς καταγράφει κάθε χρόνο και αρκετά θύματα», σημειώνει ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και πρώην πιλότος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
Η τραγική λίστα
Δυστυχώς για την Ελλάδα η λίστα των ονομάτων των ηρωικών πιλότων που έπεσαν στο καθήκον προσπαθώντας να σώσουν ζωές και περιουσίες, είναι μακρά.
Τον Μάιο του 1977 καταγράφεται η πρώτη συντριβή με νεκρούς σε κατάσβεση πυρκαγιάς στον Ισθμό.
Το 1978 στα Ιωάννινα και το 1984 στην Ελευσίνα.
Το 1992 στις Κεχριές και το 1993 στη Ροδινή ακόμη δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη θα συντριβούν και τα πληρώματά τους θα χάσουν τις ζωές τους.
Στην Αργαλαστή στο Πήλιο το 2000 και στη Νέα Μάκρη το 2006, ακόμη τέσσερις χειριστές θα χάσουν τη ζωή τους.
Το 2007 στα Στύρα Ευβοίας, το 2015 στη Νεάπολη και το 2016 στα Δερβενοχώρια θα καταγραφούν ακόμη τρεις πτώσεις.
Η διάσωση των δύο χειριστών στα Δερβενοχώρια είναι μία από τις σπάνιες στιγμές τύχης με το πλήρωμα του Canadair.
Συνολικά, από την πρώτη μέρα πτήσεων των εναέριων μέσων αεροπυρόσβεσης, η χώρα μας έχει θρηνήσει εννέα χειριστές σε ισάριθμες πτώσεις Καναντέρ CL-215, τέσσερις σε πτώσεις δύο αεροσκαφών Καναντέρ CL-415, δύο σε εννέα πτώσεις «Grumman».
Τα Canadair δε διαθέτουν εκτινασσόμενο κάθισμα, δηλαδή σε περίπτωση βλάβης οι πιλότοι δεν μπορούν να διαφύγουν από το αεροσκάφος προτού αυτό ακουμπήσει το έδαφος.
Η ελληνική δύναμη πυρόσβεσης αριθμεί είναι 10 Canadair CL-215 και επτά CL-415.