Οργή και θλίψη προκαλούν οι εικόνες με γαϊδουράκια φορτωμένα με βαριά αντικείμενα να παραπατάνε στους δρόμους της Ύδρας.
Στα βίντεο και τις φωτογραφίες που μοιράστηκε στο Instagram οι χρήστες κατακεραυνώνουν το γεγονός ότι τα γαϊδουράκια μέσα στη ζέστη κυκλοφορούν στους δρόμους του νησιού, υπερφορτωμένα.
Ένα από τα ζωάκια, φορτωμένο με ένα ψυγείο λες και είναι άψυχο φορτηγό, δυσκολεύεται τόσο να κουβαλήσει το φορτίο που παραπατάει.
Η δημοσιογράφος Σταματίνα Σταματάκου σχολιάζοντας το συμβάν στην πρωινή εκπομπή του MEGA σημείωσε ότι τα ζώα αυτά επιτρέπεται να σηκώνουν – με βάση την κείμενη νομοθεσία – μέχρι τ0 1/5 του βάρους τους.
«Μιλάμε για ζώα εργασίας, μήπως όμως ήρθε η ώρα το 2023 να ανοίξει μία κουβέντα για το ζήτημα να συντηρούμε ζώα εργασίας. Μας ταιριάζει ως κράτος;», υπογράμμισε η δημοσιογράφος.
Στην συνέχεια η κα Σταματάκου ανέφερε ότι η χώρα μας χρειάζεται ένα ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για τα ιπποειδή.
Τι απαντά ο δήμαρχος Υδραίων
Ο Γιώργος Κουκουδάκης, δήμαρχος Υδραίων μίλησε στην Κοινωνία Ώρα MEGA σχετικά με το συμβάν.
«Το να μιλάει κάποιος για κακοποίηση ζώων χωρίς να έχει προσδιοριστεί κάτι νομίζω ότι είναι και ανεύθυνο αλλά αγγίζει και τα όρια της συκοφαντίας. Όταν κάποιος ασχολείται με την φιλοζωία πρέπει πρώτα από όλα να γνωρίζει και τις κείμενες κτηνιατρικές διατάξεις.
»Πάλι πέρυσι είχαμε το ίδιο περιστατικό, μιλούσαν για κακοποίηση σε γαϊδουράκι που ήταν μουλάρι. Είναι ζώα εργασίας, σύμφωνα λοιπόν με τις κείμενες κτηνιατρικές διατάξεις, ένα τέτοιο ζώο μπορεί να κουβαλήσει το 1/5 του βάρους του, δηλαδή γύρω στα 100 κιλά. Μία ηλεκτρική συσκευή, όπως αυτή που φαίνεται στο βίντεο δεν ζυγίζει πάνω από 60 -70 κιλά.
»Έτσι δεν συντρέχουν ούτε νομικοί λόγοι για κακοποίηση ζώου», δήλωσε ο δήμαρχος.
Συγκεκριμένα για το περιστατικό διευκρίνισε ο κ. Κουκουδάκης: «Ακόμα και από την φωτογραφία φαίνεται ότι ο τρόπος που φορτώνεται το ζώο γίνεται με τρόπο ώστε να μην καταπονείται.
»Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Ύδρα είναι ένα νησί που απαγορεύεται η κυκλοφορία τροχοφόρων, είναι ένα νησί χτισμένο αμφιθεατρικά που εδώ και 300 χρόνια χρησιμοποιεί ζώα εργασίας για όλες τις οικονομικές της δραστηριότητες.
»Έτσι είναι πολύ βασικό κάποιος να καταλάβει την τοπική κουλτούρα. Δεν είναι κακοποίηση ζώου, δεν ντρέπομαι να πω ότι αυτό είναι είναι η καθημερινότητα του νησιού».