Η δερματολόγος Πηνελόπη Τυμπανίδου, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το μελάνωμα και τους κινδύνους που έχει για το σώμα η υπερβολική έκθεση στον ηλιο.
Το μελάνωμα είναι ο πιο επιθετικός από τους καρκίνους του δέρματος. Ενώ αντιστοιχεί περίπου στο 7% των περιστατικών δερματικού καρκίνου, ευθύνεται για το 75% των θανάτων λόγω της νόσου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χωρίς προστασία ηλιοθεραπεία αυξάνει τον κίνδυνο μελανώματος, αλλά ο δυνητικά θανατηφόρος αυτός καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε σημεία του σώματος με ελάχιστη έκθεση στον ήλιο.
Η κ. Τυμπανίδου μίλησε για το μελάνωμα και έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να αποφεύγουμε κατά την έκθεσή μας στον ήλιο.
«Αρχικά να μην ξεχνάμε το αντηλιακό. Το πρόσωπό μας εκτίθεται στον ήλιο και τον χειμώνα και το αντηλιακό στο πρόσωπο θα πρέπει να συνηθίσουμε και να το βάζουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου», είπε αρχικά.
Αναφορικά με την έκθεση στον ήλιο η κ. Τυμπανίδου υπογράμμισε πως, «πάντα λέω ότι είναι λάθος η πεποίθηση ότι βάζουμε αντηλιακό και μετά μπορούμε να κάτσουμε στον ήλιο πολλές ώρες. Αυτό είναι λάθος διότι εκτιθέμεθα στην υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς να καούμε. Το ηλιακό έγκαυμα είναι το «καμπανάκι» – ουσιαστικά μας αναγκάζει να πάμε στη σκιά – όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο με πολλά αντηλιακά και δεν έχουμε έγκαυμα, η βλάβη είναι πολύ μεγαλύτερη. Πάντα λέω ότι η βιταμίνη D, και έχουμε σύνθεση της βιταμίνης D όταν είμαστε στη σκιά, μπορούμε να πάρουμε όλες τις ευεργετικές ιδιότητες της υπεριώδους ακτινοβολίας, με το να είμαστε στη σκιά».
«Πολύς κόσμος εμφανίζει είτε φωτοδερματίτιδα, ένας τύπος δερματίτιδας εξ επαφής, η οποία έχει να κάνει με την υπεριώδη ακτινοβολία. Κάθε προϊόν μπορεί να γίνει αλλεργιογόνο με την επίδραση της ακτινοβολίας. Το άλλο είναι ότι κάποιοι, με την πρώτη έκθεση στον ήλιο εμφανίζουν κάποιο εξάνθημα. Αυτή η φωτοευαισθησία έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και έχει να κάνει με την ποιότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που είναι πιο ισχυρή. Έχουμε έξαρση των μυρμηγκιών στα παιδιά και στου ενήλικες. Καλό είναι να φοράμε τα παπουτσια μας όταν περπατάμε», πρόσθεσε η ειδικός.
Μελάνωμα
«Το μελάνωμα είναι θανατηφόρο, είναι καρκίνος του δέρματος και μάλιστα ύπουλος. Μπορεί να ξεκινά από σπίλους, δηλαδή μία ελιά. Το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που ευνοούν το μελάνωμα και επίσης έχουν να κάνουν με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αν μία ελιά αλλάζει όψη ή χρώμα θα πρέπει να το δει δερματολόγος. Υπάρχουν και άλλοι τύποι καρκίνου που σχετίζονται με τον ήλιο», επεσήμανε η κ. Τυμπανίδου.