Ένα ρομποτικό ψάρι δημιούργησαν φοιτητές του πανεπιστημίου της Ζυρίχης για να μελετήσουν τα βάθη της θάλασσας χωρίς να ταράζεται το οικοσύστημα και τα θαλάσσια είδη.
Μοιάζει με ψάρι αλλά δεν είναι
Πρόκειται για ένα αυτόνομο υποβρύχιο ρομπότ που κινείται σαν ψάρι και ερευνά τα βάθη των ωκεανών.
Κινηματογραφεί, συλλέγει δείγματα και πληροφορίες για το τι είδους οργανισμοί μπορούν να ζήσουν σε συγκεκριμένο περιβάλλον.
«Η ιδέα μας ήταν να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα που ταιριάζει στο οικοσύστημα και γίνεται αποδεκτή από αυτό. Έτσι, δημιουργήσαμε ένα ψάρι που συμπεριφέρεται σαν ψάρι και επίσης γίνεται αντιληπτό από τα άλλα θαλάσσια πλάσματα σαν ψάρι. Πρέπει να είναι ήσυχο, να φαίνεται και να κινείται σαν ψάρι», λένε οι δημιουργοί του ρομπότ.
Το μικρό ψάρι ρομπότ ονομάζεται Μπέλε και με τις έρευνές του προσπαθεί να προστατεύσει τα είδη υπό εξαφάνιση. Έχει μια μαλακή ουρά που χρησιμοποιεί για να κινείται και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να πλοηγηθεί σε περιβάλλον κοραλλιογενών υφάλων.
«Το μπροστινό μέρος είναι το κεφάλι. Έχει όλα τα ηλεκτρονικά μέρη και την κάμερα και είναι το μοναδικό αδιάβροχο μέρος. Μετά είναι η κοιλιά. Το πιο σημαντικό μέρος, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα μέρη όπως η μπαταρία».
Η κατασκευή έχει μήκος 1 μέτρο και 10 κιλά βάρος και έχει αυτονομία λειτουργίας 2 ωρών.