Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.
Στην Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Το μήνυμα στην Άγκυρα πως δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η παρουσία κατοχικού στρατού σε κράτος μέλος της ΕΕ, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κύπρο όπου βρίσκεται.
«Στον 21ο αιώνα δε γίνεται ανεκτή η ιστορική πληγή που εξακολουθεί να αιμορραγεί σε αυτήν την ανεξάρτητη χώρα. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η παρουσία κατοχικού στρατού σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ούτε το ξεπερασμένο σύστημα εγγυήσεων».
Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, μετά την επανεκλογή του, Αθήνα και Λευκωσία επιβεβαίωσαν την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων και την κοινή ατζέντα για την αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως το Κυπριακό, η ενέργεια και το μεταναστευτικό.
«Εκ μέρους του κυπριακού λαού να ευχαριστήσω την στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα μας για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας», σημείωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Αναφερόμενοι στη διαφαινόμενη βελτίωση των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης συμφώνησαν πως η διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών είναι ευκαιρία, υπό την προϋπόθεση όμως πως θα είναι σταδιακή και ανατρέψιμη.
«Η Άγκυρα οφείλει να εγκαταλείψει οριστικά την επιθετική και παραβατική συμπεριφορά και τις ανιστόρητες διεκδικήσεις κατά Ελλάδας και Κύπρου», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός πως η οποιαδήποτε πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι συνυφασμένη με θετικές κινήσεις από την Τουρκία.
«Είναι σημαντικό ότι οι Ευρωπαίοι προσεγγίζουν το θέμα μέσα από την ίδια οπτική ότι τυχόν πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι συνυφασμένη με θετικές κινήσεις από την Τουρκία».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας, όπου κατέθεσε στεφάνια, ενώ στη συνέχεια είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, και τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, Γεώργιο.