Μετά την Πάρο όπου οι επιχειρηματίες μαζεύουν άρον άρον ξαπλώστρες και ομπρέλες από σημεία όπου ο νόμος απαγορεύει να τοποθετούνται, το «κίνημα της πετσέτας» επεκτάθηκε και στη Νάξο όπου ελευθερώνονται παρανόμως καταληφθέντα τμήματα των παραλιών του νησιού.
Έλεγχοι & ξήλωμα
Οι πρώτες παράνομες ομπρέλες και ξαπλώστρες απομακρύνθηκαν από την παραλία της μικρής Σάντα Μαρία στην Πάρο.
«Είναι σημαντικό να υπάρχει διέξοδος στους ανθρώπους όσους δεν έχουν ή δεν επιθυμούν κάθε τους μπάνιο να είναι μια επένδυση», αναφέρει ο Ηλίας Πετράκης, μέλος Κίνησης Πολιτών για ελεύθερες παραλίες.
Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι του νησιού, η φράση υπαλλήλων σεκιούριτι προς τους λουόμενους «πήγαινε στον βράχο» ήταν αυτή που τους ξεσήκωσε.
«Το μόνο που έχει απομείνει στις ενδιαφέρουσες παράλιες είναι τα είναι τα βράχια. Αυτό μας ξεσήκωσε, αυτό είναι που μας έκανε να νιώθουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας», αναφέρει ο Πάνος Κέκας, μέλος Κίνησης Πολιτών Πάρου.
Παράνομες ξαπλώστρες και ομπρέλες ξηλώθηκαν και από την παραλία Μαρτσέλο, ενώ έγιναν και δύο συλλήψεις επιχειρηματιών που καταπατούσαν τον χώρο. Μία σύλληψη υπάρχει και για την παραλία μικρή Σάντα Μαρία. Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν για να δικαστούν στο αυτόφωρο.
«Ούτε θα καταργήσουμε την επιχειρηματικότητα, άλλο είναι αυτό, άλλο η αφαίρεση αδειών όπου είναι παράνομα τοποθετημένα, και άλλο να στερείται ο πολίτης το δικαίωμα που έχει».
Οι έλεγχοι στο νησί έχουν ενταθεί και αναμένεται κορύφωση τον Δεκαπενταύγουστο.
«Μαζεύουν» ξαπλώστρες & ομπρέλες στη Νάξο
Στη Νάξο, επιχειρηματίες απομάκρυναν άρον – άρον μέσα στη νύχτα με φορτηγά, χωρίς πινακίδες, ξαπλώστρες και ομπρέλες.
«Έχει ξεκινήσει ο έλεγχος μικτού συνεργείου που αποτελείται από την κτηματική υπηρεσία του ελληνικού δημοσίου, τον δήμο Νάξου και την ελληνική αστυνομία για ελέγχους. Πράγματι κάποιοι που παρανομούν, απομάκρυναν σετ ομπρελοκαθισμάτων», σημειώνει ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός.
Με εκσκαφέα επιχειρηματίας στη Νάξο, τον περασμένο Απρίλιο, έβγαλε μέσα από τη θάλασσα στην Πλάκα βράχια.
«Από την έναρξη της τουριστικής περιόδου γίνονται τακτικοί χρονικοί έλεγχοι σε όλα τα μαγαζιά που είτε έχουν είτε δεν έχουν άδεια», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου.
Από τη Χαλκιδική ως την Κρήτη
Η πολυβραβευμένη παραλία της Φαλάσαρνας στην Κρήτη, έχει καλυφθεί, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, σε ποσοστό 80% από ομπρέλες και ξαπλώστρες.
«Προχθές έγιναν 13 συλλήψεις επιχειρηματιών που είχαν κάνει διάφορες παραβάσεις. Τους πήγαν στο αυτόφωρο αλλά δυστυχώς δεν ξηλώθηκε κανένα ομπρελοκάθισμα», λέει η Αθηνά Γιαννουλάκη, μέλος της πρωτοβουλίας πολιτών «Να σώσουμε τη Φαλάσαρνα».
Στο Ηράκλειο, ένας νεαρός ξεναγός καταγγέλλει ότι κατέληξε στο νοσοκομείο μετά την άγρια επίθεση που δέχτηκε από υπάλληλο ασφαλείας ξενοδοχείου, όταν διέσχισε τα ξημερώματα με παρέα παραλία που βρίσκεται μπροστά από ξενοδοχείο για να κάνει μπάνιο.
Έλεγχοι & στην Αττική
Έλεγχοι στις οργανωμένες παραλίες γίνονται και στην Αττική από τη δημοτική αστυνομία και το Λιμενικό.
«Το κράτος οφείλει να ελέγξει με τις υπηρεσίες του τον αιγιαλό και την παραλία. Εμείς θέλουμε και μπορούμε ως αυτοδιοίκηση να ελέγξουμε και εμείς, αρκεί να μας δοθεί η δυνατότητα να μπορούμε να επιβάλουμε κυρώσεις», σημειώνει ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης.
Οι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν βγει με τη μεζούρα και ελέγχουν αν αποστάσεις σε ξαπλώστρες, ομπρέλες και επιχειρήσεις τηρούνται σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος.
Το κίνημα για ελεύθερες παραλίες εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα.
Σαρωτικοί έλεγχοι των Αρχών
Το τελευταίο διάστημα οι έλεγχοι είναι εντατικοί, ενώ σήμερα στο νησί βρέθηκε κλιμάκιο της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και διενεργεί ελέγχους.
Μέχρι στιγμής οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε δύο συλλήψεις επιχειρηματιών στην παραλία Μαρτσέλο και άλλη μία σύλληψη στην παραλία Σάντα Μαρία, όπου μετά τις κινητοποιήσεις των πολιτών το 50% των ομπρελοκαθισμάτων έχει απομακρυνθεί.