Ανακοινώθηκαν οι βάσεις για την είσοδο στα πανεπιστήμια και πλέον ένας νέος «Γολγοθάς» για γονείς και φοιτητές ξεκινάει, αυτός του να βρουν σπίτι να μείνουν.
Οι φοιτητικές κατοικίες στις μεγάλες πόλεις που έχουν πανεπιστήμια είναι δυσεύρετες ενώ οι τιμές για λίγα τετραγωνικά, ακόμη και μιας γκαρσονιέρας, είναι στα ύψη.
Στα ύψη τα ενοίκια
Απογοήτευση και εκνευρισμός μετά από ατέλειωτες περιηγήσεις στην πόλη, αναζητώντας μια αξιοπρεπή φοιτητική κατοικία σε λογική τιμή.
Το MEGA συνάντησε στου Ζωγράφου τον Δημήτρη Δημουλά από τη Λαμία μαζί με τον γιο του Φώτη που πέρασε στη φαρμακευτική σχολή του πανεπιστήμιου Αθηνών.
«Ψάχνουμε, δεν βρίσκουμε, είναι πανάκριβα. Δε δίνω 400 και 500 ευρώ για τα σπίτια που είδα».
Σε περιοχές της Αθήνας που προτιμούν οι φοιτητές, όπως Γουδί, Παγκράτι, Ζωγράφου, Εξάρχεια, οι τιμές για ενοικίαση μιας γκαρσονιέρας ως 35 τ.μ. ξεκινούν από 350 και φθάνουν στα 550 ευρώ τον μήνα, ενώ οι αντίστοιχες τιμές για ένα μικρό δυάρι 40 με 50 τ.μ., κυμαίνονται από 450 ως 700 ευρώ.
«Τσουχτερή» η φοιτητική στέγη και στη Θεσσαλονίκη, με τις τιμές ενοικίου στο κέντρο, σε Καμάρα και Ροτόντα, σε μικρά σπίτια από 30 ως 60 τ.μ. κοντά στα πανεπιστήμια, να ξεκινούν από 320 και να φθάνουν ως 650 ευρώ τον μήνα.
Στην υπόλοιπη χώρα η ακριβότερη φοιτητική στέγη καταγράφεται σε Κέρκυρα, Ρόδο, Χανιά και Καλαμάτα, με τις τιμές ενοικίου για σπίτια από 25 ως 60 τ.μ., να ξεκινούν από 370 και να φθάνουν στα 800 ευρώ τον μήνα.
Η αυξημένη ζήτηση φθηνής φοιτητικής στέγης και η μειωμένη προσφορά, κυρίως σε περιοχές όπου πολλά ακίνητα μισθώνονται ως airbnb, αναμένεται να οδηγήσει πολλές οικογένειες σε αδιέξοδο.