Πληθαίνουν οι καταγγελίες που γίνονται από πολίτες για την αυθαίρετη κατάληψη των παραλιών από ιδιώτες, οι οποίοι στον βωμό του κέρδους, με ομπρέλες και ξαπλώστρες καλύπτουν ολόκληρους τους αιγιαλούς, ακόμη και σημεία τα οποία απαγορεύεται.
Η επέκταση του λεγόμενου «κινήματος της πετσέτας», είχε ως αποτέλεσμα την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία, με εγκύκλιό της, ζητά από τους αρμόδιους εισαγγελείς να προχωρήσουν σε ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουν αν τηρείται η νομιμότητα και αν υπάρχει ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους στις παραλίες.
Τι προβλέπει ο νόμος
Σύμφωνα με τον νόμο, μπορεί να παραχωρηθεί σε έναν ή πολλούς ιδιώτες το 50% μίας παραλίας που, σε κάθε περίπτωση, η έκταση αυτή δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 500 τ.μ.
Από αυτόν τον χώρο που θα παραχωρηθεί, η αξιοποίηση από τον ιδιώτη δεν μπορεί να ξεπερνά το 60% του συνόλου, καθώς όποιος δραστηριοποιείται στην ακτή, θα πρέπει να αφήσει χώρο γύρω και ανάμεσα από τις ξαπλώστρες προκειμένου να μπορούν οι λουόμενοι να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα.
Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει ελεύθερη ζώνη και ακώλυτη πρόσβαση κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα, τουλάχιστον 5 μέτρα από την ακτογραμμή, ενώ σε διαδοχικές μισθώσεις θα πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι προβλέπεται υποχρεωτικά ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή για όλους, αν η μόνη δίοδος στην παραλία είναι μέσω των εγκαταστάσεων των ιδιωτών.
Αν δηλαδή ένα ξενοδοχείο ή ένα κάμπινγκ έχει καταλάβει ολόκληρη την ακτή και δεν υπάρχει άλλος τρόπος εισόδου στην παραλία, τότε οι ιδιώτες υποχρεούνται να παραχωρήσουν τις εγκαταστάσεις τους προκειμένου όποιος θέλει να μπορεί να φτάσει στη θάλασσα.